用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 咁多年起身都要大叫大咸,可以點搞呀! ...
go

[過動] 咁多年起身都要大叫大咸,可以點搞呀! [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆:IPBB 的帖子

我同你的情況一樣,返學五年了,每日要叫半小時才肯起身,非常浪費時間,趕校巴趕到快心臟病發,出門前五分鐘還未執書包、未換校服、未吃早餐、未洗面刷牙

我個囝n班到k1都係禁,成日換唔到衫穿睡衣上車,成日喊掉上車。後來試遊戲治療情緒穩定左,之後在家整左個表,有一日流程,做好一樣比個tick.著咩色校服,邊條手巾一早選好,再搵老師同佢傾,情況有改善,都係嘈,但邊嘈邊行落樓上車,我已收貨

回覆:咁多年起身都要大叫大咸,可以點搞呀!

我都聽過遊戲治療改善到情緒,不過我未試過。

回覆:咁多年起身都要大叫大咸,可以點搞呀!

我仔三年班,每朝早都係大抄大鬧先起身

我有兩個方法,一軟一硬,視乎孩子的年齡和大家的取向。

軟方法:朝早不出聲,用按摩手法,從頭到尾把孩子哄醒,跟他講有趣的事情,卡通或笑話,一邊哄一邊擦牙洗臉吃早餐。不要因為趕時間而破壞氣氛,遲到無校車便輕輕鬆鬆行返學。讓你的孩子感受到一個不一樣的早晨.
夜晚臨睡前再同他討論一下明天希望點樣起床,但今次你要表達如果這樣造成遲到你便辨不到,因為會影響他的學業,累他被學校處罪…引導他說出自己可以早D和合作D。這方法適用較小的孩子。

硬方法:也是不出聲,用鬧鐘響一遍,要他自己按停。你坐在他對面看住佢,不出聱。十五分鐘後如果無反應又用鬧鐘響一遍,記得一句說話也不要講,如此一直到他起床為止。不要催他洗臉吃早餐,你要同他比賽內力,記得只要你比他緊張,他便勝利,不要為他趕時間,校車走了便行返學,自己背書包。遲出門囗也沒有問題,你只要望住佢完成所有事情一直回到學校,不催不趕,他不動,你可以去忙別的事不要理他。但不準他玩任何東西,做任何其他的事情。不要同他辯論,只指一指他要做的事,只要你堅持到底,你一定可以打破悶局。如果小朋友不小不大,你可以請他去擦牙洗臉或請他去吃早餐,給一點指示,但說話只說一遍,不可以重覆不要又跌入不停催他的深淵。如果你能成功一次,你的明天會更好。

回覆:IvyPluto 的帖子

可能他真是未睡夠,好難醒來,不是故意不合作的。

或者考慮預多少少時間給他懶床。

我是用軟的方法,因為小朋友好受情緒影响,不想他一睡醒就有個bad day, 返學心情亦會差。我也是摸摸他的頭,錫下塊面,按下手腳,等他的血液巡還好些,亦試過讓阿仔著校服瞓覺,咁早上唔使換衫。食完早餐先刷牙,因為早餐的吸引力大過牙膏。盡量晚上預備好早上要用的東西,咁起床,換校服,食早餐,刷牙,走得。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 IPBB 的帖子

其實一般初小以下的小朋友都要睡9-10小時才足夠,所以睡得足夠,不需要很多時間。我小朋友大慨用45-30分鐘出門口。

佢夜晚唔肯瞓,日頭就唔肯起身。但放假就六點叫大人起身,我覺得係反判囉

夜晚唔肯訓有好多原因,要治本就要睇下小朋友的生活作息。
我屋企無電子游戲機,夜晚的活動一般比較静態,每日9:00-9:30pm 要擦牙,讀聖經,故事。10:00pm前一定全屋熄燈訓,要有一個很黑的環境讓小朋友空易入睡。

我地也差太多,沒有電視沒有游戲機,但兩個細路關了燈也要頃計頃好耐先肯瞓

咁你要去震壓一下了或者唔玩下比賽,邊個瞓覺唔出聲便勝利,為期一星期又得,三盤兩勝又得。邊個勝出有大奬。

回覆 IPBB 的帖子

繼續努力,加油啊!

第一日吃藥,第二日就自己起身,吃早餐,之後還去掃地(因為吃到周圍都係),奇蹟終於發生了,好開心。

‹ 上一主題|下一主題