用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區,三次呈分都是3A1B, 老師竟然話是band 3 ...
樓主: 肥婆媽
go

九龍城區,三次呈分都是3A1B, 老師竟然話是band 3   [複製鏈接]

回覆:hugub 的帖子

😓😓😓真係好擔心!

chrischeung 發表於 15-4-22 10:57
真系嚇人,其實呢區除左紅馬,其他派位都麻麻
紅馬都得4X%派 BAND 1 ... 宣道,奉基都差唔多....

回覆 hugub 的帖子

1, 有分精英班甘非精英班就緊係會'差', 因為'band 2 派band 2 學校,band 3 排band 3 學校' 呢個說法是正確的。2. 直資緊係sale 自己係英中,所以計學校畢業生banding 要小心,有d 會取巧話幾多學生派英中。
3. 呢幾年聽唔少家長用唔同原因講'可以進取少少',  進取自然有風險。
4 九龍城區某d 中學太吸引,加上band 1 位多,更吸引家長進取。

紅馬個四成几真系b1學校,其他那三間好多b2開英文班納入b1學校。到真系選校時老師比個banding同家長想的,有好大出入。

hugub 發表於 15-4-22 10:37
派蔡功譜, 聖三一, 新亞, 聖母院, 基道果d ....  我眼見阿囝有個小學女同學住我樓下, 派左去聖三一好快就學 ...

基道進步咗好多, B3未必入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

基道進步咗好多, B3未必入唔到

B3入到 定  入到唔  ?

hkpapa852  應該係未必入到  發表於 15-4-22 13:13

我認同基道進歩左唔小但仍然係 band 3 , 未上到去band 2... 新亞都係

蔡功譜和聖三一

回覆:SIYip 的帖子

直資一定sale自己英中,但計banding要點小心?

hugub 發表於 15-4-22 13:08
我認同基道進歩左唔小但仍然係 band 3 , 未上到去band 2... 新亞都係

蔡功譜和聖三一 ...

你自己去睇下憫父做既資料搜集, 再決定基道係咪B3學校

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2938842&highlight=
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2970941&highlight=
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Victory1 的帖子

官津中學一般嚟講英中都係band 1, 但英中直資未必係band 1.如果學校話4 成學生入英中,不要以為4 成學生是band 1.

DSE入讀本地大學學位成績需高於33222 得 只13% 係 BAND 2???

基道呢類正在 BAND 2 化既學校,公開試表現不斷提升    憫父話 正在 BAND 2 化.... 試問 DSE 13%入U率點BAND 2 呀.....

華英係BAND 1 入U率64.2%
何官 BAND 2頭 入U率27%
聖匠 BAND3尾 入U率5%
咁 13% 又係 BAND幾呢????

是哪一個 BANDING,見仁見智,沒有統一的定義,大家都係想為自己 子女/朋友 選合適及自己喜歡的學校,無謂傷和氣。

-------------------------

我看見大家都同意,基道是正在進步,與 胡兆熾 / 鄧鏡波 比較仍有差距, 胡兆熾 / 鄧鏡波 是許多人認同的 BAND 2 學校,基道與  胡兆熾 / 鄧鏡波 的差距雖然收窄,多了不少 BAND 2 學生選擇,其至成為不少 BAND 2 生的首五個志願,但仍未是所有人公認的 BAND 2 學校。

入讀本地大學學位課程的比率
學校 (KHMAMA 2010 BANDING)

AL

DSE

DSE

DSE

鄧鏡波 2B

31.4%

13.4%

17.3%

15.8%

五旬節 3B

31%

8.24%

12.9%

14%

基道 3B

55%

12%

12%

13%

九龍塘 2C

6%

8%

賽馬會 3A

10%

3%

5%

資料來源及其他詳情可參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2938842

----------------------------

各間學校公佈的 LEVEL 2 或以上成績的比率:

學校
2010 BANDING

何官

2A

培道

2A

九真2A

胡兆熾

2B

鄧鏡波

2B

五旬節

3B

基道

3B

九龍塘

2C

余振強
3A

勞工
2A

蔡功譜

3A

賽馬會

3A

全港

中文

99.2

99.4

98.6

> HK

82.2

85.2

68.1

73.7

<HK

<HK

79.9

英文

99.2

98.6

> HK

81.1

81.7

78.4

56.1

<HK

<HK

78.4

數學

93.8

> HK

80.4

73.9

79.5

74.6

<HK

<HK

80.1

通識

98.5

> HK

98.1

88.7

90.3

92.9

<HK

<HK

87.3

藍色代表數字高於全港

Victory1 發表於 15-4-22 13:10
直資一定sale自己英中,但計banding要點小心?
直資有自主權決定教學語言,即使全用英文教學,亦不一定是 BAND 1。

例如:
聖 X 迦 X
惠 X 英文中學

家長需要小心!

其實今年係咪可以進取d呢
我住元朗區,4432多人參加派位,而元朗區4804學額
咁我個女band 2
b1學位:1152   b2學位:1888 3學位:1764
B1=1152     
B1+B2= 3040
b1+b2+b3= 4804
4804-4432=372 (即是還欠375位小學生)
3C學校約七間(平均每間小五十多人)
3C+3B學校約十間(平均每間小三十七多人)
3C+3B+3A學校約七間(平均每間小二十六多人)
這樣計,我全選B1+B2,是應該實有位,
萬一無位都可到任何一間B3中學叩門都可以
我這樣想是否合理?????

王家爸爸  元朗Band1位唔夠  發表於 15-4-24 13:24
王家爸爸  元朗區唔可以太進取  發表於 15-4-24 13:23

回覆 憫父 的帖子

憫父
余振強/賽官邊間校風好D,想排第10,11位置.
老師推賽官.thanks!

hugub 發表於 15-4-22 11:45
紅馬都得4X%派 BAND 1 ... 宣道,奉基都差唔多....
綠馬都有4x% 派band1 嗎? 2間同名官立...

黃埔宣道唉真系吾多掂
A吾A冇意思,樓主要有心理準備

如果 有 13 % 入 U 率 , 真的算 BAND 2 了 , 不過 是 BAND 2C

坦白講如果基道係 BAND 2尾 , 你地仔女係BAND 2 生會放第幾志願?? 我識人讀基道,校風真係改善左...成績唔覺....

回覆:九龍城區,三次呈分都是3A1B, 老師竟然話是band 3

我而家甘放
乙一是黃勿南
乙二到乙五是何官同其他band 2
會吾會好博

‹ 上一主題|下一主題