用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 NET 白人 vs 亞洲人
go

NET 白人 vs 亞洲人

家長齊齊諗

annie40  The girl is so funny.  發表於 15-4-21 20:31

可以跟教育局長研究。同樣的要達至普教中這個任務,應該用操流利普通話或者是以普通話作母語的國內老師來教,還是用香港有語文基準試的合格中文老師來教好些呢?

而家吾少幼稚園的Net,都係華裔,其實一開口就聽到英文係咪native,應該係個別教育中心的問題。

回覆:NET 白人 vs 亞洲人

呢個係這教育機構或一些家長 over - stereotyping 的後果。

教語文,理論上當然係合資格的老師以母語教學為上。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

同埋video個女仔個樣都混血混到好中國吓,我最初都一頭霧水,也原來佢講既白人係佢。

Jane1983 發表於 15-4-21 07:47
而家吾少幼稚園的Net,都係華裔,其實一開口就聽到英文係咪native,應該係個別教育中心的問題。 ...
係啊~ 不過總有一班家長會好盲目地相信白人教英文一定好!
有時有朋友知我女班主任係NET, 都會問, 係咪白人? 又或者, 有D朋友會話, 某某幼稚園的NET係印度人, 係黑人, 唔好去......
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

哈哈,Obama都係黑人wor

anixon    發表於 15-4-27 18:11

Jane1983 發表於 15-4-21 12:37
回覆 小寶貝兒 的帖子

哈哈,Obama都係黑人wor
佢地係唔會理架!!
總之見到印度人, 菲律賓人就覺得唔好入!

其實我覺得口音多反而係好事, 第一唔會有種族歧視, 第二對練聽力好有幫助~~

我女好鐘意同樓上既菲律賓姐姐傾計, 我覺得佢發音好好聽啊, 對小朋友又NICE~ 有時都有衝動想同個姐姐講, 你唔做果家人就黎我屋企做丫~

anixon    發表於 15-4-27 18:13
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

你係講吾同種族膚色?係呀,其實也野樣的人種,只要係母語,都講得好的英文。

孩子第一個pg 老師都係bbc, 好有心教和交帶,v happy w her.
之後有個英國白人教英文班,孩子上了幾堂唔肯上,於是我就去看看究竟,點知佢係咁話我孩子的內向問題影響其他學生blah blah blah, 我只答一句,now i know why 跟著上埋餘下的堂就quit 左。
不過我都同意如果我要比$上,做乜唔揀個口音正和fluent 的(不代表一定是白人),最重要係孩子上得開心,又之前有個fd highly rec 一女英國老師,但因為佢面無笑容,最後都無搵佢。

年前去聽d小一簡介會,真係好多家長會問個net 係咩人,
正宗外國人定mix定abc/ bbc,
net 教書佔英文堂幾多% 等等,
但我真心覺得學校有NET當係學習體驗一環吧,
最緊要遇到好同好識教嘅老師。

ren 發表於 15-4-22 14:10
年前去聽d小一簡介會,真係好多家長會問個net 係咩人,
正宗外國人定mix定abc/ bbc,
net 教書佔英文堂幾多 ...
係啊~ 聽過唔少~
我就只會問佔英文堂幾多%, 因為我覺得全用NET, 佢都未必識得點樣教廣東話為母語既人學好英文~ 反而有同樣經歷既人會容易D教~

小小映像誌
張家大少奶的美食日記

引用:Quote:ren+發表於+15-4-22+14:10+年前去聽d

原帖由 小寶貝兒 於 15-04-24 發表
係啊~ 聽過唔少~
我就只會問佔英文堂幾多%, 因為我覺得全用NET, 佢都未必識得點樣教廣東話為母語既人學好英 ...
香港人就是以第二語言方式學英文。相同經歷,即以第二語言方式學英文的老師以第二語言方式教英文。塘水滾塘魚,會好嗎。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-4-24 14:08
香港人就是以第二語言方式學英文。相同經歷,即以第二語言方式學英文的老師以第二語言方式教英文。塘水滾塘 ...
咁就要睇教果個學到咩程度啦~ 我唔係話一定係華人去教就好, 我覺得要相輔相成囉~ 既有華人老師以母語去解釋, 亦有NET用佢地既母語去浸小朋友既ORAL同埋生活用語~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記