用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學
樓主: goodmorningsir
go

聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學 [複製鏈接]

回覆:goodmorningsir 的帖子

小5呈分試。

引用:no.是指説沒呈分那位啊。因為覺得好奇怪他

原帖由 polly.pocket 於 15-05-20 發表
no.是指説沒呈分那位啊。因為覺得好奇怪他言之鑿鑿。
哦,明白

小圓圓 發表於 15-5-18 14:13
回覆 hkpapa852 的帖子

不用客氣, 我不是特登糾正的,請不要介意,只是想弄清楚是否會呈分同參加升中派位.青 ...
其實無學校知道正確band1生人数, 我估學校都係用上次派位結果推算band1生人数.
但地利亞以外籍小朋友為主, 中文較弱, 並不適合―般中學, 所以從升中結果不能推算band1生人数.

聽聞升中偏向HKMA

polly.pocket 發表於 15-5-20 14:20
如果你不肯定資料屬實。為何要這樣説?奇怪你的用意何在。
抱歉最初我用詞不當, 不應該以咁肯定既說法.

希望下次你可以"引用"而唔用"回覆", 因為我最初真係唔知你話緊我乜.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-20 12:48
仲要留意一樣
葵青個間係直資, 有一條龍中學, 註冊咗無得再抽小學.
青衣個間係直資,學費平好多, "有一條龍中學", 你指的是直升地利亞中學?

回覆 goodmorningsir 的帖子

升中派位,係根據三次呈分試成績(小五下學期, 小六上下學期), 將全港學生平均分3個BANDING, 先派BAND1, 再派BAND2, 最後派BAND3.
係家長心中, BAND 1 之中重要分1A 1B 1C, BAND2及3都係咁, 但此細分對第二階段派位無影響, 而對第一階段自行分配學位有影響, 比如孩子成績係BAND1 A, 便可以在第一階段揀BAND1 A中學面試(當然亦可揀低過自己BANDING的, 但較少人這樣做) , 如此類推.

當然, 有些人亦會向難度挑戰, 會選擇高過自己BANDING的, 因為呢兩年出生率低, 可以選較高BANDING的中學, 有大些機會入到.

小圓圓 發表於 15-5-20 15:46
青衣個間係直資,學費平好多, "有一條龍中學", 你指的是直升地利亞中學?

我講係深水埗間地利亞中學. 不過再check 過, 其實似乎無明確有直升保証. 我諗都係問清楚學校好D.

不過直資同私校呢點(唔可以抽獎同可以抽獎要諗下)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-20 15:55
我講係深水埗間地利亞中學. 不過再check 過, 其實似乎無明確有直升保証. 我諗都係問清楚學校好D.

不過直 ...
美孚地利亞都要考呈分試,係深水埗升中校網, 換言之, 應是要參加升中派位大抽奬的

小圓圓 發表於 15-5-20 16:00
美孚地利亞都要考呈分試,係深水埗升中校網, 換言之, 應是要參加升中派位大抽奬的 ...
呈分係升中用, 我係講緊小一入學時, 如果直資小學收咗你, 你註冊咗就無得再參加教育局既統一派位
私立小學就算註冊咗仍然可以參加統一派位 (雖然有部份私小會將你放番係waiting list)

回覆:hkpapa852 的帖子

明白了。我晤係好識用bk。晤好意思。

引用:Quote:polly.pocket+發表於+15-5-20+14:20+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-20 發表
抱歉最初我用詞不當, 不應該以咁肯定既說法.

希望下次你可以"引用"而唔用"回覆", 因為我最初真係唔知你話 ...
引用。haha。又晤記得.sorry.

引用:回覆+goodmorningsir+的帖子 升中派位,係

原帖由 小圓圓 於 15-05-20 發表

升中派位,係根據三次呈分試成績(小五下學期, 小六上下學期), 將全港學生平均 ...
哦,原來係咁,宜家明白哂,thanks

引用:Quote:ok3+發表於+15-5-20+09:47+回覆+good

原帖由 hkpapa852 於 15-05-20 發表
其實我小朋友以前間幼稚園都大~20%南亞人仕, 除咗佢地陣體味/香水我唔係咁like, 我又唔覺佢地有咩問題 (咁 ...
你用活潑嚟形容好厚道了

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-20+發表

原帖由 sissysze 於 15-05-20 發表
你用活潑嚟形容好厚道了
咁你嘅意思係咩?你會用咩嚟形容呢請問?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-05-20+發表你

原帖由 polly.pocket 於 15-05-20 發表
咁你嘅意思係咩?你會用咩嚟形容呢請問?
與你有關係嗎?

引用:+本帖最後由+sbux+於+15-5-19+10:34+編輯+\

引用:Quote:原帖由+polly.pocket+於+15-05-20+發

原帖由 sissysze 於 15-05-21 發表
與你有關係嗎?
無架。您可以晤答架。

小圓圓 發表於 15-5-20 15:55

升中派位,係根據三次呈分試成績(小五下學期, 小六上下學期), 將全港學生平均 ...
第二階段唔係因應佢本身BANDING 係嗰個POOL到抽架咩?

回覆 jojoplanet 的帖子

係呀, 第二階段咪就係先處理哂band1生, 再處理band2, 最後band3.
係第二階段, band 1ABC都無影響, 因為要睇電腦編配的"隨機編號", 號數先的就派先, 這樣, band 1A嗰個的派位次序可能後過band 1C嗰個, 而1C嗰個可能比1A嗰個先派到理想的中學.

可以這樣說: 第一階段自行分配學位--靠實力
                    第二階段攪珠-------------靠運氣

無論靠咩, 最好都係先做好自己,其餘就聽天由命
"You do the best, God does the rest."

我對孩子説: 若你的成績好,在第一階段你便會有多些選擇的機會,你所能做的,是努力讀書,爭取你心儀的中學.

回覆:聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學

請教各位,如果讀美孚地小既話第日升中揀校要揀返深水埗區?本人住葵青,咁可吾可以揀番葵青區?

‹ 上一主題|下一主題