用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等了又等
樓主: heiyomami
go

等了又等 [複製鏈接]

回覆:等了又等

好多人心目中好嘅直私學校講來講去都係嗰十間八間,全港名地區好嘅津小點止嗰十間八間呀?唔好以為要俾錢嘅一定好過免費嘅先至得賈。

醒目開學勳章 王國長老

mimics218 發表於 15-4-20 10:35
如果津校係咁好, 就唔會有人俾學費讀直/私.
我心目中好的津校只有數所, 入唔到咪寧願俾學費讀私校, 起碼有 ...
嘩, 我當一間收100人, 幾間都係收幾百人, 咁其餘幾萬個學生咪好愁?
除非自己小朋友真係擺明人中之龍, 否則都係現實d好

而且我同意, 直私質數唔一定比津校好, 有好的津校, 亦有唔好的直私

醒目開學勳章 王國長老

ffaye 發表於 15-4-20 10:39
雖然全港有7成升小生係入官津校,但大部分响ek既活躍份子都係剩下嗰3成既考生既家長。所以响ek會令人覺得考 ...
其實都唔係嘅.....好多津校都好架, 不過輪唔輪到自己得架?! 有25分/必收位直入, 無謂拎出黎講啦, 盞俾人話晒命; 唔係直入的, 講黎一樣side gas, 因為再討論都唔會改變到現狀, 一樣等運到
如果想靠自己, 唯有向直/資著手了

mcl203    發表於 15-4-20 11:43

現實係....入到坊間追捧既官津....機會有幾大?
首要睇....係與學校既関係....跟住係你住係邊....最後叩門講運氣
呢度太多家長講插班....你有能力插班入一線官津....讀边間直/私/官/津理應一樣問題不大...一樣可以成績唔差
但未有直/私/官/津...係有得選擇既情况下....相信不太多人會選擇隨遇而安...再等P2..3...4...去嘗試突圍...唔係想去突圍...一定有機會嫁
家長傾向直私較穩陣...可以理解既~~~
ps..我小朋友係讀津校既~~~

mimics218 發表於 15-4-20 10:35
如果津校係咁好, 就唔會有人俾學費讀直/私.
我心目中好的津校只有數所, 入唔到咪寧願俾學費讀私校, 起碼有 ...

~~~ 肯比錢唔代表直/私一定好過津校, 比唔比錢原因考慮主/客觀因素有好多, 唔係一本通書睇到老,有人抽獎後放棄直/c小學位, 有人抽獎後又去考一樣, 咸魚青菜各有所好, 唔好一竹篙打一船人 !
學校只有是否適合與否,沒有最好 ! 
如果錯配,給你最好未必是好事 !
多了解學校同小朋友特質吧 !

回覆:mcl203 的帖子

之前跟一位神校校長傾計,佢話坊間諗到學校收叩門生好講關係...但佢話香港有ICAC,所以佢唔會瓜田李下,佢仲話就算佢嘅親友申請都會攞去跟其他副校長同校監一齊決定,唔係任何一個人可以話事,唔會攞份工嚟"較飛"。插班情況唔同,因為申請人會有成績表同筆試支持被取錄,比較簡單。如果有能力插班就話讀邊間都有好成績,咁又可以話如果冇能力插入去一線學校亦都冇能力讀得掂,唔好以為好學校可以將學生化腐朽為神奇。

ffaye 發表於 15-4-20 10:39
雖然全港有7成升小生係入官津校,但大部分响ek既活躍份子都係剩下嗰3成既考生既家長。所以响ek會令人覺得考 ...
我咪係剩番個7成又係EK活躍既異形家長囉!

subb  me too  發表於 15-4-20 12:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有得考當然去考下啦,我同阿仔當年都有玩考直私小學呢個遊戲,不過對結果已有心理準備,落選嘅就應份,得嘅就當好彩。當然最後全部都係"應份"收場....

Soundervolt 發表於 15-4-20 12:04
之前跟一位神校校長傾計,佢話坊間諗到學校收叩門生好講關係...但佢話香港有ICAC,所以佢唔會瓜田李下,佢 ...

哈哈....呢d我都親耳聽過...亦唔信坊間諗到學校收叩門生好講關係

但現實係....又可以咁話....用高半級程度去插班為乜??...原校有能力教到高半級...理論上係新校係無可能讀唔掂

我亦見唔少(可以講係80%)...用較高程度去插班...頭一年仲有d野睇...第二年已係成績中上...所以一級官津亦唔係100%保證...都係還原睇小朋友本質

又現實睇到...考到一級直資中學....直私小學係較有優勢...可能....係英小令人感覺良好~~~

即使小朋友天資聰敏, 人見人愛, 車見車載,, 又有幾十張証書/獎狀傍身, 有邊個可以保証佢必入某某直資/私立小學?

而且以機會率計, 其實大抽獎中獎機會係高過考直資/私立小學.

又舉過例子, 男拔約3000人爭150個位, 成功機會約1/20.

喇沙每年大抽獎最多700人爭80個位, 咁你話邊個機會高D?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-20 12:39
即使小朋友天資聰敏, 人見人愛, 車見車載,, 又有幾十張証書/獎狀傍身, 有邊個可以保証佢必入某某直資/私立 ...
要計埋 入場機會率

先假設同LS係無任何關係
想入LS...住91區....機會率係接近0

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-4-20+12:32+編輯

原帖由 mcl203 於 15-04-20 發表

犬兒係活生生例子,當年應份地派去咗間村校,呢間村校唔會教快教深佢咪一様走去插班,宜家都冇穿冇爛。神校教高半或一級未必係事實,有啲官津學校為爭取好成績或會比一線學校更進取。其實無論讀神校或官津學校都要力爭上游,眼見唔少神校學生中途下馬,入到未必有保證...

Soundervolt 發表於 15-4-20 13:00
犬兒係活生生例子,當年應份地派去咗間村校,呢間村校唔會教快教深佢咪一様走去插班,宜家都冇穿冇爛。神 ...
令公子好叻...早已係某d post知道了

只係有時自己咁諗...用高半級/1級去插班都幾有趣姐

亦不相信教高半年一年既說法...更唔覺教高半年一年有乜好處

ps...個人睇法而已~~~

MrBeast 發表於 15-4-19 19:37
如交足貨比老闆、同事相處ok但只見身邊同事升職又唔升自己,心裏不舒服是人之常情吧。但我都同意與何和孩子 ...
咁既情況, 即係間公司唔啱你, 轉工吧, 唔好浪費青春, 揀間合適既公司都好重要

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-4-20+13:00+

原帖由 mcl203 於 15-04-20 發表
令公子好叻...早已係某d post知道了

只係有時自己咁諗...用高半級/1級去插班都幾有趣姐
容許我分享多少少,犬兒成功插班或多或少係因為接觸大量課外書藉所至,我相信跟學校係唔係教快教深未必有直接關係。

mcl203 發表於 15-4-20 12:47
要計埋 入場機會率

先假設同LS係無任何關係
首先嫁個LS校友, 然後信奉主耶穌基督, 咁, 天父一定會幫助你既兒子行該行的路。

不過, 如果你唔小心生咗位千金, 就要問吓自己係唔係MCS畢業至好喎

Soundervolt 發表於 15-4-20 13:17
容許我分享多少少,犬兒成功插班或多或少係因為接觸大量課外書藉所至,我相信跟學校係唔係教快教深未必有直 ...
我明白既....間間學校唔同....每個家長都會盡心盡力為子女....揀條適合既路行~~~

Soundervolt    發表於 15-4-20 13:23

回覆:Charlotte_mom 的帖子

agreed

點解孩子會勤力讀書?可能很多原因,如有興趣,不想令父母失望,對自我有要求等等。而其中一原因是隔離同學仔勤力,從而影響到他也要勤力,不可比下去。這叫近朱者赤。
大部分報考直,私的家長,對小孩有一定要求,而同類的家長的小孩一起上課,自然會相輔相承。
我聽過一位名津校校長坦白說,他最怕一些求求其其,是是旦旦的家長小孩派了入校,不但霸了學位,還影響有心讀書學生。部分官津校明白這個,所以分精英班

‹ 上一主題|下一主題