用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? ...
樓主: hhvv
go

若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? [複製鏈接]

但某神校都唔會完全唔問academic問題,再加篩選parent background, 已經好夠啦!

Doray 發表於 15-4-30 16:12
回覆 Soundervolt 的帖子

我又唔完全認同,我有friend 三妹弟姐,讀唔讀到書各有不同,當然,做人處世態度 ...
小一個game 又真是難玩,但當看過一些高人如何將他們普普通通或甚至資質較差的子女培育成才,就會問自己有冇try hard enough, 其實小學階段,只要自己放得低,讀什麼小學也一樣可升b1中學然後大學,若自己未打先輸,子女又點會成功呢。
其實就算係twins, 性格和能力都可能不同,父母亦要用不同的方法去教。

引用:但某神校都唔會完全唔問academic問題,再加

原帖由 Doray 於 15-04-30 發表
但某神校都唔會完全唔問academic問題,再加篩選parent background, 已經好夠啦!

某間神校只問男生有關Frozen同女生有關於Cars內嘅簡單內容(可用中文作答),去分辨當小朋友對冇興趣嘅內容嘅反應,唔係問小朋友關於academic嘅問題。佢地interview幾千人係唔會得閒深入問識唔識串"environment",而且申請時只係喺申請表填小朋友及父母身份証等資料,無需填職業。就算有啲學校要填職業,學校又唔會去調查,反而當父母跟校長interview時嘅談吐及表現更為決定性。我本人反對直資,因為會催生家長對直資收生criteria唧誤解,令小朋友受不必要之苦。

Ps 某校長曾說:沒有唔得的學生,只有唔得的家長

sorry , pls note that they have more than 1 round interview.

Doray 發表於 15-4-30 16:20
建立良好的學習態度. 即是上課專心, 下課盡快做功課同溫習/預習, 鼓勵求知, 並建立起良好的閱讀能力和習慣. ...
好難同上一代比. 上一代成長後面對今日的挑戰, 但現時的小朋友成長後要面對30年後的挑戰, 各方面要求都好唔同.
有部份著名幼稚園, 佢地的學習模式和初小差別不大, 有黙書有測考, 因此家長同小朋友已經習慣左呢個模式, 佢地升小後, 從小養成的學習習慣, 為佢地上小學之後帶來優勢.  而個別小學亦因此特別歡迎該些幼稚園的畢業生.

我對呢樣野感受很深. 還記得大女由快樂幼稚園升上APS後, 頭兩個月便很明顯看見這種差異. 由附近名幼升上去的同學, 似乎不費力地便習慣了學習生活, 但活潑而又創意無限的大女則未能適應, 結果用左兩個月調整, 到考試前才勉強追上. 但觀乎6年的學習, 上落很大, 有試過全班前列, 又試過無影無踪, 十分飄忽.

所以到細女時便作出調整, 她雖然由同一所快樂幼稚園升上APS, 但自小一開學起我們便把注意力集中到培養正確學習態度, 特別鼓勵她上課專心, 結果發現這種學習模式有效.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

咪就係香港教育制度並沒有與時並進,只係一味靠深,如果所有教深的學校,尤其是初小,不需父母發功小朋友都可掌握到, 我就冇異議,硬說家長配合/親子功課,在我來說是廢話!

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 sorry+,+pls+not

原帖由 Doray 於 15-04-30 發表

sorry , pls note that they have more than 1 round interview.

第二輪係父母跟校長交談,小朋友去另一間房跟head teachers由小朋友選擇圖書reading。唔使問,圖書只係幼稚園程度,並非小學課本。

回覆:Soundervolt 的帖子

其他好多國家/地區,例如英國、美國、加拿大嘅所謂elite school對學生都好有要求,唔係香港獨有。其實香港都有課程比較輕鬆嘅學校,不過又有幾多家長會追捧?

引用:如題

原帖由 hhvv 於 15-04-27 發表
如題
我大的三年班,剛開學係有少少措手不及,但好快適應左又可以好像以前咁,現在都能在學校做完功課,成績中等,唔係top,又唔係差,間中失手6字頭都試過,不過老師話佢只係一時失手,冇照肺,另一方面,佢在樂團好開心,找到自信。細佬一年班,反而不是日日可在學做哂功課,不過回家都係講緊十幾分鐘做完。同一條腸出都一個快手一個慢啲,加上我又冇讀過其他學校,排唔到,只能講,我啲仔冇補習,冇學術課程,暫時都唔係太忙,9點鬆啲就訓,仲有時間2兄弟嘈下交,456年班未讀到未知,但沒有中學的小學,到呈分試讀得辛苦的我諗好普遍。

緊係排第一啦!! 問老師小朋友錯咩老師永遠答:,已教左小朋友,我地唔講得!永遠都只係測考,...測..考試...

回覆 Doray 的帖子

講得中肯, 係APS中英數只要一有科唔合格都要留班

唔知點解, 交表時間就見到呢的發貼?!

APSKT是經Interview for selection, 家長是要俾$讓小朋友讀. 應該經過深思才實行. 人人目的不同, 有人看上她的音樂氛圍, 有人看上她的升中業績亮麗, 有人看上她的打底功力, 有人看上她的品德培養(我是看上她最後兩頂)
無論妳/你是看上那頂, 孩子和家長都要配合, 讓這個效果出現
學校亦有相應的配套:
1)小一有暑期預備班
2)有清淅指引
3)插班生有適當安排, 跟進及家長會
4)小五開始有的一連串升中準備及定期家長會, 老師會按個別情況給與支援, 那種細緻及貼心真是未見過, 身為家長是無限感激, 也不用四處張羅面試準備, 學校原來一直為同學準備, 而且是每年也更新改善!
壓力在APSKT是有的, 但真的是谷爆?
小朋友有循序漸進的學習, 著重有趣不重覆的抄寫, 自律自理的訓練, 如果小朋友忘記老師的comment, 可請小朋友再問老師, 經過訓練, 他們really proud of what they learnt!就算我個懶惰囝
家長要鼓勵, 支持, 學習是一個過程, 包括讓小朋友跌下, (我也在學習中)
(利申: 小兒是轉校生, 在原本學校是1A生, 是因最後兩個原因轉到APS, 所以可以第一身比較)

hppa    發表於 16-9-12 12:39

回覆 小Monkey 的帖子

我認為學校完全提供操練Band 1 的模式. 家長亦要完全配合.
校方要keep住banding, 汰弱留強, 宣小的家長大多都認同這遊戲規則.
不合格的學生其實只是未去到校方認為band 1的要求, 郤要小學階段浪費一年.
校方無論在行政, 語文環境方面都比其他私校稍遜. 故一直都有這樣流傳: 宣小的成功, 是家長的努力得來的.

回覆樓主:

Deleted

hppa    發表於 16-9-12 17:01

回覆樓主:

更新

回覆 Conzone 的帖子

我只想講,身邊朋友和囝仔同年。她本來是本著順其自然,愉快便可。我本身是相信從bb在肚內到2歲,腦細胞不斷增長,所以我會和肚內BB傾計,出生後用通過5 senses 和他玩遊戲,從出生後至小學期間,除了家長陪同,否則不會因打發時間,讓他自己看電視,因看電視是被動接收,無互動,只有被動接受。朋友到女兒入小學後就後悔,急起吹谷、操練,比我緊張十倍,我是按小兒回應,讓他對身邊事情好奇、產生興趣。
我之前都對宣小有唔解,以為她只是吹谷。
後來和朋友傾談後,才知是唔會。
看到她們summer school 教的內容(中、英文,超喜歡,有趣又十分有用),她們的用書十分有用有意思。囝仔的老師教學十分有趣,阿囝超喜歡,仲要我學老師照做popcorn俾佢食,佢係舊校上課是不感興趣,老師只是寫要求,我係落力自己去同囝仔做果個。宣小的課程有趣,老師自己會教,就算要小朋友做,guideline十分清晰,係明顕可跟到,而且好有用。小五、六IT學的內容就係輔助其他科present, 囝仔自己可攪掂。
如果真係要幾個net才算語境好,咁我只可說宣小在語文foundation打得好,我好滿意囝仔的中、英文老師。囝仔相比從語境出名的小學的中學同學,是有過之而無不及。
寄語宣小的同學努力!為自己及學校再創佳績!

hppa    發表於 16-9-13 00:54

引用:回覆+Conzone+的帖子 我只想講,身邊朋友

原帖由 小Monkey 於 16-09-12 發表
回覆 Conzone 的帖子

我只想講,身邊朋友和囝仔同年。她本來是本著順其自然,愉快便可。我本身是相信從bb ...
前輩,完全同意!雖然小女今年在APS 讀小一,但已感覺到學校有好好既support, 如科目簡介會,其他關於心靈和教育小朋友既講座等等。雖然只上學個多星期,但阿女已好喜歡宣小。因為老師以有趣既方法去教學,而且亦有好多不同的活動比學生自由參加等。聽其他人說p3開始嚟料,但我覺得只要跟足老師比的指引(真的好清晰!),平時有溫書,應該沒問題😂😂。no pain no gain!
題外話,校長講嘢都好有趣👍🏻所以連我自己都愛上宣小!

hppa    發表於 16-9-13 01:13
‹ 上一主題|下一主題