用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

ydoris 發表於 15-6-24 12:32
回覆 liumk1 的帖子

老師係要保守D架...全港B1吾等如本區B1..我今日先明...到呈分時,老師才肯定話我知..位 ...
通常都係俾本區Banding ?? ~~~

係, 全港BANDING個參考度冇咁大, 因為大部份學生都係係本區就讀中學

王家爸爸 發表於 15-6-24 07:25
灣仔B1生,願意搏QC,機會其實好高。只係唔係人人想入QC。
我越來越覺得....實質區內 非直屬B1中學...並非如坊間所諗咁競爭激烈~~~

呢幾年就係, 過多3年競爭就大得多..

liumk1 發表於 15-6-24 12:56
呢幾年就係, 過多3年競爭就大得多..
小學學位都係差不多姐....只係聖雅各穩定地加左1班...仲有2-3間加左班幾拾人
自行 就可能大左少少 ~~~

mcl203 發表於 15-6-24 13:09
小學學位都係差不多姐....只係聖雅各穩定地加左1班...仲有2-3間加左班幾拾人
自行 就可能大左少少 ~~~
唔止, 下年有多咗一間小學, 雖然個間得個二班.

反而幾年後, 如果華仁真係搬走咗, 變化可能大少少...... (可以估計到華小其實有幾多B1學生)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-24 13:29
唔止, 下年有多咗一間小學, 雖然個間得個二班.

反而幾年後, 如果華仁真係搬走咗, 變化可能大少少...... ( ...
係喎....區內多左1XX小學生....又帶走WY1XX小學生....接近平手

mcl203 發表於 15-6-24 13:47
係喎....區內多左1XX小學生....又帶走WY1XX小學生....接近平手
一間傳統名校換一間它區寶校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-24 13:48
一間傳統名校換一間它區寶校
少少影向姐....佢地中學位都唔多分出黎既
只係...少少B1位 由其他學校補上

話事話...SPCS 唔呈分....但又要計埋佢條數升中....係咪放條數當B3學生??

mcl203 發表於 15-6-24 13:53
少少影向姐....佢地中學位都唔多分出黎既
只係...少少B1位 由其他學校補上
條數當B3學生??

係B3都不如, 因為無呈分既學生, 要等B3學生派晒位先到佢地

雖則新嚟個間係寶校, 但大抽獎入面, 點都多咗至少十零二十個B1生, 但B1學校既學位反而可能少咗: 少咗華仁既位, 不過應多咗少少筲官同金文泰既位

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-6-24 14:00
條數當B3學生??

係B3都不如, 因為無呈分既學生, 要等B3學生派晒位先到佢地

唔好意思, 想問點解會 "少咗華仁既位, 不過應多咗少少筲官同金文泰既位" 呢?

hkpapa852 發表於 15-6-24 14:00
條數當B3學生??

就係唔知....又要計埋佢地....又無呈分
放最後咪 等如 當B3...??

理論上....WY 應該高 B1%...佢地走左....d B1位由區內B2頭學生補上
非直/联B1生多左dd....B1位多番10..8個....可能最終競爭大左ddd ~~~

wpwong 發表於 15-6-24 14:06
唔好意思, 想問點解會 "少咗華仁既位, 不過應多咗少少筲官同金文泰既位" 呢?
...
新加入既北角官立(雲景道), 聯繫中學有筲箕灣官立同金文泰, 所以金文泰分到俾灣仔區既非保留位有機會多1,2個, 筲官亦如是

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-6-24 14:16
新加入既北角官立(雲景道), 聯繫中學有筲箕灣官立同金文泰, 所以金文泰分到俾灣仔區既非保留位有機會多1,2 ...
想問問: 以今年為例, 金文泰只有3個位為灣仔區他區之選, 咁軒小的學生選金文泰, 係否佢地有優先機會呢?

回覆 ydoris 的帖子

吓,頭二十才是b1,真的嗎?

wpwong 發表於 15-6-24 14:24
想問問: 以今年為例, 金文泰只有3個位為灣仔區他區之選, 咁軒小的學生選金文泰, 係否佢地有優先機會呢? ...
除非軒小學生係乙一選金文泰, 咁就可以抽金文泰個7個保留位(聯繫位).

如果抽晒7個保留位後仲有學生抽唔到, 佢地就要同其它同網學校既學生一齊爭個3個它區非保留位, 到時都係睇下邊個隨機號碼靚D

聯繫位其實只係俾相關小學既學生多一次機會係個細pool(聯繫小學既學生)入面抽個幾個聯繫位

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-6-24 14:30
除非軒小學生係乙一選金文泰, 咁就可以抽金文泰個7個保留位(聯繫位).

如果抽晒7個保留位後仲有學生抽唔到, ...

謝謝回覆!

咁唔知金文泰同高主教在我區B1生是否熱門之選呢? 如B2生是否機會微乎期微甚至零呢?

回覆 chrischeung 的帖子

是真的,全級計隱守廿名內先叫B1,精英班就精英班,其他班就算考第一,都未輪到你,無得呃

回覆 小吉媽媽 的帖子

精英班..試卷90分以上是等閒事..95分以上多的是...全級廿至三十名,老師會叫佢保守D..

ydoris 發表於 15-6-24 14:51
回覆 小吉媽媽 的帖子

精英班..試卷90分以上是等閒事..95分以上多的是...全級廿至三十名,老師會叫佢保守D. ...
所以先奇怪....20-30% (全級100人) 已經要行保守
灣仔區小學(唔計入直資)...入B1中學....2間軒小 + 寶血 都有~45% ~~~

‹ 上一主題|下一主題