用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 作文難題
go

作文難題 [複製鏈接]

小朋友今年小四,中作教極佢都係寫得太簡短,無情節,一句到尾,佢話諗唔到寫咩。唉,好氣餒,有無JM可以幫吓我

6    0    0    0

引用:小朋友今年小四,中作教極佢都係寫得太簡短

原帖由 qpa 於 15-04-22 發表
小朋友今年小四,中作教極佢都係寫得太簡短,無情節,一句到尾,佢話諗唔到寫咩。唉,好氣餒,有無JM可以幫 ...
找"外援",以免傷感情,或許有新火花

王家爸爸  外援  發表於 15-4-23 17:11

引用:Quote:原帖由+qpa+於+15-04-22+發表小朋友

原帖由 under_the_tree 於 15-04-22 發表
找"外援",以免傷感情,或許有新火花
已有外援,在某些方面是有進步,但仍有以上情况

醒目開學勳章 王國長老

小朋友今年小四,中作教極佢都係寫得太簡短,無情節,一句到尾,佢話諗唔到寫咩。唉,好氣餒,有無JM可以幫 ...
小四,我仔中文已經教左人物描寫、情格描寫、用事件/行為/對話表達人物性格;步移法等。你要研究下學校有咩要求。如果教左的在功課考試用唔到,會好低分

想問下樓主小朋友是否說話也是單調乏味? 我常常認為一個好的演講者,作文也不差,至少情節動人、觀察力細微, 只要加強詞彙便可。我女小三,用字不太差,不過情節很納悶,有反駁位,形容不夠細膩,只寫表面。我提醒她多觀察世界,人物言行動作,提昇思維及說的能力。

引用:Quote:原帖由+qpa+於+15-04-22+發表小朋友

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-22 發表
小四,我仔中文已經教左人物描寫、情格描寫、用事件/行為/對話表達人物性格;步移法等。你要研究下學校有咩 ...
明白,謝謝你

原帖由 irischowys 於 15-04-22 發表
想問下樓主小朋友是否說話也是單調乏味? 我常常認為一個好的演講者,作文也不差,至少情節動人、觀察力細 ...
係呀,佢就係咁,其實除咗叫佢多觀察,日常仲可以做d咩呢?

「孩子們都以為,故事講不好,是因為不懂取材,不夠技巧。但我的思疑,其實真正欠缺的,更原始,而且跟所有都市人一樣,是對生活的"感覺"。」

這當中,大概還有一個原因,就是我們總以為,只有驚天地泣鬼神的事,才應該有感覺。然而,其實最平凡的事,只要說得有感情,一樣動人。

記憶斦及的,是某同學的這一段︰

「上星期醒來,發覺天氣轉涼了,有點秋意從窗口飄進來。我心想,太好了,因為我一直很怕熱。於是,我找出一套很久很久沒有穿過的運動套裝,爽快穿上,到樓下跑了幾個圈回來,微微出了點汗,不累也不膩。然後家人都起牀了,我們一起去飲茶,好像很久沒試過這樣過一天了。」

沒什麼大不了的情節,但我們都聽得動容,因為當中,有說故事者的感情,比沒有血肉的「飲茶囉」,「跑步囉」,更教人相信,那是真實存在過的經歴。

黃明樂《通識救港孩》

昨晚剛看到這一頁。其實作者是寫如何教中學生通識,但發覺孩子連自已的事都講得不好,那又怎能寫得好通識功課考試的題目呢?所以,希望重新教這班學生聽、說、讀、寫。要學生上堂前用一分鐘講一星期發生在自已的事。

未必好貼樓主的問題,但我覺得這一段對我好有啟發。其實,這本書十分值得看。還有作者之前寫的一本《港孩》,我也認為不能錯過﹗

引用:昨晚剛看到這一頁。其實作者是寫如何教中學

原帖由 Olympian 於 15-04-22 發表
昨晚剛看到這一頁。其實作者是寫如何教中學生通識,但發覺孩子連自已的事都講得不好,那又怎能寫得好通識功 ...
謝謝你,等我都揾時間睇吓呢本書

醒目開學勳章 王國長老

Olympian 發表於 15-4-22 11:26
昨晚剛看到這一頁。其實作者是寫如何教中學生通識,但發覺孩子連自已的事都講得不好,那又怎能寫得好通識功 ...

驚我記錯, 返屋企搵本書睇清楚先
港孩一書, 我都有, 家長當娛樂睇下無妨, 俾小朋友學寫作就唔好了, 入面D文筆......書面唔書面白話唔白話! 例如: "真是做傭人好過做CEO"  / "拿來膠紙搞了半天, 都未貼好" <--這是中文嗎?

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-4-22+21:

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-22 發表
Thanks Charlotte mom提醒,我會留意一下

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-4-22+21:

唔覺有咩大問題喎,我覺得文筆幾好。例如我copy 個段都冇咩唔正常的地方。

不過,佢兩本書宗旨其實都唔係教作文。作者分享自己的教學經驗,自已對港孩的睇法。我覺真係好好睇。你不妨睇多一次。

學校有冇教過六何法?時/人/事/地呢d?如果冇,樓主可以教番小朋友,做多d擴張句子嘅練習,相信孩子就能掌握。
我舉例 :
- 小光打我
- 肥胖的小光打我
- 肥胖的小光狠狠地打我
- 今天早上,肥胖的小光狠狠地打我
- 今天早上,肥胖的小光在公園狠狠地打我

學懂呢d,作文會容易得多。希望幫倒你

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+15-4-26+23:14+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-04-26 發表
有教呀,時間/形容詞/副詞/成語/前後呼應/比喻/排比/設問等等佢都有建用,修辭技巧唔太差,但内容簡單,平凡乏味

醒目開學勳章

qpa 發表於 15-4-27 09:27
有教呀,時間/形容詞/副詞/成語/前後呼應/比喻/排比/設問等等佢都有建用,修辭技巧唔太差,但内容簡單,平 ...
係咪詞彙太少?咁要睇多啲書

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-04-26+發表

原帖由 qpa 於 15-04-27 發表
有教呀,時間/形容詞/副詞/成語/前後呼應/比喻/排比/設問等等佢都有建用,修辭技巧唔太差,但内容簡單,平 ...
如已懂方法,修辭技巧,只係冇乜題材,就真係要睇多d書,甚至睇下其他人嘅題目,點寫,或參加下部份作文班,都會有d例子教佢地。

Charlotte_mom 發表於 15-4-22 13:38
驚我記錯, 返屋企搵本書睇清楚先
港孩一書, 我都有, 家長當娛樂睇下無妨, 俾小朋友學寫作就唔好了, 入面D ...
其實想問大家學校老師改作文時, 有無同小朋友講點解錯, 點解唔可以咁用? 阿女啲作文, 次次要我估佢老師點解話佢錯, 真係我唔係佢肚裡的蟲, 有時都真係堅難估。

上次, 作「我最喜愛的玩具」。其中一段阿女形容佢隻玩具毛毛狗, 有靈敏的耳朵, 老師打咗交叉, 要寫「有小小的耳朵」。咁點解阿女唔可以用擬人法, 因為佢隻狗由細陪到佢大, 對於佢唔係一隻玩具狗, 係一隻真狗, 連名都有, 咁都唔得? 唉, 到底有無人可以講吓。

試下用Mind Map

little_yolky 發表於 15-4-27 13:05
其實想問大家學校老師改作文時, 有無同小朋友講點解錯, 點解唔可以咁用? 阿女啲作文, 次次要我估佢老師點解 ...
題目係「我最喜愛的玩具」,所以寫一隻真狗係離題。
‹ 上一主題|下一主題