用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 雙重特殊資優兒
樓主: yankaka
go

雙重特殊資優兒   [複製鏈接]

我聽過一位專家說小朋友細個時左右腦未撘通, 好多時受右腦情緒影响, 未能發揮左腦理性思維的功能.

幫助孩子的方法是引導他把事情的經過講出來. 因為當他要述說一件事的時候, 就需要用左腦去組織思維, 以致他能夠清楚表達. 這個過程會讓他在右腦影響下啟動左腦功能, 撘通兩腦半球.

另一個方法, 亦和言語有關, 就是教他感受字眼, 當他有情緒時, 講出他的感受.

Diamondtcc  謝謝你意見  發表於 15-11-21 12:35
for every one criticism, three positives must be given.

Diamondtcc 發表於 15-11-20 20:59
我小朋友今年小一,班主任話佢容易感到憂慮而成日喊,例如:唔見文具,好擔心文具揾唔返喊,幾乎要揾番先收 ...
我仔幼稚園時都會甘,好小時就好緊張大喊,好小事都好擔心!我會同佢傾,你唔見左樣文具我知你好擔心,不過喊解決唔到。。。。,如果真係揾唔到屋企仲有所以唔駛擔心,但你要諗下有咩方法唔會唔見左樣文具例如用完即刻放返好。。。漸漸佢就係呢方面好D,唔見野都好緊張想喊但可以控制到!至於成績我仔K3第一次默書都好緊張同擔心,默書前一晚臨睡時叫我第2朝早D起身再同佢温,我同佢講唔需要你已經盡備好充足,唔好擔心!今年小一第一次測驗又係同我講好擔心,我都係同佢講你有冇100分唔重要,只要你有努力70分我已經好滿意!有次佢默書得87分,佢問我會唔㑹失望,我話唔會,因為你盡左力!再同佢講下自己細過都有試過低分唔合格呢D野!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-11-20+發表明

IloveJJ 發表於 15-11-20 23:39
表達能力呢樣野真係呢唔知點講!佢細細個已好叻,歲幾已用完整句子,理解力好好,唔講bb話,仲被人叫我睇下 ...

這方面你囝囝與我囝是比較相似的他們都是邏輯推理及理解力不錯但慢吞吞及數感弱

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-20+23:39+表達

我仔係多言既小孩, 小學老師都投訴佢多野講. 不過佢仍然要做言語治療, 因為多野講唔等於講得好. 佢組織力較弱, 有時講一大堆野都講唔中重點.
我仔係資優+亞氏, 所以理解/猜想/暗示這方面會較弱, 將來小二開始深D既閱讀理解就會出問題, 今年小一校內既言語治療已開始訓練佢.

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-11-20+發表如果

原帖由 IloveJJ 於 15-11-20 發表
表達能力呢樣野真係呢唔知點講!佢細細個已好叻,歲幾已用完整句子,理解力好好,唔講bb話,仲被人叫我睇下 ...
我仔就係咁既情況,其實這係會影響作文。當你問佢嗰日發生咩事,佢會答到一舊舊,問佢點解會跌倒,佢亦會答到一舊舊。要拆開問題問,不過有時即使只係答一條問題,亦未必可以好清晰答到,簡單講,叫佢寫一篇記鈙文,佢係寫唔到,例如: 公園遊記,佢會寫到點準備、點去,最後玩得好開心,但中間發生嘅事 只可以講得一、兩句,講唔到發生咩時,點玩……即使有5w1h 引導,你都會發覺佢講得好怪,攞唔到重點。但如果你問佢,去圖書館嘅借書步驟,佢會講得好好。

至於閱讀理解,一般都可以答到好好的,但問:段落大意呢啲,或當時人的情緒嗰啲問題,就會錯《=就係咁。我個人覺得,初小問題不大,畢竟直問直答多,上到高小問題可能大啲。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-11-20+發表如果

原帖由 IloveJJ 於 15-11-20 發表
我仔就係咁既情況,其實這係會影響作文。當你問佢嗰日發生咩事,佢會答到一舊舊,問佢點解會跌倒,佢亦會答到一舊舊。要拆開問題問,不過有時即使只係答一條問題,亦未必可以好清晰答到,簡單講,叫佢寫一篇記鈙文,佢係寫唔到,例如: 公園遊記,佢會寫到點準備、點去,最後玩得好開心,但中間發生嘅事 只可以講得一、兩句,講唔到發生咩時,點玩……即使有5w1h 引導,你都會發覺佢講得好怪,攞唔到重點。但如果你問佢,去圖書館嘅借書步驟,佢會講得好好。

至於閱讀理解,一般都可以答到好好的,但問:段落大意呢啲,或當時人的情緒嗰啲問題,就會錯《=就係咁。我個人覺得,初小問題不大,畢竟直問直答多,上到高小問題可能大啲。

回覆 cl_kaka 的帖子

謝謝你意見。你講嘅方法我都一路用緊,請問要幾耐至見成效?暫見成效不大,我小朋友開學至今不停咁喊,實在非常困擾,但以前幼稚園是沒有這情況的, 我應否帶佢見心理學家?

引用:我仔係多言既小孩,+小學老師都投訴佢多野講

原帖由 Jcat 於 15-11-21 發表
我仔係多言既小孩, 小學老師都投訴佢多野講. 不過佢仍然要做言語治療, 因為多野講唔等於講得好. 佢組織力較 ...
我仔小二,問題開始出現

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-11-20+發表表

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-11-20+15:32+如果

原帖由 cl_kaka 於 15-11-20 發表
請問亞氏小朋友喺說話嘅表達能力上會比同齡小孩差少少,即係點?我仔講野好老積好大人口吻,駁咀都好叻,同 ...
我仔都係咁,能跟大人溝通得好。 至於跟相距有幾遠,就因人而已,我仔喺語言表達上相差2、3年。
小朋友能同大人溝通,因為大人能適時調節程度,所以無問題,但同齡就會覺得格格不入。
至於閱讀理解,我覺得除非佢地喺感受上(理解別人方面)有所改善,否則,單憑多做閱讀理解去解決佢地錯嘅題型會較難。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-11-21+發表我仔

原帖由 IloveJJ 於 15-11-21 發表
係?但我仔而家小三啦,佢作文又無問題喎,都作得幾好噃!
我仔有問題,尤其寫recount

回覆:雙重特殊資優兒

其實真係因人而已,我們的經驗,可作一個參考。

(突然諗起,仔細時,每晚重覆唱同一首歌ten green bottles唱足2年)

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-11-21+發表係?

回覆 Diamondtcc 的帖子

我女又係咁,但我唔知佢係呼資優,總之就好煩.............日日喊

回覆 Kennyip5d 的帖子

好明白……我個仔依家都仲日日係咁喊,煩到嘔……我都唔知佢係未資優,但學校成績是不錯的。唉……我已經唔care佢係未資優,只想佢唔好再喊……

有無搵學校社工幫手?

回覆 cl_kaka 的帖子

有跟進緊,但作用不大,佢仲會因d小事擔心而喊,唉……

比多D時間小朋友去適應,我地家長亦要比多D鼓勵,幫助小朋友克服緊張同擔心!我仔D情緒都好大上大落,近排我仔要求我檢查佢D功課有無做錯同D字會唔會太醜樣(因為試過比老師話佢做錯同D字醜樣要佢小息入教員室改正),我要求佢改正時,佢就會發脾氣喊,話自己無左D時間玩,我叫佢咁不如唔好改,佢又唔肯!唉,呢1,2個星期晚晚都係咁,其實好傷親子關係,我都未誌到點處理好!
‹ 上一主題|下一主題