用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校茶點
go

學校茶點 [複製鏈接]

請問多唔多家長唔join 學校茶點,而自備茶點呢?因快要交大訂 (書簿費、雜費、茶點費),覺得茶點費有點兒不化算(over $15/day), 我覺得每日跟兒子準備明天的茶點,也不失為一個很好的親子活動,請大家分享一下。
   0    0    0    0

回覆:學校茶點

我小朋友學校唔需要再比茶點費,學費包曬。

elsiechan 發表於 15-4-22 14:55
請問多唔多家長唔join 學校茶點,而自備茶點呢?因快要交大訂 (書簿費、雜費、茶點費),覺得茶點費有點兒不 ...

if i were you, i will pay.  most of the parent will pay for it , then during the class, their child can get it.  If you not, maybe you kid feels sad why others has but he doesn't.  It's just my personal feeling, maybe it's not correct

juemilia  agree  發表於 15-4-22 17:49

回覆:sailob 的帖子

Me too

引用:請問多唔多家長唔join+學校茶點,而自備茶

原帖由 elsiechan 於 15-04-22 發表
請問多唔多家長唔join 學校茶點,而自備茶點呢?因快要交大訂 (書簿費、雜費、茶點費),覺得茶點費有點兒不 ...
你掉返轉諗,全班齊齊食肚臍餅,得我一個食手指餅,人家齊齊食手指餅,我食肚臍餅,你覺得點?

你係學校,呢啲錢都唔肯俾你賺,你會點諗。

一齊 snack time 在小朋友心中係返 kindergarten 非常重視的一項. $15/day, 一個月$4xx我會join, 當豪俾學校.

理性上當然唔抵,但小朋友們一齊食相同食物會開心啲,所以如果是我會俾的。。。

回覆:elsiechan 的帖子

我系$200茶點@月,每日2次,

我系$200茶點@月,每日2次,一俾就要俾5個月,我俾上學期先,但如果阿女吾多like, 甘下學期我就試下自己準備。

我有個朋友自備但原因係小朋友有食物過敏,唔食得有蛋類嘅野
其實小朋友係知道自己同人地唔同只係唔識表達, 如果要令佢有呢種感覺嘅原因係因為你為咗個十零廿元嘅計較, 我覺得無謂 , 返而小朋友唔識分邊啲係家長比佢嘅食物, 邊啲係學校準備, 如果嗰日学校啲茶點好味吸引個自己嗰啲,我百分百肯定佢地呢個年紀一定會問老師攞或攞其他小朋友啲食物,唔通老師同佢講你唔食得架, 你無比茶點費?!?!
不如睇下可唔可以save 其他雜費,例如校䄛⋯⋯⋯

謝謝各位意見
其實讀無學券學校,預咗多洗費,不是花不起或不願花,只是覺得合理、不合理。

有學券學校, 都要$200一個月茶點費, 一班同學一齊會開心D, 預左比佢地賺.

Haha....$200/m, 我覺得都尚算合理,我依家要差不多double

我都有同你一樣既問題。茶點4xx/月,覺得貴。k1我上下學期都有join.之前都冇特別留意茶點幾錢,但今年呀女k1,仔k2, 兩個小朋友加埋茶點費一年要過萬元,好似都幾誇。但我都偏向join,因老師係家長日講過呀仔食茶點乖,一d都冇偏食,會食晒。良好既飲食習慣同唔偏食,都唔係錢可以買到。

引用:Quote:elsiechan+發表於+15-4-22+14:55+請

原帖由 luiluinei 於 15-04-22 發表
if i were you, i will pay.  most of the parent will pay for it , then during the class, their child ...
totally agree with u, it is a happy thing that everyone is doing the same thing together, it would probably be less hassle to the staff too. we don't really want the anuties think that our kid is so troublesome.

引用:我囡學校無得join,要每日自備,我依家煩惱

原帖由 sailob 於 15-04-22 發表
我囡學校無得join,要每日自備,我依家煩惱中
麵包、乾果、果仁、提子、香蕉.

我女學券學校一學期$150

我仔仔茶點費$九百幾文,好貴...得d餅...蜜糖星星(好細粒果d)..細細個麵包..飲水..

‹ 上一主題|下一主題