用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 蝦米豬
go

朋友對音小的看法 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+AJH+於+15-04-21+發表音小注

原帖由 naughtybj 於 15-04-21 發表
hard sell 你又去?唔好話人哋hard sell,大家各有所需姐!你唔buy就咪去。

...
其實係我一個朋友上年經歷,佢去到先知係咁,佢唔係教徒囉所以有hard feeling.我未來係不會報,只係想share俾呢度嘅家長知,等佢地將來揀報學校時作參考去shortlist心儀學校啫,所以你不用咁針鋒相對嘅

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-04-21+發表h

原帖由 AJH 於 15-04-21 發表
其實係我一個朋友上年經歷,佢去到先知係咁,佢唔係教徒囉所以有hard feeling.我未來係不會報,只係想share ...
其實,你朋友揀學校時冇做功課,睇學校理念同爬吓文?呢樣嘢一直都好多人討論㗎喇。

引用:Quote:原帖由+AJH+於+15-04-21+發表其實係

原帖由 niclicma 於 15-04-21 發表
其實,你朋友揀學校時冇做功課,睇學校理念同爬吓文?呢樣嘢一直都好多人討論㗎喇。

...
甚至一入學校網頁已知

引用:Quote:原帖由+niclicma+於+15-04-21+發表其

原帖由 erniewellie 於 15-04-21 發表
甚至一入學校網頁已知
係呀,我有上學校綱頁,見到國際異象4個字都打個突,無意冒犯,但作非教徒的我真有D驚訝

引用:Quote:原帖由+erniewellie+於+15-04-21+發

引用:Quote:原帖由+AJH+於+15-04-21+發表其實係

回覆:朋友對音小的看法

回覆:naughtybj 的帖子

我小兒讀了二年,完全不覺得像以上某些樓主說到音小像與世隔絕。我小兒放學後有電視,iPad 及身邊朋友的孩子影響。我欣賞此校的地方是老師的確好有愛心,有時D改正錯字用不同顏色筆寫出筆順,寫D字有時還多過小兒份功課。其實音小並不易讀,私校要maintain收生率,自然學術不會是淺,學童又要顧及學器科的訓練如創作音樂,歷史及樂器,所以就算是小抄寫我們父母也一樣不會得閑。

引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+15-04-18+發表我

原帖由 蝦米豬 於 15-04-20 發表
或許我朋友有要求,覺得付了一大筆學費50%入u rate 是低,仲要出到嚟都係讀副學士。我已經提佢,佢係HKal  ...
認同你朋友

醒目開學勳章 王國長老

版主按:

另每一間學校也有其獨特之處, 適合不同小朋友, 不應刻意抨擊學校! 亦請尊重別人宗教信仰

謝謝合作!

MrBeast  Aiya仲想分享自己經歷,算   發表於 15-4-22 16:15
siden  Support  發表於 15-4-22 15:06

poonseelai 發表於 15-4-21 20:21
係呀,我有上學校綱頁,見到國際異象4個字都打個突,無意冒犯,但作非教徒的我真有D驚訝

...
不是信徒確會覺得"異象"這個術語怪 怪地. 其實可譯作"遠象","遠景",類似" Vision"咁,不過這個遠象是來自信仰的力量.

我諗, 考得音小既都係喜歡佢既基督教教育, 係虔誠既基督教徒。唔只係為入U成績作為唯一既選校目標。所以, 香港有呢樣好, 學校種類多, 你可以揀谷既, 又可以揀重品德既, 只要合適自己家庭同小朋友就得, 唔好為咗有一個私校back up, 就乜學校都報, 到最後學校收咗, 原來連學校教學理念係乜都未搞清就無謂了, 唔好勉強。

我地不是教徒, 數年前報小一有申請音小, 亦收左, 雖最後去了第2間, 我覺得學校不是hardsell宗教 (只是熱切些) , 面試時感覺老師都很真誠, 朋友的小朋友就讀亦非教徙, 都十分欣賞學校, 不覺會變得不問世事.

另一間喺沙田石門嘅ICS全校教職員都係基督教徒,全校核心都係以基督為主,有幸出席過佢地活動,覺得無論學校嘅軟硬件都係一流,啲學生亦好乖好醒目,同好多IS有好大分別。

little_yolky 發表於 15-4-22 16:12
我諗, 考得音小既都係喜歡佢既基督教教育, 係虔誠既基督教徒。唔只係為入U成績作為唯一既選校目標。所以,  ...

Agree
其實學校唔係單一選擇基督徒父母的小朋友,在學校也有許多家長不是基督徒。我覺得選擇學校時, 家長要真心認同學校的辦學理念才是重要,不要人報我報的心態。

回覆:蝦米豬 的帖子

若是基督徒,會明白培養孩子從小認識神,跟從神的重要性。受保護沒問題,問題是受誰的保護,若受神保護,狼能傷害嗎?撒但也不能!若孩子一生跟從神,他便懂得遇到任何事也可交託神,這樣便心裡有平安。因為有依靠,傷害也減至最低。簡單講,孩子有神的保護,還有需要怕什麼?

當然,若你不是基督徒,或未必明白我講乜。或許我以屬世一點的說法,若孩子從小學懂處事為人的正確態度,勇於承擔及面對困難,及如何減壓的方法,令他面對何事也能從容面對,那還須怕他將來不能在逆境中生存?

以上是我信主後的領略,並非隨便說說,希望令你可從另一角度思考。

YanKanMom  說得很正確, 很好.  發表於 15-4-23 09:58
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)
‹ 上一主題|下一主題