用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 cambridge flyers 問題,請指教
go

cambridge flyers 問題,請指教 [複製鏈接]

請問ORAL 部份O既講故事要自己重組故事再講嗎?
同埋,請問講故事有無講明一定要用present tense or past tense呢?
以上問題請指教, 因為買左大陸書,所以有D地方唔係太肯定....thanks
   1    0    0    0

Deleted...

Deleted...

可能樓主係問D幾格漫畫,要小朋友跟住內容講古仔。

引用:+本帖最後由+joyce919+於+15-4-17+10:52+編

原帖由 joyce919 於 15-04-17 發表

可能樓主係問D幾格漫畫,要小朋友跟住內容講古仔。 ...
對,有看圖說故事。

Deleted...

Deleted...

hokk 發表於 15-4-16 22:10
同埋,請問講故事有無講明一定要用present tense or past ten ...

請參考以下的YLE handbook for teachers p. 35-37。

http://www.cambridgeenglish.org/Images/153612-yle-handbook-for-teachers.pdf

引用:請問ORAL+部份O既講故事要自己重組故事再講

原帖由 hokk 於 15-04-16 發表
同埋,請問講故事有無講明一定要用present tense or past ten ...
present tense is ok.  
u may visit British Council website, there is sample paper and a video on Oral part

‹ 上一主題|下一主題