用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 PTE vs Cambridge any comment?
go

PTE vs Cambridge any comment? [複製鏈接]

as topic
   2    0    0    0

It depends on your objective.

王家爸爸 發表於 15-5-2 09:57
It depends on your objective.

佢本身學校英文成績OK但我覺得佢還有進步空間, 特別想佢加強講同埋GRAMMAR, 佢個人比較怕羞一大班個D佢唔得會唔敢出聲.但個人又鐘意玩活動點既佢會開心D投入D. 問過BRITISH COUNCIL 佢地一班1X我諗太多人了. 其間又發現一個叫PTE咁就想EXPLORE下PTE同CAMBRIDGE邊樣好.

jojoplanet 發表於 15-5-2 12:29
佢本身學校英文成績OK但我覺得佢還有進步空間, 特別想佢加強講同埋GRAMMAR, 佢個人比較怕羞一大班個D佢唔 ...
PTE 同 Cambridge 都只係考試,同學習模式無嘜大關係。
如果只係想小朋友大膽啲用英文,其實可能學 English Drama 更適合。

引用:Quote:jojoplanet+發表於+15-5-2+12:29+佢

原帖由 王家爸爸 於 15-05-02 發表
PTE 同 Cambridge 都只係考試,同學習模式無嘜大關係。
如果只係想小朋友大膽啲用英文,其實可能學 Englis ...
係學校學過啦.我個仔話教既英文好淺。

jojoplanet 發表於 15-5-3 23:17
係學校學過啦.我個仔話教既英文好淺。
掌握到淺白既文字表達比用複雜既難。

引用:Quote:jojoplanet+發表於+15-5-2+12:29+佢

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-5-2+09:57+It+de

原帖由 jojoplanet 於 15-05-02 發表
佢本身學校英文成績OK但我覺得佢還有進步空間, 特別想佢加強講同埋GRAMMAR, 佢個人比較怕羞一大班個D佢唔 ...
BRITISH COUNCIL 的劍橋班,並非著重教文法,以活動式教學,對聽講有幫助,但不設跳班,什麼年紀就讀什麼班,如果本身英文水平高,會覺得淺

王家爸爸  文法容易自學,聽講難自學。   發表於 15-5-4 16:16

回覆:PTE vs Cambridge any comment

小兒未夠5歲考 Starters & PTE firstwords,  因坊間難找 PTE past paper,  只得網上幾份,實在不足夠,唔及劍橋多。PTE較 starters深少少,模式亦相似,所以可同時報

IloveJJ 發表於 15-5-4 09:02
請問有無學English Drama既推介?有無教學認真有系統既機構提議?

我個仔係張XX個間學但係在學校是課外活動的, 阿仔就話悶.

citygirl 發表於 15-5-4 15:33
小兒未夠5歲考 Starters & PTE firstwords,  因坊間難找 PTE past paper,  只得網上幾份,實在不足夠,唔及 ...
咁咪重復咗會唔會嘥錢?

回覆:jojoplanet 的帖子

無重覆,係類似,但內容完全唔同

citygirl 發表於 15-5-7 15:28
無重覆,係類似,但內容完全唔同
好煩.原本都諗住都係讀cambridge阿仔歲數應該讀MOVERS但頭先睇個D VOCAB.好似好淺咁..

citygirl 發表於 15-5-4 15:33
小兒未夠5歲考 Starters & PTE firstwords,  因坊間難找 PTE past paper,  只得網上幾份,實在不足夠,唔及 ...
原來PTE會深d, 我, 以為cambridge 會深d, 因, 多數人都揀cambridge, thx for your sharing

回覆 jojoplanet 的帖子

Movers 生字係唔深, 但D grammar 好深, 你小孩幾大? 我仔5歲考

回覆:jojoplanet 的帖子

我同你情況類似。現在小一,5歲考左movers,但補習社話冇咁细個讀flyer,就叫我讀pte,book 3或trinity oral,我都吾知啱吾

回覆:nobletree 的帖子

咩係book3?  出面 centre唔教movers or flyers咁細個,所以都係迫自學。我仔11月考 springboard,  GESE G3 就考左喇

回覆:citygirl 的帖子

citygirl,我仔都係升k3個暑假考左mover,你有無打算比佢考埋flyer呀?我仲諗緊…

回覆:edpo 的帖子

想考 springboard後,K3 下學期再考慮。你知我哋K3 有幾忙架喇

回覆:citygirl 的帖子

有offer考到英小或好學校就乜都唔考,但如果要等叩門,拿住mover,夠唔夠?而家真係好多叻仔叻女滿分mover…

‹ 上一主題|下一主題