用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 準備升小一,何時準備東西
樓主: 叮噹小孩
go

準備升小一,何時準備東西 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+15-04-29+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-04-29 發表
書包比較難講,價錢,質素要求個個人唔同,派了學校未?有些學校家長會會有皮鞋書包賣,價錢比出面平少少, ...
原來仲有咁多嘢要準備,謝謝提醒。

little_kid 發表於 15-4-29 23:37
原來仲有咁多嘢要準備,謝謝提醒。

唔洗客氣,其實仲有,要準備視藝堂用品,我哋係放入一個袋長期放係學校,上堂時取回,要有圍裙,手袖,枱墊(要大過學生張枱),剪刀,膠水.

回覆:準備升小一,何時準備東西

午餐我地仲要餐墊,餐具方面是由飯商揾供一套環保餐具。

引用:午餐我地仲要餐墊,餐具方面是由飯商揾供一

原帖由 S-Kwok 於 15-04-30 發表
午餐我地仲要餐墊,餐具方面是由飯商揾供一套環保餐具。
我哋學校飯商送埋枱墊

S-Kwok 發表於 15-4-29 19:23
我仔用Beckman, 書包夠輕身,裡面夠晒大,如果小朋友識得索好啲繩,仲可以好貼背,可以減輕對背部嘅壓力

...
價錢如何?

S-Kwok 發表於 15-4-21 18:44
文具如間尺、擦膠買定多少少做spare放喺屋企,小朋友放學返嚟話唔見咗都可以即刻有得比。我自己就買無印筆 ...
我囝升間小學好似唔俾用筆盒, 一定要用筆袋, 怕佢嘈

nekoneko79  但係幼稚園會有嬸嬸睇住, 小學個   發表於 半小時前

我哋幼稚園, K3會請小朋友自己嘗試清理, 嬸嬸協助而已。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-4-29+19:23+我仔用

原帖由 nekoneko79 於 15-04-30 發表
價錢如何?
我去年買好似係約$800

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-4-21+18:44+文具如

原帖由 nekoneko79 於 15-04-30 發表
我囝升間小學好似唔俾用筆盒, 一定要用筆袋, 怕佢嘈
仔學校冇限,但我都係比仔用筆袋,因為冇得跌爛(我仔之前已經跌爛咗2個無印筆盒)

引用:Quote:little_kid+發表於+15-4-29+23:37+原

原帖由 wan_sosin 於 15-04-30 發表
唔洗客氣,其實仲有,要準備視藝堂用品,我哋係放入一個袋長期放係學校,上堂時取回,要有圍裙,手袖,枱墊(要大 ...
真係好多嘢要準備。我地以前讀書無咁多嘢要帶呢。現在我反而覺得要快快訓練我小孩唔好帶漏嘢,執漏嘢。因為她在家的文具都可以成日唔見!

little_kid 發表於 15-4-30 14:40
真係好多嘢要準備。我地以前讀書無咁多嘢要帶呢。現在我反而覺得要快快訓練我小孩唔好帶漏嘢,執漏嘢。因為 ...

而家要返全日學,所以要準備嘅嘢多,好多小朋友最初都會有甩漏,唔大問題,一定會習慣,最緊要返學返得開心!識到同學仔做朋友,通常見小一生會怕無朋友(如果無乜幼稚園同學一齊升)小息得自己唔知做乜,跟住怕老師比較嚴,多數惡過幼稚園老師,習唔習慣做功課就睇個別小朋友.還有些小朋友體力唔夠,上堂會瞓咗覺.

引用:Quote:little_kid+發表於+15-4-30+14:40+真

而家要返全日學,所以要準備嘅嘢多,好多小朋友最初都會有甩漏,唔大問題,一定會習慣,最緊要返學返得開心!識 ...
幼稚園返半日而且返去玩,小學返全日仲要坐定定上課,小孩一定攰!

引用:Quote:little_kid+發表於+15-4-30+14:40+真

而家要返全日學,所以要準備嘅嘢多,好多小朋友最初都會有甩漏,唔大問題,一定會習慣,最緊要返學返得開心!識 ...
幼稚園返半日而且返去玩,小學返全日仲要坐定定上課,小孩一定攰!

‹ 上一主題|下一主題