用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區 - 顧超文VS吳祥川
go

葵青區 - 顧超文VS吳祥川 [複製鏈接]

B2 女 - 英文好, 數學麻麻  因此跌出B1
顧超文VS吳祥川 邊間好D?
   7    0    0    0

回覆:jena2468 的帖子

回覆 alanwong238 的帖子

TKS

jena2468 發表於 15-4-21 13:53
B2 女 - 英文好, 數學麻麻  因此跌出B1
顧超文VS吳祥川 邊間好D?
how about 荔天?

引用:兩間B2學校。顧超文係校務報告公報升讀本地

原帖由 alanwong238 於 15-04-21 發表
兩間B2學校。顧超文係校務報告公報升讀本地大學課程比率為11.49%,相信包含副學士同poly既高級文憑。而吳校 ...
吳校一定好過顧的入u率,去年我有睇全港東華三院中學的成績,葵青三間陳兆民最好,第二是伍,笫三係吳,陳有三十㡬,你當伍低小小都有二十幾,吳肯定高過顧,

回覆:葵青區 - 顧超文VS吳祥川

你再仔細睇下吳和伍,下個月先有東華聯校畢業禮(因有本小冊子很有參考價值)。你女英文好,同埋東華三院多資源,成曰去交流

回覆 dobbybabie 的帖子

我會再考慮呢兩間, 謝謝

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-04-21+發

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+15-04-21+發表

咁即係有幾多入大學率呢?請提供參考數據。但按khmama前幾年既數據,顧是2A校,而吳只是2B校。
你因陳兆民 ...
唔是推斷,上年聯校畢業,阿仔老師好有心自己班同學仔每人—本畢業小冊子,內有所有東華中學既成績表,同埋得到獎學金同學既名,當然最叻是黃笏南和甲寅年,我數過葵青三間得獎同學名單,得出整體成績陳高的,但個人攞星成績順序是伍,吳,陳,而顧沒英文班,伍以前有三班,舊年唔知,但好似吳中—有幾科己英教,去學校討論區會清楚的,

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-04-21+發

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+15-04-21+發表

你既講法唔係好通,你最多只可以話吳校可能有幾個能力較高既學生,但並不代表整體比顧校高。我記得好多年前 ...
,我沒講過吳整體成績高過顧,你睇清楚。

回覆:dobbybabie 的帖子

有,你話吳入U高過顧呢!
入u率我講過,

引用:開英文班又唔代表間學校一定比另一間中中好

開英文班又唔代表間學校一定比另一間中中好,始終比較公開試成績先最公度。收多幾個南亞裔咪實開到英文班, ...
開得英文班(例如伍若瑜)起碼証明佢在微調之下收到可用英文作為教學語言既學生,咁顧收到你估顧唔開?

我覺得樓上alanwong238的思維5正確, 要理解入u率5係主要學校問題, 主要係學生問題, 當然學校教法係重要, 但有沒有認真思考點解學生有分banding.  就算同一學校同一班, 一班同學成績都好大差異, 甘又點解,  我理解係小朋友能力真係好講天份或好大努力, 我舉2個例子...........
1,  我自己小朋友讀書懶, 晚晚打機5溫書, 考試前都從未溫書, 成績全班第一, 全級top10內,  反而巨同班好多同學放學后去補習, 考試前一個月星期六日仲要加操, 而且家長5比巨地小朋友玩電腦。 但成績點都追5上我小朋友。
2,  我小朋友鄰班係精英班, 有一對雙生子, 巨地同一班, 家庭環境都ok. 而且一同上堂, 同一補習老師, 但成績就一個b1a,  一個b2, 甘又點解。
我5係撩交嘈, 只係想講事實入u率高多數係b1學生, 都係一班有讀書天份+非常努力既學生, 5係太關學校問題。

回覆:葵青區 - 顧超文VS吳祥川

剛才分別去了—轉吳祥川和顧超文學校網頁睇,教學語言是初中吳就綜合科學和綜合人文英教(簡稱IS和IH)高中全英。顧 初中中文授課,高中理科先英教。就咁比較吳較優勝。家長心儀這兩間不妨放學時間行-轉睇下,而本區成績稍好的小六學生己被陳兆民和全完截咗糊。顧難收到的叻既學生,巧婦難為無米炊

或者我講一講睇法
學校同學生在我意識裏面等如机器同汽油的關係
要互相匹配先有好成績
學校唔同學生唔同好難比較
而我作為家長其实只可以幫小朋友揾最合适的学校
B2係—個差異好大的BAND(B3更恐怖)

我小朋友係吳讀初中3年除數学科其它科基本同英中一樣
而家高中直頭係—間英中
我嘅感覺係校方針無浪费学生
游水的可以入港隊跳拉丁可以揚威海外
其他校隊亦經常攞奬
讀書的可以經常有校外奬項文憑試攞佳績升讀大学仍可成績優異攞奬學金
但因為学生有精英亦有平凡

校方現在進行生涯規劃
令所有学生對未來有方向
真正成為人人頭上一片天
http://www.twghscgms.edu.hk/

引用:+本帖最後由+long0+於+15-4-21+23:38+編輯+

原帖由 long0 於 15-04-21 發表

或者我講一講睇法
我上咗吳既網頁睇,都見學校好俾心機同好有活力,我仔是東華另一間,感覚校長等退休,少做少錯(事實亦2016退休),同埋學校hea的,希望下任校長心中有團火

我大約估到邊間
事實上東華係一個仍然發展的機構
而對教育都非常重視
http://www.mpep.com.hk/website/% ... %E5%87%BA%E7%99%BC/
‹ 上一主題|下一主題