用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 音小send email call 2015 p1 waiting
樓主: sumaggie101
go

音小send email call 2015 p1 waiting [複製鏈接]

回覆:音小send email call 2015 p1 waiting

我都reject變offer,上星期收email, 無寫過求位信!

引用:想問,+之前收到REJECT,+現收EMAIL+話取錄的

原帖由 hobby 於 15-04-27 發表
想問, 之前收到REJECT, 現收EMAIL 話取錄的, 有沒有寫過求位信? 謝謝
無寫過留位信喎!

回覆:音小send email call 2015 p1 waiting

只不過呢間太早interview. 所以其他offer陸續有嚟,先有人放棄;只要你認同學校理念就得啦!希望等待的同學仔快啲收call.

咁各位爸爸媽媽,你們會接受這個突然的offer嗎?

引用:咁各位爸爸媽媽,你們會接受這個突然的offe

原帖由 Blueng0420 於 15-04-27 發表
咁各位爸爸媽媽,你們會接受這個突然的offer嗎?
我相信大部分有offer係手既都唔會再考慮,除非好鍾意!

我自己係waiting, 我朋友reject, 大家冇寫個信,上星期都收到offer, 我朋友交左留位費,我自己就放位

引用:我有朋友囡囡interview當天喊,表現差,rej

原帖由 rosaki 於 15-04-27 發表
我有朋友囡囡interview當天喊,表現差,rejected ,但上星期都收到offer,初初以為可能冇waiting list呢D嘢 ...
( 最詭異的是,報面試之前,明明好多人讚呢間好學校,死爭難爭,interview 當天好虛冚,但突然180度轉變,又大量家長放棄,又明明rejected變offer?)

果然好奇怪。

rosaki    發表於 15-4-28 15:02

引用:只不過呢間太早interview.+所以其他offer陸

原帖由 HMmummy 於 15-04-27 發表
只不過呢間太早interview. 所以其他offer陸續有嚟,先有人放棄;只要你認同學校理念就得啦!希望等待的同學 ...
同意。其實有offer始終係件好事,間學校最早收生,多人考多人放棄亦好正常,因為個個之後先知其他結果,至少自行應該又去左一大批,唔代表音小差,reject 而比offer亦不是cheap,喜歡同有緣咪讀。

meowymeowy 發表於 15-4-28 07:08
同意。其實有offer始終係件好事,間學校最早收生,多人考多人放棄亦好正常,因為個個之後先知其他結果,至 ...

我覺得學校在這個尾段是想offer真正喜歡音小的家長。就算之前是waiting或reject了,學校明白當中有家長是喜歡學校,仍等待音小的offer,這對那些家長和小朋友絶對是好消息。
學校是按聖經真理去教育小朋友,校長和老師都充滿愛心, 這是我身為家長深深感受的。只是小一學位有限,入學的遊戲規則就只可靠interview去甄選家長和學生, 我相信如果學位是沒有限制的話, 學校一定希望offer所有學生。

ivypooh 發表於 15-4-27 22:09
我自己係waiting, 我朋友reject, 大家冇寫個信,上星期都收到offer, 我朋友交左留位費,我自己就放位

...
咁封信有冇話幾時之前要交留位費?

醒目開學勳章 王國長老

版主按:
此討論版的目的是讓就讀此學校的家長組織起來, 暢談自己仔女就讀學校的日常事務及交流意見,
回文者亦必須尊重這點.

其實每間學校都有長處短處,好處壞處,因小朋友有不同性格, 家長有不同要求, 所以每一間學校都有其存在的價值,大家應尊重就讀該校小朋友的家長, 理性討論.

謝謝!

回覆:hobby 的帖子

沒有,甚麼也沒做

回覆:himmamme 的帖子

8/5前

回覆:esm 的帖子

6/5先真

himmamme  Thanks  發表於 15-4-28 15:32

rosaki 發表於 15-4-27 18:36
我有朋友囡囡interview當天喊,表現差,rejected ,但上星期都收到offer,初初以為可能冇waiting list呢D嘢 ...

咁都得?!

其實音小唔錯!品德教育做得好好
不過始終私校!學費每個月都差不多五千!未計校車飯錢,真係要諗諗!

其實可以試下好似真道咁,只出offer及waiting,冇reject,可以一世都係waiting,到最後要call人都可以話係call waiting,唔洗call reject,對學校形象冇咁負面。試想想,要call reject即waiting都已經call晒,感覺唔係幾良好。
‹ 上一主題|下一主題