用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好煩, 到底是否要轉校?
go

[過動] 好煩, 到底是否要轉校? [複製鏈接]

我仔由小學開始已有專注力失調, 但之前一直沒有上報教育處.但學校一直知佢有問題, 由小學開始, 學校經常都有投訴電話. 指佢係學校生事, 同同學相處唔到.
其實係屋企, 佢同家姐同個妹都係相處唔到, 家姐覺得佢成日制做麻煩, 唔鍾意佢, 阿妹覺得哥哥成日蝦佢, 又唔鐘意佢.
原本以為佢今年升左中一, 新老師新同事一個新開始可以好啲, 點知投訴電話越來越多, 開學到而家記的缺點10隻手指都數唔哂. 而且係屋企又本par, 唔讀書, 成日游云, 同佢學嘢, 講完好似無聽過, 結果出嚟就係佢每日都比我地駡. 有時我都知要體諒佢, 但比左機會後2天又會唔記得, 之後又再氾.
其實之前學校社工有提過佢無改善可以考慮比佢讀寄宿學校, 但我老公又覺得好似對佢唔係咁好. 如果比佢讀航海學校, 大家又有咩意見, 有無過來人可以分享下?

1    0    0    0

回覆:好煩, 到底是否要轉校

好耐以前香港仔工業有寄宿,而家唔知………

回覆:aliceho0409 的帖子

你好!我是過來人,你的痛苦和感覺我也嘗過。
你囝囝患專注力失調,他自己也控制吾到自己,先會犯錯,他需要的係父母朋友的關心,送他去寄宿會令他覺得家人離開他, 使他病程惡化。
他有沒有看精神科醫生?醫生一定幫到你、囝囝和你家庭。
你上網or you tube 找「專注力失調」,你便知道不理會這個病的嚴重性。

Hello! Mami and me love swim very much!! :wave:

醒目開學勳章 王國長老

回覆:好煩, 到底是否要轉校?

有食藥嗎?

回覆:aliceho0409 的帖子

要面對尋求醫生建議,否則小孩會越來越失去信心!加油!

有冇看醫生治療同找訓練比佢?

有報告話, 如果唔及早介入, 長大後可能有更大問題.

我個仔今年小六, 之前社工教我地報學校時唔好講阿仔有專注力不足同過度活躍問題, 但當學校收到最好要比返 REPORT 學校跟進, 點解你之前唔比學校知? 因為我去學校既 OPEN DAY 時都問好多學校對佢地呢類學生既支援, 真係間間學校都唔同, 有D會有幾個社工去跟...... 有D只有訓導處.
我覺得首先你同佢社工同老師講佢有呢方面既問題, 睇下學校本身有無D咩可以幫到佢? 佢有無食藥呀? 我過仔由小一 check 左有時, 我地小三先比佢食藥, 其實食藥會好d.....
至於你講赤航, 我上年11月都有去參觀過佢地既 open day, 因為我都想阿仔去學下紀律, 但係你要有心理準備, 第一佢地間學校真係一間好 band 3 既學校, 小朋友讀書唔會好叻, 全部都係仔, 所以佢地行為同講野都會好粗魯, 當日我聽到有學生講粗口, 但佢地紀律性就會高, 因為佢地6點要起身, 先去跑2個圈再返宿舍清潔後先可以食早餐, 佢地都操得幾勁! 但我見到佢地中一既學生,其他到我參觀都只係讀左2個月, 佢地都步操得唔錯, 同埋因為佢地既 open day 係公開式,即係佢地家長都可以去睇, 所以我見到佢地都會好積極話比屋企人聽佢地既生活! 所以我都有揀呢間學校!
你本身住邊架, 馬安山明愛都係寄宿架, 你上網搵下

呢D就係"群育學校"
‹ 上一主題|下一主題