用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迷茫的新手媽咪
go

迷茫的新手媽咪 [複製鏈接]

孩子是2013年12月仔,今年準備考K考N,睇吓結果如何才決定做大仔定細仔。近日浦多了EK, 見到一眾愛子女的媽媽面對各學校公告結果時的興奮和失落,也陪著大家的心情一起七上八落。雖然我非常同意沒有最好,只有更適合這個道理。但莫講話我不懂看適合與否,就算非常了解孩子,也不等於一定考到心儀的。通過浦EK, 甚至有時參與討論,我更清楚自己的方向和取捨。但我可以為孩子如何準備得更好呢?我每天安排孩子去公園玩兩小時,一星期兩節蒙特梭利playgroup, 親子活動是伴讀或一起做小手工如貼貼紙等。孩子16個月大,自理及說話表現理想(又不是太特出),大小肌肉發展很好,不過非常內羞(雖然已努力進步中)。各位前輩,有沒有其餘甚麼我應做而未做呢?

0    0    0    0

引用:孩子是2013年12月仔,今年準備考K考N,睇吓

原帖由 lambeanmama 於 15-04-21 發表
孩子是2013年12月仔,今年準備考K考N,睇吓結果如何才決定做大仔定細仔。近日浦多了EK, 見到一眾愛子女的媽 ...
我覺得你方向正確,歲半係一個骨節點,大部分小朋友呢個歲數都係怕醜,繼續多去公園多見人,會突破性改變嘅。反之你停咗嘅話,佢只會越嚟越怕醜。

另外,兩歲前都多講母語,表達能力穩定咗先加一種外語,切忌太細個就雙語並用,而家好多要搵專家嘅都係因為語言混亂

sbux 發表於 15-4-21 22:40
我覺得你方向正確,歲半係一個骨節點,大部分小朋友呢個歲數都係怕醜,繼續多去公園多見人,會突破性改變嘅 …
不過,我居住在外國人較多的社區,日間是工人姐姐湊。兩母子相處就以廣東話為主,但與工人一起,我們就以英文溝通。暫時孩子聽就中英都明,識俾反應,但講就肯定是英文。我也在苦惱中。有沒有解決辦法呢?
‹ 上一主題|下一主題