用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN offer: 聖若望 ST JOHANNES vs. 對衡道方方 pm 點揀 ...
go

PN offer: 聖若望 ST JOHANNES vs. 對衡道方方 pm 點揀好? [複製鏈接]

聖若望 ST JOHANNES(未知am/pm)  vs.  對衡道方方 pm 點揀好?

Background:

13年9月頭 男仔
慢熱性,樣樣都要觀察一排先去試,學野唔特別快
都會成日扭計,冇耐性,做唔到會有脾氣,要慢慢引導,不過大致上都算聽教

屋企冇工人 多數係用廣東話

現在佢會用英文數one to ten (seven通常冇左)

經濟考慮的因素,我希望K1會搵到有學卷的幼稚園

重視品德多過要趨谷學術

請教各位點揀好?
   0    0    0    0

回覆:PN offer: 聖若望 ST JOHANNES vs. 對衡道方方 pm 點揀好?

對於坐唔定,會扭計,跟唔上進度嘅小朋友,聽聞聖若望會好快要求退學,唔多耐性。。唔多愛心包容。。
感覺上,方方好似有愛心d。。
但論語境,相信聖若望略勝

回覆 goldlam 的帖子

我的9月男B同你一樣呀!我個仔都係咁。。我選擇方方!方方對處理細B很有辨法同有愛心,又經驗d
我係am班。

goldlam 發表於 15-4-19 01:40
聖若望 ST JOHANNES(未知am/pm)  vs.  對衡道方方 pm 點揀好?
我都想知呀,大家一齊交流一下~我個小朋友都有SCJ同方方~全日班國際,正在苦惱中。。。因為我要返工時間頗長,很夜收工,一心諗住讀方方全日,因為老師EE有愛心,其他各方面都Ok, 只是校舍舊一點,但我覺得無問題,但如升佢小學就一定唔會諗,因為非常昂貴了!而SJC就由PN, K1....K3....可升上小一,英文好,但出名教得深,相對我亦怕小朋友讀唔上(1-10都未識講,只懂說爸爸,媽媽,婆婆及謝謝~)而且我小朋友現在坐不夠5秒便離坐走圍走,熟悉環境及老師後就會非常活躍,但不會動手打人,只會周圍走....周圍搗蛋(但會拾返好, 再向你講句:謝謝~我怕未讀上K1....已比老師。。。但亦有家長講話現在這階段是這樣,大d就不會了(我b是2013年8月b),亦有説小朋友在家與在學校是2個人,但這是個未知之數,叫我唔好輕易放棄SJC學位,但我真的擔心小朋友本身性格之餘,成績亦追不上,到時未讀佢小學已提早講拜拜(或許順利讀完K3又考到第2間小學走人)還有,因為SJC直上小學都是全英語,d中文又會不會很差?!又要勁補中文呢?!因為SJC是沒有中學,我怕小朋友中文差,函接不到其他傳統小學及中學(不是英文小學及中學)會追不上呢,所以煩惱中。。。或許做媽媽的我會不會想得多咗呢

回覆:PN offer: 聖若望 ST JOHANNES vs. 對衡道方方 pm 點揀好

唔認同SJC很快或無啦啦叫小朋友退學,我是本年度n班家長,自己小朋友個班同認識的隔離班都冇直升唔到k1,只是部份家長們自己想升其他學校k1。 SJC收不少細B,所以都懂得協助小朋友融入,我見現在學期過了大半細b的進步好大。脾氣問題亦有改善,當然家長在家都要配合,所以都是個好選擇。未讀過方方所以比較不到給樓主了

回覆 Shirley1314mom 的帖子

我注重中文,其實學好中文難過學英文,英文都仲可以出外補,所以我覺得方方平均d,唔會太過則重英文....
如果中文低子打得好,學其他語言不是難事。最緊要活學活用!

引用:唔認同SJC很快或無啦啦叫小朋友退學,我是

原帖由 mikiwu 於 15-04-19 發表
唔認同SJC很快或無啦啦叫小朋友退學,我是本年度n班家長,自己小朋友個班同認識的隔離班都冇直升唔到k1,只 ...
Agree! 我都覺得咁多班咁多人都直升到,不用太擔心,唔通dbs 有1個學生行為不當要退學,咁就有offer都唔讀咩

回覆:purin18 的帖子

但我去方方open day, 佢地話國際班無中文學,有錯請更正

回覆 ngerica 的帖子

國際班係用英文同普通話,冇廣東話同唔會教中文寫字。所以我選擇雙語班,一樣有普通話堂。

回覆 ngerica 的帖子

無錯,我都有問過,是沒有中文的,但如果想轉回主流或半日可以申請便可
‹ 上一主題|下一主題