用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求指教-- 九龍城B3女應如何填表排序
go

求指教-- 九龍城B3女應如何填表排序 [複製鏈接]

亞囡比老師平為B3,都有問過老師意思,老師話最好選培道。
咁請問我係咪應該甲部和乙部第1都揀 -- 培道??

我完全唔知點算好,而打後的又應該回點揀好??

請各位幫幫忙!! 求救!! 求救!!
   1    0    0    0

回覆:求指教-- 九龍城B3女應如何填表排序

我的囡兒也是被評為B3,我真係極度失落。

回覆 Victory1 的帖子

係好鬼失落,不過而家要揀學校真係超頭大。我完全無從入手

回覆:918 的帖子

我都係...

培道,九真!

回覆:tonychan9 的帖子

Band 3揀這兩間,還有位入嗎?

BAND 3 女生,不可能揀這兩間。

這兩間是 BAND 2 女生多數會填的學校,
不可能有位留給 BAND 2 女生。

回覆 憫父 的帖子

甲部都唔可以?

回覆 憫父 的帖子

其實真心想請教,到底點為之band3?係咪被評B3就唔應該or唔可以揀band1學校?
我完全唔理解,好難明!!
但老師又叫亞囡揀培道,我都唔知應該點.....我聽人講,d老師唔想拉低直屬中學嘅評級,所以會叫成續差嘅同學唔好揀直屬中學,叫同學揀次一d嘅培道or九真。

shsh3 發表於 15-4-24 11:08
回覆 憫父 的帖子

甲部都唔可以?

如果真的想試的話,一定可以試的。

若沒有其他心儀的 BAND 2/3 學校,試試無妨!

918 發表於 15-4-24 11:38
回覆 憫父 的帖子

其實真心想請教,到底點為之band3?係咪被評B3就唔應該or唔可以揀band1學校?

可能係你地全級成績都好叻多人有A/B, 所以稍遜的被列為BAND 3生早前黃埔宣道有POST 話 成績3A1B, 老師話佢地係BAND3, 老師叫你試, 你可以考慮下

918 發表於 15-4-24 11:38
回覆 憫父 的帖子

我完全唔理解,好難明!!
但老師又叫亞囡揀培道,我都唔知應該點.....我聽人講,d老師唔想拉低直屬中學嘅評級,所以會叫成續差嘅同學唔好揀直屬中學,叫同學揀次一d嘅培道or九真。

事實上,學校無 BANDING 之分的,教育局亦唔會為學校定 BANDING。
教育局只會為學生分 BANDING,以便派位之用。

有些學校被稱為 BAND 1 學校,因為這些學校較能吸引能力較好的 BAND 1 學生選讀。
有些學校被稱為 BAND 2 學校,因為許多 BAND 2 學生心派位時未能派到 前述的 BAND 1 學校,
於是被派到較不受 BAND 1 學生歡迎的學校,於是這批收較多 BAND 2 學生的學校便成為 BAND 2 學校。
餘下的學校,收 BAND 3 的學生比例較高,自然被稱為 BAND 3 學校。

既然唔少 BAND 2 學生都未能派到 BAND 1 學校,
派位時要等第三輪的 BAND 3 學生便更難派到 BAND 1 學校。

BAND 1 學校多數是英文中學,
絶大部份的科目以英文教授。

相信絶大部份 BAND 3 學生的英文成績較差,
若要他們用英文學習絶大部份科目,
相信更加百上加斤,
相信用中文學習會較容易掌握。

如果老師叫 BAND 3 學生揀培道,
這位老師似乎唔熟九龍城區的情況,
如何做家長的選校明燈。

-------------------

如果老師叫你囡囡報培道,
可能係老師覺得囡囡是 BAND 2C,
老師唔想 BAND 2C 學生上直屬學校,
所以亂講囡囡是 BAND 3,
但又唔想囡囡去 BAND 3 學校,
所以叫佢試培道?
相信只有他本人才知道原因。

回覆 憫父 的帖子

培道不是中中嗎?聽說只有1班精英班先大部份科目用英文教學,而其他班都是用中文教授的。

所以我都覺得而家D老師都唔係真心想學生好.....

回覆:憫父 的帖子

即是話,有機會老師將成績是band 2尾的同學說是band 3,令她選擇次一級的學校?
😭老師真無良,知唔知會害到小朋友一世!

918 發表於 15-4-24 12:51
回覆 憫父 的帖子

培道不是中中嗎?聽說只有1班精英班先大部份科目用英文教學,而其他班都是用中文教授的。 ...
以下是培道 2013 - 2014 的學校文件:

Q. 有沒有英文班?學生每年會否重新編班?

A. 學校有三班英文班,除了中文、中史、普通話及地理科外,所有學術科目均以英語為學習語(詳情請瀏覽「中一入學專頁之學與教、教學語言安排及計劃」)。
每年學年完結,學校會根據學生意願,英文科、數學及理科成績,教師意見等為有需要的同學轉班,但原則上人數不超過整級學生的百份之十五。

資料來源:
http://www.pooito.edu.hk/PooiTo/admin/201314new/spryMenuBar/Q%20&%20A/201314QandA.pdf

所以我完全唔知點算,D老師都唔係想小朋友好咁嘅.....

培道還有位嗎EVEN 你填甲一

你不如考慮下他區B2啦! KLN3 B3 去他區執B2校可能有位呀!

我都覺得佢哋將band 2尾至band 3的學生...放棄中,最重要保持自己直資學校的banding

你地會不會選德蘭, 還是會博其他學校先?

918 發表於 15-4-24 13:01

所以我完全唔知點算,D老師都唔係想小朋友好咁嘅..... ...

你問問與囡囡相近名次的同學,
老師在志願上有何建議。

然後問問那些名次較後的同學,
老師在志願上有何建議。

如果名次較後的同學,
老師沒有建議在乙一選培道。

那麼,
看你博不博
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
如果你選擇聽話
---- 如果事實上是 BAND 3,乙一揀培道一定抽不中
---- 如果事實上是 BAND 2,乙一揀培道未必抽得中

如果你選擇不聽話
---- 如果事實上是 BAND 3,乙一揀直屬中學亦同樣抽不中。
---- 如果事實上是 BAND 2,乙一揀直屬中學亦未必抽得中
      但如果老師有篩選時,將 BAND 2C 學生篩走
      →   乙一揀直屬中學抽中的機會是很大的。

看你博不博。
‹ 上一主題|下一主題