用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區乙部點埧30間? 甲部點放次序?
go

黃大仙區乙部點埧30間? 甲部點放次序? [複製鏈接]

囝囝BAND 1A, 黃大仙區男仔既BAND 1 只有4間

填甲部:
甲1係最鐘意又岩囝囝, 區內排第2既中學, 開4班, (囝囝需要特殊支援, 呢間有23%受特殊培訓老師, 基督教, 包容)
甲2係鍾意, 入左都好開心既, 區內排名第1既中學, 開5班 (有10%受特殊培訓老師, 無宗教, 傳統, 谷)
班主任回應: 甲1同甲2要倒轉, 因為甲2"勁D", 如果甲2唔收, 甲1都唔會收

填乙部:
我將首4間原區BAND 1放先, 當中乙1同乙2跟甲部一樣, 跟住放他區BAND 1, 然後由近至遠放BAND 2, 只係填左16間.
班主任回應: 1. 乙1同乙2要倒轉, 跟甲部相同原因
                    2. 先放晒區內順序BAND 1 至 3既所有中學, 再放由近至遠他區順序BAND 1至3中學
                    3. 一定要填晒30間 唔好彩入左BAND 3點算?

請大家幫忙解答!!!

王家爸爸  每區家長都面對呢個問題   發表於 15-4-21 13:33
王家爸爸  其實填得落既只有10間左右   發表於 15-4-21 13:32
cwaisum  同一煩惱  發表於 15-4-21 13:00
   4    0    0    0

無論保一定協和,填乙二都一定冇位㗎啵。

cwaisum  我擔心何蔭棠放第二都無位   發表於 15-4-21 13:02

IwanBB 發表於 15-4-21 09:20

填甲部:
你老師講得好啱, 你擺乙2個間浪費機會, 乙1都唔夠位派比揀呢間既同學

IwanBB 發表於 15-4-21 09:20

填甲部:

咁你自行有沒有選此校?

cwaisum 發表於 15-4-21 13:02
咁你自行有沒有選此校?
自行兩間都報左in左, 次序一樣.

chocolatebean 發表於 15-4-21 12:49
你老師講得好啱, 你擺乙2個間浪費機會, 乙1都唔夠位派比揀呢間既同學
我都明, 兩間都好hit好top, 一定好多人爭, 呢區太少選擇><

elbar  協和都可以   發表於 15-4-27 19:52

sako 發表於 15-4-21 12:28
無論保一定協和,填乙二都一定冇位㗎啵。
咁點填好?? thanksssssss

IwanBB 發表於 15-4-21 13:14
我都明, 兩間都好hit好top, 一定好多人爭, 呢區太少選擇><
我係你甲乙1 都填基督教個間, 支援又好D, 你地又鍾意

+3金熱血 貢獻勳章

引用:囝囝BAND+1A,+黃大仙區男仔既BAND+1+只有4

原帖由 IwanBB 於 15-04-21 發表

填甲部:
乙部唔好跟老師的第二點,除非你情願入本區的B2 學校都唔想入他區B1 學校。

回覆 IwanBB 的帖子

老師講的好有道理.不過你又不用擔心跌落band3,因band 1 生一定比band 2 & band 3 生先選校,至多入band2學校.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:囝囝BAND+1A,+黃大仙區男仔既BAND+1+只有4

填甲部:
至於邊間放第一、二位,我會睇返自己同囝囝中意/適合邊間多啲就揀嗰間. 無需理學校名氣。

+3金熱血 貢獻勳章

填甲部:
仲有,基本上如果真係咁唔好彩派唔到B1學校,9成9會派你填的第一間B2 學校,保險啲可以填晒B2學校,但無需要填晒30間,更加無必要填B3學校.

cwaisum  老師一定要填晒30間。b1仲可以,   發表於 15-4-21 13:33

不過乙二放「那間」(我可能估到是那間),一定不得,無謂浪費機會。

我將他區b1學校排第五,老師也說機會不大,叫我們重新排位。

孩子昨日回來,告訴我:老師話今年他們那班同學不進取,成績好的都不揀「那間」,怕讀得辛苦,而選了基督教那間或「另一間」在學校村的。

今年黃大仙區又少了b1位,競爭真是好大。

chan803 發表於 15-4-21 13:26
仲有,基本上如果真係咁唔好彩派唔到B1學校,9成9會派你填的第一間B2 學校,保險啲可以填晒B2學校,但無需 ...
咁排法:
乙1中華基督教會協和書院
乙2浸信會呂明才中學
乙3聖公會林裘謀中學
乙4天主教郭得勝中學
乙5何明華會督銀禧中學
乙6觀塘官立中學
乙7保良局何蔭棠中學
乙8可立中學(嗇色園主辦)
乙9保良局第一張永慶中學
乙10文理

應該最差都係乙10, 乙唔得較大可能去咗乙5乙6.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

connielam 發表於 15-4-21 13:19
回覆 IwanBB 的帖子

老師講的好有道理.不過你又不用擔心跌落band3,因band 1 生一定比ban ...

黃大仙區不夠b1位,最怕b2a的學校都不入。

hkpapa852 發表於 15-4-21 13:35
咁排法:

應該最差都係乙10, 乙唔得較大可能去咗乙5乙6.

會不會好危險。
乙2至5都是得2個位的他區,乙7, 乙10排第2都可能無位。

但最差至乙10都可能的,但不排除隨機編號不好的b1同學將此校放在前面位置。乙10是本區唯一一間b2a學校。

cwaisum 發表於 15-4-21 13:41
會不會好危險。
乙2至5都是得2個位的他區,乙7, 乙10排第2都可能無位。
驚既話就乙5乙6放乙2乙3.

個個乙1乙2甚至乙3都放本區學校, 你願意較人早一步搏下它區, 機會就係你. 反正本區學校都無乜邊間放乙2乙3話安全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:connielam+發表於+15-4-21+13:19+回

原帖由 cwaisum 於 15-04-21 發表
黃大仙區不夠b1位,最怕b2a的學校都不入。
如果竟然有間B2學校係B1 生揀咗都入唔到,咁即係話間學校在大抽獎中所收的都是B1 學生,你覺得呢個機會大嗎?

hkpapa852 發表於 15-4-21 13:44
驚既話就乙5乙6放乙2乙3.

個個乙1乙2甚至乙3都放本區學校, 你願意較人早一步搏下它區, 機會就係你. 反正本 ...
如果乙一協和, 乙二銀禧, 乙三觀官中, ..... 乙X文理, 文理之後再放埋唐乃勤, 沙崇.... 咁都話無間入到, 咁你個仔應該一定唔係B1生

cwaisum 發表於 15-4-21 13:32
不過乙二放「那間」(我可能估到是那間),一定不得,無謂浪費機會。

我將他區b1學校排第五,老師也說機會不大,叫我們重新排位。

孩子昨日回來,告訴我:老師話今年他們那班同學不進取,成績好的都不揀「那間」,怕讀得辛苦,而選了基督教那間或「另一間」在學校村的。

今年黃大仙區又少了b1位,競爭真是好大。
「那間」就係保一, 我太唔想囝囝入, 係因為怕佢辛苦, 而且佢比較特殊, 怕佢吃力不討好. 但無更好選擇

我將協和放第一, 而神校保一放第二, 確實係有d不切實際, 又想博下, 因為學校唔建議何棠, 可立係道教難接受

‹ 上一主題|下一主題