用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 導修堂&每星期的課外活動時間,是每間全日小學必有的嗎 ...
go

導修堂&每星期的課外活動時間,是每間全日小學必有的嗎 [複製鏈接]

用來做功課/補堂的導修堂&每星期全校一起的課外活動時間,是不是政府規定全日制小學都要有的?

因發現有幾間小學都有導修,所以有以上疑問。

我仍然只知道半日制的上課制度,對全日制的初接觸。

謝謝解答。
   0    0    0    0

acharsiu 發表於 15-4-27 17:12
用來做功課/補堂的導修堂&每星期全校一起的課外活動時間,是不是政府規定全日制小學都要有的?

因發現有 ...
我知道有學校無導修堂喎, 我哋學校都唔係日日有導修的。

另外, 有學校課外話動真係課後, 有學校係下午上課時間。

little_yolky 發表於 15-4-27 17:32
我知道有學校無導修堂喎, 我哋學校都唔係日日有導修的。

另外, 有學校課外話動真係課後, 有學校係下午上課 ...
我知道有小學一星期有2~3天導修堂,逢星期五最後一兩節是全校課外活動。
就係唔知是否全部小學都係類似咁樣。

醒目開學勳章 王國長老

我仔學校完全無導修堂

基本上所有課外活動都係自由參加 (除左高年班星期5下午有自選課外活動係必須參加, 不過都係返學時間)

Charlotte_mom 發表於 15-4-27 17:42
我仔學校完全無導修堂

基本上所有課外活動都係自由參加 (除左高年班星期5下午有自選課外活動係必須參加,  ...
但你仔仔好似唔係官津學校喎。

如果係直/私都計, 咁我哋學校逢一三五都有導修及課外話動, 人人三個。

醒目開學勳章 王國長老

樓主都無指明官津, 你蝦我老眼暈花

引用:+本帖最後由+acharsiu+於+15-4-27+17:18+編

原帖由 acharsiu 於 15-04-27 發表

用來做功課/補堂的導修堂&每星期全校一起的課外活動時間 ...
我仔果間逢一至四有導修堂,星期五就課外活動堂

CMSmile 發表於 15-4-27 17:52
我仔果間逢一至四有導修堂,星期五就課外活動堂
咁真係做到功課,可減輕家長放工回家的負擔?日日都有咁滯好似幾好喎

佈太  I think so too...  發表於 15-4-27 21:08
佈太  I think so too...  發表於 15-4-27 21:07
‹ 上一主題|下一主題