用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 雙重特殊資優兒
樓主: yankaka
go

雙重特殊資優兒   [複製鏈接]

回覆 epsido 的帖子

其實以樂器來講5級仍屬初階,之後再上,每一級的距離越來越大。這是老師說的亦是我從我兒子觀察得來的。訓練孩子專注在一件事,決定權在你手上。你孩子的問題不是專注力不足,而是對某些活動不夠commitment。
例如你有沒有試過和孩子約法三章若開始學一樣樂器就要學到完成8級(舉例)?

講真,誰買樂器樂譜?誰請老師?如果你不容許他,他怎可能學這麼多種樂器?

有沒有考慮過限制孩子只學兩樣或三樣樂器?

如果,你的孩子學的所有樂器都已達到6級以上,仍然應付得綽綽有餘,那就不必担心啦!

對著能力高的孩子,有時候作父母的困難是怎樣鼓勵他們不放棄堅持到底。

for every one criticism, three positives must be given.

既然佢其他方面吾使你擔心,就花時間和精神幫他提升說話和表達的能力。
小朋友有天份係美事,但方向係全人發展,努力!

吾係太吾開心,你仔仲細,仲有好多時間和機會比你幫佢。

iamadc 發表於 15-4-22 23:21
什麼是不斷要腍的事?
即係要諗既野,要思考就好掂,超悶又重覆做既就想死!例如炒寫

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

回覆 yankaka 的帖子

我想請問你是去政府cac評估adhd時,佢地懷疑小朋友資優,再幫你評資優的嗎?

irenelwl 發表於 15-10-13 12:15

我想請問你是去政府cac評估adhd時,佢地懷疑小朋友資優,再幫你評資優的嗎? ...
我沒有去政府CAC評估的, 因打電話去問已說起碼2年後才有機會見醫生, 所以自行去私家做評估, 是全面的評估!
起初是老師懷疑ADHD, 去評估後才知是資優, 不過由於他並無甚麼等長, 只是智商高, 而且又有學習障礙及感統失調, 所以才被稱為雙重特殊資優兒~

原來這樣。我朋友做了初評,對方建議他做自閉,言語,職業治療評估。他老公很介意,說等兒子夠6歲會帶佢測資優,覺得兒子是資優吧了。但無論私人或1年前去cac,對方都無主動說他兒子是資優,而一直拖延其他的評估,他太太很擔心。

Hillkymama  叫朋友有問題要正視,6歲前改正易好多.  發表於 15-10-23 15:18

引用:+本帖最後由+epsido+於+15-6-29+14:17+編輯

原帖由 epsido 於 15-06-29 發表
其實專注一兩樣樂器好D,咁分散,變了週身刀,冇張利

irenelwl 發表於 15-10-13 15:14

原來這樣。我朋友做了初評,對方建議他做自閉,言語,職業治療評估。他老公很介意, ...
醫生說過, 單是資優, 你就不會找我啦, 我覺得很有道理!
所以, 你朋友兒子的case, 真有可能有其他問題, 希望她先生肯面對, 早點帶小朋友去做評估, 了解咗若真係有其他狀況, 就可以做點做治療, 是為小朋友好!
我同事姪兒, 多年來只是跟政府那邊治療, 政府那邊真係跟得唔足架, 他問題包括自閉, 學習障礙等, 直至近來中二了再跟進, 才發現其實他智商其實是偏高的, 但錯過了黃金期, 現在因情緒控制不佳及學習上底子不好, 本來在Band2的中學也得轉到Band3有支援的學校讀!
所以盡早面對和解決是好事, 叫你朋友老公不要介意!

我跟他們說了。怎決定都幫不了。政府的資源真的得小,我的小孩都要自費做治療,又拎唔到資助,生活迫人。

irenelwl 發表於 15-10-15 18:48
我跟他們說了。怎決定都幫不了。政府的資源真的得小,我的小孩都要自費做治療,又拎唔到資助,生活迫人。 ...
唉....大家咁話, 私家醫生真係好好好貴, 但又冇可能唔理佢, 好在做咗半年有進步, 唔洗再做治療住, 半年後再覆診!

回覆:irenelwl 的帖子

要她先生面對事實,現今資優兒不是特別對待,因資優兒會有連帶一啲比較重要既情緒,學習同自理既問題,先要面對問題才理會資優與否,不可以一廂情願地以為係資優!資優並沒有著數

係,我女做左半年ot,而家也是半年後觀察。現在到兒子做緊ot.

回覆 karbb1217 的帖子

而家連媽媽都開始接受唔到,因為越去搵專業評估,出黎的問題越多,他們覺得個仔問題無咁大,點知去了私家做了個初評,而家連言語都要做評估治療。我已盡最大努力叫佢地最基本都排左政府先。

引用:Quote:irenelwl+發表於+15-10-13+12:15+回

原帖由 yankaka 於 15-10-13 發表
我沒有去政府CAC評估的, 因打電話去問已說起碼2年後才有機會見醫生, 所以自行去私家做評估, 是全面的評估!
...
請問怎樣叫雙重特殊資優兒?其實幾多分才算資優?

metrochung 發表於 15-10-22 10:16
請問怎樣叫雙重特殊資優兒?其實幾多分才算資優?
雙重特殊資優英文名稱為twice exceptional, 即資優又同時有學習障礙如自閉症、過度活躍症、專注力不足、讀寫障礙、焦慮症等。
一般IQ 要130或以上才可算是資優。

請問大家係評到資優先發覺其他問題定係已經一早知小朋友唔妥要跟進之後先再搵人評資優?
如果後者, 係唔係醫生/學校 提議做資優評估?
‹ 上一主題|下一主題