用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求美國升學意見
樓主: Leo_tsunhin
go

求美國升學意見 [複製鏈接]

其實樓主想入呢幾間,都要睇下小朋友現在的成績。美國入U唔難,但入好的U好難的。如果你小朋友現在成績都 top,  那都有可能。如果中三後才去美國,我會覺得SAT都幾難追 ,D  vocab 都好深下.

引用:Quote:Leo_tsunhin+發表於+15-4-22+10:52+

原帖由 mugtaitai 於 15-04-22 發表
你一直問而家中三係咪太遲,點解你怕遲?遲喺邊度?你嘅憂慮係乜野?英文程度?overall 成績?

你提到嘅嗰 ...
唔該哂!

回覆:ivyscyip 的帖子

小朋友英文唔係咁好  覺得如果過美國讀中學成績未必好 所以想佢做一年交流生 之後入CC博下入好既大學

mugtaitai 發表於 15-4-22 15:00
你一直問而家中三係咪太遲,點解你怕遲?遲喺邊度?你嘅憂慮係乜野?英文程度?overall 成績?

你提到嘅嗰 ...
UCSD has withdrawn from the transfer guarantee program already.

引用:其實樓主想入呢幾間,都要睇下小朋友現在的

原帖由 ivyscyip 於 15-04-22 發表
其實樓主想入呢幾間,都要睇下小朋友現在的成績。美國入U唔難,但入好的U好難的。如果你小朋友現在成績都 t ...
想請教下如果一心想去美國讀大學,係未應該讀一條龍的美制國際學校, 而不選擇一條龍英制國際學校? 小孩而家年紀尚小, 是否考慮得太早?

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 17:02
小朋友英文唔係咁好  覺得如果過美國讀中學成績未必好 所以想佢做一年交流生 之後入CC博下入好既大學 :sick ...
如果你擔心小朋友去美國讀中學成績未必好,點解你會覺得做一年交換生之後入 CC 成績會好?CC 嘅課程係大學程度,點諗都應該會深過中學嘅課程吧?而且仲要讀少左兩年中學,基礎冇其他同學咁好,同佢地競爭攞好成績應該更難?

如果計劃係想小朋友去美國升讀大學嘅,我覺得可以試下:
1. 儘快送小朋友去美國讀中學,如果佢唔係美國公民/居民,咁只可以入讀私校,有唔少寄宿私校都管得好嚴成績都唔錯嘅,我當年中學讀中文學校,英文成績雖然唔係差,但比起自細讀英文學校嘅始終差 d,我讀完中四去美國讀寄宿學校,日日浸喺嗰個環境,英文進步神速

2. 留喺香港,將佢英文谷上去,或者試下轉國際學校,呢 d 年紀嘅國際學校學生開始陸陸續續去外國升學,越高年班學位空缺越多,相對越容易轉

上面已經有 JM 提到,要入好嘅大學,除左要成績好,仲要有課外活動,文武體藝全能,又要做義工,呢幾年就係部署呢 d 資歷嘅時候了,小朋友已經中三,要馬上開始做了

happyhealthymin 發表於 15-4-22 18:33
想請教下如果一心想去美國讀大學,係未應該讀一條龍的美制國際學校, 而不選擇一條龍英制國際學校? 小孩而家 ...
香港無乜一條龍的國際學校。講真﹐唔係美國人想入 top u超難﹐就算係美國人都難﹗

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 17:02
小朋友英文唔係咁好  覺得如果過美國讀中學成績未必好 所以想佢做一年交流生 之後入CC博下入好既大學 :sick ...
英文唔係咁好就係問題, 你就算F4去讀﹐我估SAT都好難追到高分。。。。。入CC入到大學不是問題﹐但難入好的大學。

回覆:求美國升學意見

小朋友而家係香港成績都唔係好好 如果美國睇四年成績既話 睇一年香港既成績應該一定入唔到好大學 我只怕過去讀三年中學 到頭來又入番CC。所以諗過比小朋友係香港讀埋中四 之後參加一年交流生 打好個英文低 熟習下個度既環境 再讀CC 博入番 UC好既大學

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 22:28
小朋友而家係香港成績都唔係好好 如果美國睇四年成績既話 睇一年香港既成績應該一定入唔到好大學 我只怕過 ...
如果現在發力,入到UC唔難,但難入 top UC.... 唔好介意,如果你小朋友現在F3成績也不是甘好,你係咪應該諗下點入二線而不是一線大學呢?用返香港來比如,唔好  target HKU/CU/UST , target  HKBU/Poly/City。。。。美國入呢幾間分分鐘難過香港入 top 3。

回覆 ivyscyip 的帖子

Agree. UC Berkeley and UCLA are much more difficult to get in than HKU/CU/HKUST.

我仔幾年前都係完成F.5先去CC, 之後transfer to UC, 佢本身英文底吾錯, 頭一年都ok, 但到第二年......除左d功課忙, 仲要睇好多幾吋厚ke書去完成功課, 如果英文吾好, 真係好難想像......

醒目開學勳章 王國長老

我住三藩市,見到嘅情況係,唔係公民唔係住三藩市,公校你唔駛諗,連三藩市學生都爭崩頭,外來生一定唔會幫你搞VISA,你自己搞掂晒去報都未必收,因為居民納重稅,公校係本地人福利之一,收到冇學生至會收,你唔介意入D唔好嘅學校可能有機會。

無錯,有JM講過,SF校區係攪珠抽籤,個system好複雜,近年轉緊制度,但入好區嘅好學校,如冇兄弟姐妹讀緊就係大抽獎,睇你彩數,問題係咩叫好學校?唔係只講分數,間間學校都有好老師唔好老師,遇著個好嘅讀得好,遇著個唔好嘅,一年下來根本可以咩都學唔到。

中學同高中係好關鍵嘅年級,唔只成績,仲驚學壞,有親戚睇住好D,但小朋友適應能力自制能力更重要。美國讀書好講主動獨立,你唔讀老師唔會逼你,學生要學嘅亦唔只係書本上知識,仲有處事處世。讀死書一定唔得,課外活動義工等經驗都係報大學必須,而家比較好D嘅大學大把人排隊,要點脫穎而出至係關鍵,就算俾你入到去top school,你話個仔英文唔好,只讀一年交換生浸一年入大學,你真係覺得佢有本事同人爭?幾多人讀讀吓讀唔落去。功課多之餘,寫論文做功課唔係搬字過紙,好多係要個小朋友要有主見有個人理解,英文底唔好的話,正路過到嚟美國要讀多一兩年至升大學就真。

至於社區大學,唔一定唔好,睇你讀邊科同埋邊一間,我仔女未上中學,我自己又唔係美國讀書,我唔多熟呢方面資料,不過見身邊朋友親戚或者佢地仔女都有入不同大學,當然入到UC Berkeley係好,但UC Berkeley都係出名嘅party school,入到去唔讀書玩到天昏地暗都大有人在,亦有一D科例如護士,出名嘅唔係UC而係SF City College,其次就係USF。

我識一個曾經喺我公司做internship嘅女仔,由香港移民過嚟,讀社區大學,一年後轉去UCLA讀philosophy,一年後轉科讀Laws major,同時HKU收佢入法學院,佢即刻執嘢返香港,而家應該都就畢業。

學海無崖,睇清楚小朋友強弱項先,俾得起錢的話,而家幫佢打好英文底再考慮出國讀書,唔係吓吓要早畢業,入世未深出到去自由花花世界,好多嘢要適應,不知見到幾多錢就駛咗,書就半桶水,成日搵人抄功課,畢到業還好,畢唔到業混沌幾年都唔知發生咩事。

happyhealthymin 發表於 15-4-22 18:33
想請教下如果一心想去美國讀大學,係未應該讀一條龍的美制國際學校, 而不選擇一條龍英制國際學校? 小孩而家 ...

冇分別,美國大學乜學生都收,重點係要成績好。

foolish.mom 發表於 15-4-23 11:04

Agree. UC Berkeley and UCLA are much more difficult to get in than HKU/CU/HKUS ...

係。但好多人唔信。

回覆:rose-mag 的帖子

多謝你咁詳盡既意見 睇嚟我要好好諗下
佢既成績係香港入大學都有機會

引用:回覆+ivyscyip+的帖子 Agree.+UC+Berkeley

原帖由 foolish.mom 於 15-04-23 發表

Agree. UC Berkeley and UCLA are much more difficult to get in than HKU/CU/HKUS ...
UCLA  揾D非熱門科 , 易D入

回覆:林嬌嬌 的帖子

例如咩科目?

回覆:求美國升學意見

決定了今年走 原來exchange完 間中學可以比個discount你繼續讀埋grade11同12 可以讀完11班就讀CC 如果grade 10 成績好好就直入CC 我係去讀private school

回覆 林嬌嬌 的帖子

Top UC 勁科目好難入,若SAT I 考得不太好,GPA 4.0 都沒有幫助,小兒IB PREDICT 42分以上 (45分滿分)SAT Subject Test (Math & Chemistry 760分以上(800分滿分) 想讀CHEM ENG. 只有一間細UC收,TOP UC reject,TIER 2 UC 收讀Chemistry. 大仔話入了UC transfer major 讀工程GPA要3.7以上,故此來年要加把勁轉MAJOR。
‹ 上一主題|下一主題