用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被寵壞的小學生
樓主: manwaimail
go

被寵壞的小學生 [複製鏈接]

torunpoland 發表於 15-4-21 11:50
一次過要人背咁多句?我就通常係五絕五律,暫時未有排詩/古詩/賦/文。 ...

Deteled

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 我沒有正面問他,

原帖由 YanKanMom 於 15-04-21 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

我沒有正面問他,但我相信他是為燕父母悲傷多些。因當我讀和解到「一旦羽翼成,引 ...
你囝囝好有感情,真是很好的事情,我仔真係非常之男仔,唔會因為故事情節感動落淚,唔會多感受嘅人,好處係好少情緒化!
我將來也一定唔會上個仔屋企幫佢,唔好話結咗婚,若佢第日帶女朋友返屋企食飯,我都要考慮下幫唔幫佢煮!除非佢自己幫埋手啦!

有感情是好的但他有時對什麼舊物也說有感情也是很煩的事(可能與他是亞氏寶寶有關吧)他連一枝很短很短的筆也不肯扔掉盛開水果的碟爛了也哭說對它們有感情我有些怕他將來被女友拋棄時如何是好

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 有感情是好的,但

原帖由 YanKanMom 於 15-04-21 發表

有感情是好的,但他有時對什麼舊物也說有感情也是很煩的事(可能與他是亞氏寶寶有關 ...
每樣事情過了份都會變成另一個問題,情感好難控制,辛苦你了,相信要長時間地陪你囝囝去面對!

YanKanMom  做媽媽的預了  發表於 15-4-21 13:48

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 有感情是好的,但

回覆 IloveJJ 的帖子

我猜是他的固執累事吧

引用:Quote:原帖由+torunpoland+於+15-04-20+發

原帖由 IloveJJ 於 15-04-20 發表
講得啱!我就係ftm兼唔請工人,所以仔整污糟,會被我鬧;放假,要摺返自己啲衫褲鞋袜。我相信,有工人,一定 ...
我仔係平時都要自己摺衫、換枕袋,能力做到嘅,都會比佢自己搞掂。
我成日同佢講,自己嘅嘢係要自己負責,唔識我會教,但唔可以連自己都唔對自己負責

S-Kwok 發表於 15-4-21 18:54
我仔係平時都要自己摺衫、換枕袋,能力做到嘅,都會比佢自己搞掂。
我成日同佢講,自己嘅嘢係要自己負責, ...
係,自己的事自己做,自己的床自己鋪,我女話要吸埋塵蟎,我畀佢做晒全套,佢都不知幾開心,好多野大人唔阻止,根本小朋友就可以發展得好好
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-4-21+18:54+我仔係

原帖由 MASAYA 於 15-04-21 發表
係,自己的事自己做,自己的床自己鋪,我女話要吸埋塵蟎,我畀佢做晒全套,佢都不知幾開心,好多野大人唔阻 ...
係呀!佢地仲會覺得自己好勁,覺得自己可以負擔責任,佢會好開心。

今朝同仔去超市買嘢,買完嘢主動幫我攞晒啲嘢,仲幫我攞埋手袋,我話手袋我攞啦,佢話唔得,我幫你攞,我要孝順你,真係心都甜晒。小兒只係小一,如果佢嘅嘢一向全部由我幫佢做晒,佢應該唔會識得有呢個心,主動咁樣幫我攞嘢。

kayi0556    發表於 15-4-30 11:18

回覆:被寵壞的小學生

S-Kwok 發表於 15-4-21 21:58
係呀!佢地仲會覺得自己好勁,覺得自己可以負擔責任,佢會好開心。
唔係佢哋覺得自己好勁, 佢哋真係好勁架。

星期日時, 放咗兩隻龜仔落地玩, 因為驚沙門士菌, 所以玩完我就用1:49請兩個寶寶用地布抹乾淨個地。佢哋抹得好開心, 桶水黑到呢, 地板真係好乾淨, 仲乾淨過工人姐姐做

wan_sosin    發表於 15-4-22 13:05

又講多次先,觀察身邊的人所得,幼稚園搞好自理,上小學可以照顧自己,學業多數冇問題;幼稚園專攻學術,上小學d野係識,不過好多連功課都顧唔掂,唔係冇能力,係各方面都依賴,唔可以獨立處理,功課默測考都要等大人有時間先開始
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

要改變佢地既依賴性格,真係要持之以恆, 教識佢做唔難,要堅持做落去係難事. 如果你睇唔過眼, 幫佢係好易,但就前功盡費.

而家D小朋友又識走精面,佢見你會幫,就又打回原形. 父母真係要硬下心腸先有成果.

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-4-21+21:58+係呀!

原帖由 little_yolky 於 15-04-22 發表
唔係佢哋覺得自己好勁, 佢哋真係好勁架。

星期日時, 放咗兩隻龜仔落地玩, 因為驚沙門士菌, 所以玩完我就用 ...
真係勁

引用:又講多次先,觀察身邊的人所得,幼稚園搞好

原帖由 MASAYA 於 15-04-22 發表
又講多次先,觀察身邊的人所得,幼稚園搞好自理,上小學可以照顧自己,學業多數冇問題;幼稚園專攻學術,上 ...
我會要小朋友自己mark底幾時默書、測驗,寫埋自己安排幾時温書,提佢執書包時睇吓嗰表,咁佢會知道食完晚餐温習什麼。

回覆:被寵壞的小學生

我個仔系A仔,超級固執,怕失敗,但系我都好注重自理能力,系難教 d,因為佢一做唔到就會發脾氣,放棄,但系我將所有 steP's break down 甘教,而家都開始好多野都做到,所以無話教唔到,系方法同耐性。

MASAYA 發表於 15-4-22 13:22
又講多次先,觀察身邊的人所得,幼稚園搞好自理,上小學可以照顧自己,學業多數冇問題;幼稚園專攻學術,上 ...
身邊親人上星期發生真人真事。

一女一仔, 小學入催谷小學, 阿媽安排十項全能, 一星期七日只有一日無補習/活動, 小朋友响屋企乜都唔駛做只需要讀書。兩姐弟順利入區內名band 1中學。

爸爸見家姐升中, 都應該幫手做家務, 叫佢自己摺返「自己」啲衫, 阿女中三, 摺到喊。

細佬中一, 成日俾老師投訴做功課拿西, 作文寫多個字都唔肯, 爸爸指導, 唔想改, 懶, 俾爸爸話兩句, 喊!

家姐中三, 阿媽有事出街, 禁電飯煲掣(已洗米)都要女麻女麻(即我99)山長水遠上去幫佢禁, 因為話唔識。

little_yolky 發表於 15-4-30 11:16
身邊親人上星期發生真人真事。

一女一仔, 小學入催谷小學, 阿媽安排十項全能, 一星期七日只有一日無補習/ ...
妳上網話兩個女既堂哥堂姐怕唔怕?
尋日中文老師第二次要求見家長,又係話我個女做功課拿西,問我地係咪放晒手畀佢自己搞,我地話係,老師就話我地應該對佢要求高d,其實我已經成日叫佢做事認真d,呢個問題真係頭痛...

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-4-30+11:16+

原帖由 MASAYA 於 15-04-30 發表
妳上網話兩個女既堂哥堂姐怕唔怕?
尋日中文老師第二次要求見家長,又係話我個女做功課拿西, ...
同意你老師所講,其實家長要对孩子有合理要求,再培養到孩子對自己有合理要求才適宜放手。

longlokma 發表於 15-4-30 12:00
同意你老師所講,其實家長要对孩子有合理要求,再培養到孩子對自己有合理要求才適宜放手。

...
呢個老師係好好架,因為佢講既要求唔係指分數上,而係態度上,不過我搞左好耐都未改善到...
‹ 上一主題|下一主題