用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區,三次呈分都是3A1B, 老師竟然話是band 3 ...
樓主: 肥婆媽
go

九龍城區,三次呈分都是3A1B, 老師竟然話是band 3   [複製鏈接]

如果老師話band 3, 你填band 1, 然後幾間band 2, 你自己覺得搏唔搏?

SIYip 發表於 15-4-27 13:24
如果老師話band 3, 你填band 1, 然後幾間band 2, 你自己覺得搏唔搏?
其實如果無一間B3中學填得落手, 我又覺得咁填無所謂, 反正最後都係派番去B3學校.

舒發下自己不甘心既情緒都好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-27 13:45
其實如果無一間B3中學填得落手, 我又覺得咁填無所謂, 反正最後都係派番去B3學校.

舒發下自己不甘心既情緒 ...
但係B3都有校風好唔好既分別喎, 一個唔該派咗間飛仔學校咁點算

little_yolky 發表於 15-4-27 13:55
但係B3都有校風好唔好既分別喎, 一個唔該派咗間飛仔學校咁點算
對某D人嚟講, 任何唔係B1既學校都係唔好既學校

laiping    發表於 15-4-28 10:17
little_yolky  唔怪得咁多人覺得我儍既   發表於 15-4-27 17:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

My boy comes from Alliance Primary School (Whampoa)

His ranking is between 1-10 in the school. To be honest, his result is keeping like that during this 6 years.

In their class, most of his classmates get "A" for all subject. My boys is not good at art and he got B only. But for the other subject almost 9x, even the Chinese Composition, he can get 69/70.

So, teachers may have their experience to rank the children.

KwanLui 發表於 15-4-27 15:45
His ranking is between 1-10 in the school. To be honest, his result is keeping like that during this ...
中作都可以俾69/70, 我只可以用羨慕嚟形容。

肥婆媽 發表於 15-4-27 12:56
我而家甘放
乙一是黃勿南
乙二到乙五是何官同其他band 2

通常只會越級挑戰一個BAND,萬一隨機編號不好,可能會派得很後

回覆 little_yolky 的帖子

好細个培養佢睇書,佢上年已睇金庸,今年衛斯李,不過佢地班D閱讀氣氛係好,个个都好書!當然相对英文冇D神校禁wonderful!不過,我估上到中學,佢都局睇英文

回覆 hkpapa852 的帖子

同兩公婆鬧交,發皮四丟東西一樣,後果自負。

回覆 KwanLui 的帖子

我仔全套金庸前年已經睇晒,但都無甘高分。所以,實際分數意義唔大。jm 已經幫樓主解開咗3A1B banding 仍唔理想之謎。我同事仔仔讀呢間,佢係band 1, 老師俾嘅意見非常進取。

回覆:肥婆媽 的帖子

其實是計呈分後的名次及貴校不同band的比例。如貴校100人,30%band1,咁頭30名是b1

回覆 SIYip 的帖子

一、对吖! 由於我仔多年的名次都係十名之內上上落落,所以比較穏陣第二、老師確提䟕議進取些,但我地大原則是選何文田.而老師沒有太多意見!第三、由於我仔仔位置清晰、肯定不是邊緣人,故比較易選擇第四、我們不是一定要神校,而是係校风好已ok, 我成日同班mammy講-n呢班-仔全部係band 1, 冇需多慮!其實我仲有个低D年級的band 2仔,明白mammy心中的憂慮,而家年代有直資等選,多些出路,一切向的看就是!

KwanLui 發表於 15-4-27 18:10
回覆 little_yolky 的帖子

好細个培養佢睇書,佢上年已睇金庸,今年衛斯李,不過佢地班D閱讀氣氛係好,个个都 ...
我哋學校小一術科+作文起評分係85分(但滿分都係100喎), 到小二, 老師同小朋友講, 作文有77分已經係好喇。班入面無乜邊兩三個可以有超級80分。老師同家長講, 升到小三, 家長要接受到小朋友只有70幾分既成績。

KwanLui 發表於 15-4-28 08:32

一、对吖! 由於我仔多年的名次都係十名之內上上落落,所以比較穏陣第二、老師確提䟕議進 ...
如果揀何文田, 又唔一定神校, 咁迦密都唔錯, 校風good good

little_yolky 發表於 15-4-28 08:50
我哋學校小一術科+作文起評分係85分(但滿分都係100喎), 到小二, 老師同小朋友講, 作文有77分已經係好喇。班 ...

我女都係普通小學, 中作8x 分已經算叻, 我問過佢, 佢話全班中作最高分都唔會over 90分

KwanLui 發表於 15-4-28 08:32

一、对吖! 由於我仔多年的名次都係十名之內上上落落,所以比較穏陣第二、老師確提䟕議進 ...

何文田 華英, 迦密我都好like, 但阿女唔係 band 1A, 我唔敢搏

yiu_mimi 發表於 15-4-28 10:09
我女都係普通小學, 中作8x 分已經算叻, 我問過佢, 佢話全班中作最高分都唔會over 90分
8X-90係好高了, 我哋小一最高係85!小二一般係7X, 有80分已經係無乜標點錯/錯別字等等, 文句無乜錯, 內容流暢既情況下先至有。從來無見過老師俾90的。

所以每間学校的準則不一樣,不能比較的! 自己就睇返学校這幾年派了多少学生入一些較受欢迎学校,再看看阿仔的名次也計到大才既!

回覆 yiu_mimi 的帖子

对倆間也是區內極受欢迎:而且只選一、即係是但一間放第二也只是浪費机会! 如果係边緣人估錯自己係band 1就更慘!
‹ 上一主題|下一主題