用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

想下,吾係位多就要選佢,要搵合適既學校.而且可能真係吾LIKE QC??TSK一樣多位,我都無放乙一啦....因為想入其他英中...YW,BPS,聖提女..位咁少,一樣個個放乙一..道理一樣...如果廿幾人選QC得幾個入就真係少...

回覆 小吉媽媽 的帖子

暗啞底??即係點收??其實B1生得幾十人..呢度去D個度去D未去晒LOR~.我估下,係未呢??

回覆 wpwong 的帖子

去左畢業禮..各.頭3名係有獎..知道嗎,頭廿幾三十名都係J班...所以吾係精英班考第一名..已經係排三十幾架啦..攞獎既...9成係J班..所以全級頭十名好叻,真係好SMART....阿囡都只係由頭到尾坐係度,攞証書時上台露下面ONLY!!!!!要加倍努力,學校計全級頭廿名才穩坐B1位...我上學期都震緊架...

回覆 liumk1 的帖子

老師係要保守D架...全港B1吾等如本區B1..我今日先明...到呈分時,老師才肯定話我知..位置..叫我放心...

回覆 小吉媽媽 的帖子

精英班..試卷90分以上是等閒事..95分以上多的是...全級廿至三十名,老師會叫佢保守D..

回覆 mcl203 的帖子

可能老師係想學生同家長不可放鬆掛...成日都見有同學呈分失手..頭20名係保証到入英中...20至40可能有外在因素,有機會有幾個入吾到,又吾知點解.所以咁掛...因為到考呈三時,老師都話只要KEEP住就OK..

回覆 小吉媽媽 的帖子

失手真係好嚇人架...好似今次數學有同學做吾晒..真係難以想像.有人份卷70幾.有人90幾.佢地好激架,低分可以拿埋份卷一團,掉落地再用腳踏上去,驚份卷吾C得咁..唉........學校都係社會既小缩影.家長是小朋友的一面鏡子....以前以為考得好就得啦..原來高處未算高,只有全級頭十名才可有選擇.....中間既,壓力好鬼大...話時話,WY搬,北官入,灣仔還會是強區嗎??

一些是,一些不是..

SJS精英班....頭幾名..成日都係98,99,100分架....是真的.....卷不是淺架....相信軒小都會是啦....平均分9X頭既...都只是全級十幾廿...常識好易既...佢地包括我阿囡,95分以上是正常...多數是錯課外題同寫錯字.....

5年級我吾清楚..阿囡6年級..今次有些8X分..俾人話低分..個個9X分,妳得8X分...呈三阿囡差不多是98,99,100分之頖.最低95分..其他A...考不到頭5名...真係估佢地係科科100分架....
吾洗咁介意既....我都怕阿囡畢業試考全班第尾架...

wpwong  仲有我地今次5年級的呈一, 4科9x的情況只出現大在精英班, 其他3班的學生, 大部份的表現與之前的考試相約呢!   發表於 15-6-29 14:56
wpwong  我唔係介意, 只是想申明我並沒盜聽途說吧....謝謝你啊    發表於 15-6-29 14:47

QC計入內嗎?級數不同..
有否認為,B1生,太好成績既,自行報B1C學校,一定會收??中下游既確是好選擇...

如果真是B1分3組.佢三十幾人.吾好計女仔啦,得4位...咁10個選QC,10個選WY,ST JO個D,10個選TSK..得吾得??成績表昨日出左俾佢地睇..有1位其他班既,級名次係十幾OR更前...真係黑馬..不過如果佢呈分吾得,都係一要博B1...我而家都好緊張...

吾洗驚..因為我只睇女校..阿囡吾想入TSK,佢話吾想日對夜對我..我公司係TSK隔離...

回覆 liumk1 的帖子

如果成績好既,吾報SPCS既,不如坐定定抽QC啦..皇者...報直資吾多既...相信自行收既多D..

公起.....阿囡第二志願SPSS..佢好LIKE~~~男仔都派得OK啦.見吾係雞精班都有派英中...好早回家休息啦...

回覆 HJ6153 的帖子

你就好啦,有得搬,我無$$搬.政府仲話發展洪水橋,可能會俾佢收地TIM.到時無家可歸,阿囡都係派返灣仔..不過坐MTR又真係吾咁耐既,佢有時都會釣魚,不過邊個學生吾會釣呀.我叫佢釣細條D,無咁覺,老師吾會罸..

回覆 mcl203 的帖子

哈哈哈....阿囡學校昨日有位同學俾聖保羅男女搶左去....哈哈哈........................................

wpwong  男生? 個男生本身派左邊間?  發表於 15-7-8 10:30
‹ 上一主題|下一主題