用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資私位中學推介
樓主: Victory1
go

直資私位中學推介 [複製鏈接]

回覆:SIYip 的帖子

已不敢進取,只希望派得不要太差就好了。

SIYip 發表於 15-4-25 09:30
回覆 germainehui 的帖子

只要策略好,唔好太進取,應該唔會太差嘅,唔好太擔心^_^我有朋友幾年前唔記得咩 ...
謝謝! 我已經填得不太進取, 不過囡只係心儀第一志願果間, 但第一志願果間中學又好多人爭, 如果派唔到, 去叩門都有一定難度.

回覆:germainehui 的帖子

有冇人知培僑是否可叩門,難吾難?

回覆:germainehui 的帖子

中華基金講明吾接受叩門,我自己覺得如有offer都吾要咁肯定吾會再有機會,

我認為無論那個級別都好, 好多直資校都不接受返啅的, 佢比 offer 時你唔要, 到叩門階段你先話要番, 除非該直資校 D 位真係多到無人要, 否則佢都唔想被視為水泡學校啦.

回覆:直資私位中學推介

講真,今時今日直資位都難求,如果成績全港是band3, 競爭更難,只知林大輝,香島較易入

其實中基都有講明, 不會留位給放棄學位既學生, 咁究竟有冇成功吃回頭草既例子, 只有學校先知啦, 但如果係咁出爾反爾, 又對放棄大抽獎既同學唔公平呢! 不過, 我諗中基唔會咯, 因佢2nd in 都成500人, 正所謂都唔駛憂冇學生揀. 除非個學生真係能文能武, 成績斐然, 咁學校又未必會同成績鬥氣卦, 不過咁叻既學生, 又點會冇學校收呢?!
其實無論咩級別既直資, 位又唔多, 又唔易考, 所以有offer真係要三思!

SIYip 發表於 15-4-24 22:02
回覆 germainehui 的帖子

所有有位嘅直資都會要接受扣門,每個頭都係錢,問題係俾唔俾你扣,即是你是否合 ...
舊年DBS既REJECT信,講明歡迎七月扣門。

回覆 王家爸爸 的帖子

甘鼓舞?不過機會都唔大啦。甘名嘅校唔恨嗰一個半個頭嘅錢,一定擇勁,係超勁,而收。

王家爸爸  都可以G8(F2)申請  發表於 15-4-27 21:24

到叩門時就係學校勁揀擇的階段, 有誠意係必需, 但唔等於有用.

引用:到叩門時就係學校勁揀擇的階段,+有誠意係必

原帖由 sukiwong628 於 15-04-28 發表
到叩門時就係學校勁揀擇的階段, 有誠意係必需, 但唔等於有用.

‹ 上一主題|下一主題