用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等了又等
樓主: heiyomami
go

等了又等 [複製鏈接]

mcl203 發表於 15-4-20 17:50
2個字"現實"....現實係學校都係想要"得"既人
小朋友有乜天資聰穎...聽教聽話...18般武藝...都唔係直接被取 ...

天資聰穎...聽教聽話...18般武藝都要中途離場? 仲要"得"咁玄?!

但我係問如果天資聰穎...聽教聽話...18般武藝同校長都認為"得"又有緣份,
取錄左之後都會每年有唔少人讀讀下跳船,點解呢? 願聞其詳

Soundervolt 發表於 15-4-20 17:58
天資聰穎...聽教聽話...18般武藝都要中途離場? 仲要"得"咁玄?!

但我係問如果天資聰穎...聽教聽話...18 ...

咪講左囉......"2個字"現實"....現實係學校都係想要"得"既人" ~~~

當時"得" = 以後都"得" ??....我估.....係咁瓜

你有無見過...若有小朋友依某校校長d prefer....最終....小朋友要跳船
校學會否力勸佢留低.....加重資源....令佢由"唔得"变"得"....無我講得咁現實

跳船....唔一定係學業上喎....太瞭解唔乎合自己期望...一樣可以跳~~~

mcl203 發表於 15-4-20 18:12
咪講左囉......"2個字"現實"....現實係學校都係想要"得"既人" ~~~

當時"得" = 以後都"得" ??....我估.... ...

我都見過有人從DGS轉去德瑞,但有更多都係您口中天資聰穎 + 聽教聽話 +18般武藝 + 得 + 有緣份而中途離場都因為係跟唔上....

我用左5分鍾都睇唔明您個回應,我真係唔夠天資聰穎.....

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-4-20+17:50

原帖由 Soundervolt 於 15-04-20 發表
一對情侶在求愛,相戀過程,大家覺得對方很好,感覺定會天長地久,但時間一耐,相方了解對方深了,發覺原來並非如想像,或其中一方結識第三者,咁咪分手收場囉。 好多事包括升學讀書都如此。 你要搵解釋?  我真睇唔透,可能當時人都解釋唔到。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-4-20+18:30

跳船....唔一定係學業上喎....太瞭解唔乎合自己期望...一樣可以跳~~~

Soundervolt 發表於 15-4-20 18:28
我都見過有人從DGS轉去德瑞,但有更多都係您口中天資聰穎...聽教聽話...18般武藝 + 得 + 有緣份而中途離場 ...

更多跟唔上跳船.....係指直私/官津??

直/私....我識人少....身边見既真係未見過跳船...唔識答你
官津....直係有少部份.....全係跳去國際.....德瑞有呀...未見跳其他官津噃.....但似乎又唔係成績最差果批跳船噃

就用幾年前所見....幾年前被校長所揀既幾個學生....幾年後成績係一般.....正正等如....幾年前我自覺我小朋友聽教聽話....近年省多左~~~

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-4-20+18:28+

原帖由 mcl203 於 15-04-20 發表

可能我表達得唔夠好, Sorry! 我意思係嗰啲有幾千人去考嘅直私學校,經過千挑萬選過被學校認為"得"嗰啲學生讀唔掂最終都要(自願或非自願)敗走。而唔係您所講嗰啲因為尋找更理想學習環境而轉校。兩者有所分別!

回覆:Soundervolt 的帖子

你又知人家唔掂敗走?唔通話你知

macming2008 發表於 15-4-20 19:05
你又知人家唔掂敗走?唔通話你知
唔使話我知,轉去乜學校有眼見。幾時都係眼見好過用耳去聽

咁都得?!用眼見?我估你唔明人家講乜。轉校有千百理由,敗走係其一,可能你睇多五分鐘會明白人家講乜

Soundervolt 發表於 15-4-20 19:01
可能我表達得唔夠好, Sorry! 我意思係嗰啲有幾千人去考嘅直私學校,經過千挑萬選過被學校認為"得"嗰啲學生 ...
咁...我咪估....收果陣覺得"得"...讀落跟唔上咪变"唔得"囉
只係有d家長盲信...面試幾分中已分得出龍與鳳...咁姐

直私....可以係將同學校要求既學生...偏差減到最細...都唔係100%揀岩學生
要俾學費....家庭背景平均較佳....確係可以較大優勢令學生平均水平比官津有優勢既

某津校校長曾經講過.."我地津校無得揀學生...只可以係呢10個8個位...去揀學生"

又當年...眼見入某男神校既幾位同學仔...係KG表現係平平...只係家庭背景都頗佳~~~

Soundervolt  認同!  發表於 15-4-20 19:51

Soundervolt 發表於 15-4-20 19:11
唔使話我知,轉去乜學校有眼見。幾時都係眼見好過用耳去聽
又分享下....不少家庭係英文嘭嘭声....你叫佢地去英小學中文....瓜得

我小朋友d同學....口講中文....實情中文係好多唔明
唔想跟得辛苦....又或諗住外國升學....咪早d跳羅...真係未必一定跟唔上

有家長想小朋友升3大....有家長想小朋友升全球50大....讀落去要求唔同姐
估估下~~~

回覆 Soundervolt 的帖子

嘩, 你勁過神校既校長! 連人地點解跳船, 跳去邊都知, 勁!

引用:咁都得?!用眼見?我估你唔明人家講乜。轉

原帖由 macming2008 於 15-04-20 發表
咁都得?!用眼見?我估你唔明人家講乜。轉校有千百理由,敗走係其一,可能你睇多五分鐘會明白人家講乜

...
轉校當然有千百個利由,會有人讀得好但想尋找更適合自己嘅學校。但我眼見唔少神校學生因為成績差而走,好多個案我都識當事人。如果你喺呢個學界圈子內就會見唔少不同類型嘅個案。

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 嘩,+你勁過神校

原帖由 superhard 於 15-04-20 發表

嘩, 你勁過神校既校長! 連人地點解跳船, 跳去邊都知, 勁!
轉校當然有千百個利由,會有人讀得好但想尋找更適合自己嘅學校。但我眼見唔少神校學生因為成績差而走,好多個案我都識當事人。如果你喺呢個學界圈子內就會見唔少不同類型嘅個案。

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 嘩,+你勁過神校

原帖由 superhard 於 15-04-20 發表

貴子弟讀嗰啲學校咪有機會同校長傾到偈同見到啲同學轉去邊間學校囉。

EK 內的高人真深不可測, 對學界既學生流向及原因料如指掌

小朋友,唔好再玩喇,快啲食飽食,做完工課,仲完涼,早啲訓豬.

superhard 發表於 15-4-20 19:52

EK 內的高人真深不可測, 對學界既學生流向及原因料如指掌

請更正,只係對認識既學生流向了解。

一線學校既學生好多時候都會經常同一時間參與各式各既課外活動或比賽,各校學生同家長彼此之間好多時都會互相認識。除左自己學校,知得多其他same league學校資訊有乜咁出奇呢?

引用:Quote:原帖由+superhard+於+15-04-20+發表

貴子弟讀嗰啲學校咪有機會同校長傾到偈同見到啲同學轉去邊間學校囉。

...
生產值:146 複式洋房1 秒前
小朋友,唔好再玩喇,快啲食飽食,做完工課,仲完涼,早啲訓喇,聽日要返學呀。

‹ 上一主題|下一主題