用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問觀塘區與油尖旺區比,觀塘區是弱區嗎? ...
go

請問觀塘區與油尖旺區比,觀塘區是弱區嗎? [複製鏈接]

請問有冇高人指教一下……以下區域比較,邊間相對係強區,請依強>弱順序排列?謝謝!

觀塘區 vs 油尖旺 vs 九龍城 vs 黃大仙 vs 西貢 vs 深水埗

王家爸爸  其他既應該比較弱  發表於 15-4-28 15:52
王家爸爸  油尖旺第二  發表於 15-4-28 15:51
王家爸爸  應該九龍城最強  發表於 15-4-28 15:51
   1    0    0    0

我都好想知!

又例如,假如小學排名區內的很前位置,這小學的 band 2b 生有機會在全港是 band 1c 嗎?

王家爸爸  同學校無關  發表於 15-4-28 17:25
BSCYL  弱B2 不可能變 強 B1  發表於 15-4-28 16:36
BSCYL  弱區的 B2 不可能變成 強區 的 B   發表於 15-4-28 16:35
BSCYL  強區的 B2 可能是弱區 的 B1   發表於 15-4-28 16:34

Achiever 發表於 15-4-28 14:44
我都好想知!

又例如,假如小學排名區內的很前位置,這小學的 band 2b 生有機會在全港是 band 1c 嗎? ...
即使係強區既Band 2B,都唔會係全港是 Band 1C,無咁大差距。強區既Band 2A,就有可能係全港是 Band 1C。

王家爸爸 發表於 15-4-28 17:27
即使係強區既Band 2B,都唔會係全港是 Band 1C,無咁大差距。強區既Band 2A,就有可能係全港是 Ban ...
最近對所謂強區弱區又有一新體會.

過去既謂強區, 其實應係B1生升讀一線中學機會較高既區, 但區內小學質素一定較好嗎? 呢點真係好難講.
好似大埔區同屯門區, B1生升讀一線中學機會係較觀塘, 深水埗等區高, 但小學質素一定較佳嗎?

所以強區去弱區係咪會升Banding, 弱區去強區係咪一定會跌呢? 我諗要用本身小學質素, 同想轉去既區份既小學普遍質素比較會好D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-28 17:34

過去既謂強區, 其實應係B1生升讀一線中學機會較高既區, 但區內小學質素 ...
有啲區,好似九龍城、灣仔、中西區,因為名校小學多,加上中產家庭多,學校同學生屋企相對資源多啲,所以學生既整體成績(尤其係要花唔少錢既英文科)會好啲。

王家爸爸 發表於 15-4-28 17:43
有啲區,好似九龍城、灣仔、中西區,因為名校小學多,加上中產家庭多,學校同學生屋企相對資源多啲,所以學 ...
區域同家庭又未必咁直接關係既....讀某間小學又未必係住同區...中甲部入既年年都唔少人

只可以咁講...吹下水...讀某d學校就不知不覺咁跟住大隊行...都係由學校出發

王家爸爸  小學入學係睇住邊區㗎  發表於 15-4-28 17:54

王家爸爸  小學入學係睇住邊區㗎  發表於 5 秒前

好多跨左區嫁....原來甲部入...名氣越大既小學越多人中甲部

mcl203 發表於 15-4-28 17:57
王家爸爸  小學入學係睇住邊區㗎  發表於 5 秒前
***************************************************** ...
除咗呢個`甲部´,點都有D係自行時跨區入既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-4-28 17:43
有啲區,好似九龍城、灣仔、中西區,因為名校小學多,加上中產家庭多,學校同學生屋企相對資源多啲,所以學 ...
就以灣仔計, 幾間官立小學既水平都不能同日而語吧!

hkpapa852 發表於 15-4-28 18:02
除咗呢個`甲部´,點都有D係自行時跨區入既
只可以答....係lol

mcl203 發表於 15-4-28 18:12
只可以答....係lol
呢D偽甲部人仕, 小學其實知佢地係邊過, 不過唔會理之嘛

hkpapa852 發表於 15-4-28 18:06
就以灣仔計, 幾間官立小學既水平都不能同日而語吧!
其實係整體差(SARS效應),只要下降情度不比其他區大,優勢仍在。

某升中書抄的,可能會有些出入

灣仔〉中西〉九龍城〉油尖旺〉南區〉東區〉沙田〉深水埗〉西貢〉屯門〉荃灣〉觀塘〉黃大仙〉大埔〉元朗〉北區〉葵青〉離島

網上資料:B1 school %

中西區〉灣仔〉油尖旺〉九龍城〉沙田〉深水埗〉東區〉北區〉大埔〉官塘〉荃灣區〉元朗〉葵青〉黃大仙〉屯門〉西貢〉離島〉南區

只作參考

王家爸爸  出入大既書一定錯   發表於 15-4-29 19:55

hkpapa852 發表於 15-4-28 17:34

過去既謂強區, 其實應係B1生升讀一線中學機會較高既區, 但區內小學質素 ...
我都好多?????, 想問, 屯門區b1中學學額多到嘔, 好似係b1升中學額多過b1生好多咁??!!!!!!

王家爸爸  元朗B1%無可能多過屯門  發表於 15-4-29 19:57

Oreal 發表於 15-4-29 14:01
某升中書抄的,可能會有些出入

灣仔〉中西〉九龍城〉油尖旺〉南區〉東區〉沙田〉深水埗〉西貢〉屯 ...
你可以blacklist咗呢本書既作者了, 竟然話深水埗B1%高過東區?

王家爸爸  同意  發表於 15-4-29 19:57

hkpapa852 發表於 15-4-29 19:26
你可以blacklist咗呢本書既作者了, 竟然話深水埗B1%高過東區?
呢個係我系網上揾的資料!深水埗37.36%.  東區36.15%

hkpapa852 發表於 15-4-29 19:26
我搵番係BK置頂升中資料下載區揾,不過年份2011年,可能未update,當參考下!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-4-28+17:34+最

原帖由 王家爸爸 於 15-04-28 發表

Oreal 發表於 15-4-29 19:35
呢個係我系網上揾的資料!深水埗37.36%.  東區36.15%
東區乙部大抽獎唔夠2000個位有多過800個B1。

回覆 王家爸爸 的帖子

我搵番係BK置頂升中資料下載區揾,不過年份2011年,可能未update,當參考下!
‹ 上一主題|下一主題