用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 優才 vs 聖方濟各
樓主: Elysebaby710
go

港同 vs 優才 vs 聖方濟各 [複製鏈接]

我仔讀GT小一,我覺得課程適中、英文偏淺,我見同學仔都好醒目!我自己屋企、幼稚園家長及朋友都有小朋友在不同小學,大家(大人)會互相討論自己學校既功課、測驗(GT小一冇乜測驗)、考卷(兩次評估不能帶回家)。我真心慶幸兒子入讀一所愉快既好學校。

前年揀學校,我將港同放首位,最終因學校離家較遠而放棄(沒有考)。我有朋友既朋友入左聖方,佢話小一英文已教過去式 ! 其實對許多睇開英文書既小朋友黎講係冇難度! 我諗好多人都明白,沒有最好只有最適合!

picture 發表於 15-4-28 10:37
Thank you for your information.  Which year is your child in?  So far what aspects of the school do  ...
最Like GT小班, 小功課, 多野玩. 尤其才華班. 初初諗住流流地, 結果喜出望外.
最失望視藝科, 唔知教乜

GT最好係人人有份參加比賽, 唔會只有尖子玩

多謝版主把關. 這𥚃實在有太多人的所謂消息全是錯. 70分是升中要求. 不是升班要求. 如果70分升中都話難, 我冇嘢好講.

回覆 AgapePa 的帖子

咁優才幾好喎...

retasm 發表於 15-4-28 12:50
家長100%有責任,因為真正谷小朋友既唔係學校,係家長,家長喜歡依自己小朋友既程度去教育小朋友,選了程度較深 ...
講得好啱!
我諗某d家長心中只有"谷"字,係因為佢地唔明其實小朋友唔駛谷,家長只需比少少心機、耐性及時間,從小伴讀中英圖書,數下樓梯玩下煮飯仔supermaket買賣捉棋,行街玩樂隨口up下d知識,除左親子之餘對小朋友中英數常已有好大幫助。我係因為GT唔谷,小班教學,愉快學習,程度適合自己囝囝才揀的。呀~仲有,因為係龍校,我唔需要好似其他朋友讀非龍校,一開始已追追趕趕,我相信教育是長綫的。喜悅+卓越,學校同我理念一致好啱key!我班d家長多數傾睇咩好書同去邊到玩多。

khkyuen  Agree with you so much!  發表於 15-7-19 13:05
LuLuKiuKiu    發表於 15-6-2 17:25

引用:Quote:retasm+發表於+15-4-28+12:50+家長10

原帖由 魚兒小寶貝 於 15-04-28 發表
講得好啱!
我諗某d家長心中只有"谷"字,係因為佢地唔明其實小朋友唔駛谷,家長只需比少少心機、耐性及時 ...

AgapePa 發表於 15-4-28 15:28
最Like GT小班, 小功課, 多野玩. 尤其才華班. 初初諗住流流地, 結果喜出望外.
最失望視藝科, 唔知教乜

可能因為視藝有關的比賽不起眼,老師又不高調。我個人就認為GT 的視藝科好多元化,尤其在將軍澳,做過分組大型紙雕,請藝術家到校教漫畫,做木刻。咁細個地方,竟然有自己的陶藝燒窰。我個小朋友這方面咁差,也很享受視藝堂的新鮮體驗。

回覆:港同 vs 優才 vs 聖方濟各

其實GT係一間好學校

在傳統學校的死谷爛谷中找到一個出口, 學生、家長有餘暇看書及進行其他活動

高中成績又係band 1c,如冇搞錯,佢DSE成績係TKO4大直資最好一間

我有幾個朋友讀GT, 對學校及老師都好滿意

佢唔係像某些學校只投放資源在叻學生,學生有機會作多種嘗試

唯獨係佢校長、唉,有點倒米。佢應該係一個好叻嘅人,可惜佢嘅presentation, 同收生程序,令唔少家長卻步

回覆 siden 的帖子

身邊不少用家對 GT 都表示滿意。我自己都好希望小朋友可以入讀。看了今年網上簡介會和校長的 powerpoint slides,真的有點趕客。收生程序和十堂家長班,更被人破口大罵。
或許,校長多趕客好。等我小朋友較易入。

港同同聖方濟各都好好。其實,雖然我小朋友還是 K1,已開始做功課,看不不少 EK 資深家長的意見。覺得這三間其實各有特色。如果知道自己小朋友的個性,應該不難選吧。

之前有報紙報導木雕活動
http://www.ol.mingpao.com/cfm/st ... 0503/sta13/uad1.txt

四格漫畫也有
https://www.facebook.com/pages/% ... %9C/220686098123552

可以讓其他家長多了解優才的視藝堂

多得才華班, 同學能發揮所長, 積極參與課本以外的活動, 剛剛得知優才小學再度取得西貢區學界體育男子及女子雙料總冠軍
不論田徑, 羽毛球, 籃球,足球, 乒乓球,游泳, 排球都取得名次

引用:回覆+dabbycheung+的帖子 我不是估估下,

原帖由 hhvv 於 15-04-27 發表
回覆 dabbycheung 的帖子

我不是估估下,而是親自去聽簡報會。也不是憎優才,只覺得個校長太自大,不專業 ...
Agree

引用:Quote:原帖由+hhvv+於+15-04-27+發表回覆+d

原帖由 Doris_Ray 於 15-06-03 發表
Agree
有呢d校長一日,遲早出事

‹ 上一主題|下一主題