用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 頭痛 ..... St cat vs Lh(HL) vs Km
go

頭痛 ..... St cat vs Lh(HL) vs Km [複製鏈接]

諗左幾日,仍然未決定到,
仔仔為超大b考入3間大熱名校,
St cat 同Lh 都係am, Km為pm,

St cat 始終名氣較大,課程有系統。
但又捨棄不了Lh 的自家教材,會幫小朋友課堂時拍照,了解小朋友的校內生活。

請問各位前輩,st cat會為孩子拍下校內生活照片嗎?老師重視紀律嗎?因朋友的朋友是st cat 老師也叫我選Lh😰😰

家住沙田,其實兩校一樣的遠,兩校也會親自接送。請大家幫忙,給予意見,萬分感謝🙏🙏

7    0    1    0

回覆:頭痛 ..... St cat vs Lh(HL) vs Km

我都係新手媽,著重學校能否train 小朋友以應付小一課程。名氣只是家長們吹捧的,所以要按小朋友的能力及性格、家長期望去選校,不要因名氣大而選。不過,你現在3間名氣都好大,仲容易決定。

回覆:abbyyan2003 的帖子

很多媽媽都選SC.

回覆:頭痛 ..... St cat vs Lh(HL) vs Km

SC, 第日考小學你就知一定冇揀錯

引用:諗左幾日,仍然未決定到, 仔仔為超大b考入

原帖由 abbyyan2003 於 15-04-25 發表
你仔仔幾大呀?

"請問各位前輩,st cat會為孩子拍下校內生活照片嗎?老師重視紀律嗎?"

- st cat 老師不會像LH般會為孩子拍下大量校內生活照片(因我朋友既FB成日放學校上堂既相,所以我知係大量),ST CAT只是有小量校內生活照片PO上WEBSITE供家長觀看,要看彩數,有時因角度問題,就算是同一班,也不是每個同學也能被攝進鏡頭呢~

-老師都重視紀律,這是我觀察所見,如學校1:30上課,小朋友1:20便到達學校,小朋友要乖乖進入課室,不能到外面的遊戲設施玩耍;放學後,小朋友可留在校舍玩一會,當大家聽到鈴聲便會離開,不能再玩.

-老師沒有硬性要求小朋友要遵從什麼規舉,不會要求所有小朋友坐既時候要手放膝蓋,走路時手要放背後,接物件時一定要雙手,如果家長著重這方面既禮儀,可能LH會好D

補充一句:接物件時一定要雙手,呢個係我INTERVIEW時既經歷,印象好深刻,校長個次好認真咁同我小朋友講:"做野要用雙手",我小朋友立即收起嬉皮笑臉既態度,好恭維咁將份野(忘了是什麼了)用雙手遞俾校長 個刻我覺得校長好掂,可以治到我個小朋友

引用:補充一句:接物件時一定要雙手,呢個係我INTE

原帖由 kkqueendom 於 15-04-25 發表
補充一句:接物件時一定要雙手,呢個係我INTERVIEW時既經歷,印象好深刻,校長個次好認真咁同我小朋友講:"做野 ...
請問你講緊邊間?

kkqueendom  LH  發表於 15-4-25 10:27

引用:Quote:原帖由+abbyyan2003+於+15-04-25+發

原帖由 mababie 於 15-04-25 發表
你仔仔幾大呀?
小兒現時30個月,很感恩是個自信樂觀,勇敢守規的孩子。更令作為家長的我們決定要為他選擇最合適的學校。因並沒有任何朋友的兒女讀上述學校,希望大家能給予我們更多的意見及資訊。謝謝!

回覆:hklove 的帖子

Must be LH la.... Not a bad thing if disciple is the thing you want ur kid to learn

引用:諗左幾日,仍然未決定到, 仔仔為超大b考入

原帖由 abbyyan2003 於 15-04-25 發表
沙田返hunghom好遠

Can rule out KM first

引用:補充一句:接物件時一定要雙手,呢個係我INTE

原帖由 kkqueendom 於 15-04-25 發表
補充一句:接物件時一定要雙手,呢個係我INTERVIEW時既經歷,印象好深刻,校長個次好認真咁同我小朋友講:"做野 ...
你說這個是Lh 嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

好奇一問:樓主話自己湊,咁係坐火車巴士,定係自駕?
紅磡站去SC段路都唔短,你要有心理預備,不過,都係行一年啫~

反而LH 西九有快線巴士到,可能仲方便少少 (如果你住得返沿線)

另外,可以考慮埋SC 之後會轉am / pm,而LH係唔會轉嘅

我個人鍾意LH多少少
恐龍家

回覆:abbyyan2003 的帖子

SC deposit paid already.

近年有好多家長都偏好LH, 我朋友個女現在KV讀K1, 但都打轉LH 做插班生. 我自己就冇報LH, 都好後悔.

教小朋友discipline 係件好事,但要佢地嚴格律守我就不太喜歡(除雙手接物這點),每個人都有其個性,道理跟他說了,我會讓他選擇「做」與「不做」,「做」我當然高興,「不做」我會問他原因,了解過後我會鼓勵他,嘗試做。我小朋友而家見到一些識認的人也不一定會打招呼,但我不會很大聲叫他:「快跟xx打招呼」,反而事後我會蹲下來,問他為什麼不跟那人打招呼?有時他會說我怕羞,有時他會說我不喜歡那人,因為xxxx 。

我是一個著重孩子個性發展的家長,這不等於縱容小朋友沒禮貌,沒禮儀。只要有合理理由,我會接受,明白這是人性。如:走路時為什麼雙手一定要手放背後?上課時手為何要放在膝蓋上?每個人也是獨特的,為什麼要有那麼多規範?

LH 近幾年真係好多人選。
尋日同sc朋友家長傾開, 原來讀k2同k3壓力都唔少, 因學校有好詳細評估(考試), 有埋marking scheme, 內容都頗多同深, 老師講明要認真同小朋友温習。
相反我LH 朋友家長就話學校内容雖然深但唔谷, 冇考試(只有默書-k3下學期), 又冇叫家長同小朋友温書, 我朋友每個weekend都帶小朋友去郊外玩。

引用:教小朋友discipline+係件好事,但要佢地嚴

原帖由 kkqueendom 於 15-04-26 發表
教小朋友discipline 係件好事,但要佢地嚴格律守我就不太喜歡(除雙手接物這點),每個人都有其個性,道理 ...
雙手放後唔係每時每刻都要(起碼我個囡唔係)執得最正係k2啓迪班,學校都係幫梗小朋友預備啫,其餘時間佢哋都好free吓。你搵日去是但一間分校望下,小朋友大部分應該都係超活潑

引用:Quote:原帖由+kkqueendom+於+15-04-26+發表

原帖由 sbux 於 15-04-26 發表
雙手放後唔係每時每刻都要(起碼我個囡唔係)執得最正係k2啓迪班,學校都係幫梗小朋友預備啫,其餘時間佢哋 ...
我會揀SC或LH,不過都要睇返你小朋友既性格,不過想講你仔仔好叻仔喎。
我囡囡讀緊LH,佢都唔係無時無刻對手放喺後面,我覺得有啲野以訛傳訛,傳吓傳吓誇張咗,自己親眼見既先係事實。

‹ 上一主題|下一主題