用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 16個月大未識行, 未識講野, 點算好
go

[其他] 16個月大未識行, 未識講野, 點算好 [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:carrie1314 的帖子

叫醫生安排排位先,因為等都要2年,到時再決定要唔要個位。若能力許可,排埋私人密集班先。如果行未得番學好易受傷。

回覆:DollyCC 的帖子

搵健康院,或私人醫生寫信,自己打去智力測驗中心登記做評估

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

或醫院覆診同醫生講,叫佢轉介社工排s位

或私人協康/邁步做評估排位

回覆:16個月大未識行, 未識講野, 點算好

又或者找循道衛理楊震社會服務處,佢地都有評估和訓練做

評估了嗎?是不是發展遲緩?如經濟許可,可以上密集訓練,不上n班,到k1才上普通幼稚園。

盡追啦,你同我一樣,我地8個月都未坐,我地而家3歲仲未講野,行路飲醉酒,慶幸而家我覺得佢明我講咩,識聽指令,只是能力做唔到。我諗追正常條缐我地要降低。唔好期望會做運動健將,普通行,上下落梯無問題就算。學業普普通通唔係最尾,開心上學就感恩。禁樣大家都會輕鬆d

引用:盡追啦,你同我一樣,我地8個月都未坐,我

原帖由 DollyCC 於 15-04-17 發表
盡追啦,你同我一樣,我地8個月都未坐,我地而家3歲仲未講野,行路飲醉酒,慶幸而家我覺得佢明我講咩,識聽 ...
Dolly,我仔一樣宜家3歲8個月,早3個月前開始單字,上3星期有3、4個字既句子。

回覆:maggie814 的帖子

你兒子三個月前才有單字,現在已有句子,進展很不錯。請問有上什麼訓練嗎?我兒3歲,剛有單字,但有限,覺進展緩慢

引用:你兒子三個月前才有單字,現在已有句子,進

原帖由 ct926 於 15-04-17 發表
你兒子三個月前才有單字,現在已有句子,進展很不錯。請問有上什麼訓練嗎?我兒3歲,剛有單字,但有限,覺 ...
我仔3T做齊,但冇乜效果,反而試左3間針灸,每間都有進步,有治療師話我仔似腦神經受損,針灸幫助大d

maggie814 發表於 15-4-17 20:03
我仔3T做齊,但冇乜效果,反而試左3間針灸,每間都有進步,有治療師話我仔似腦神經受損,針灸幫助大d

...
請問你係邊到針灸?可以pm比我嗎?

引用:Quote:原帖由+ct926+於+15-04-17+發表你兒

原帖由 maggie814 於 15-04-17 發表

...
請問邊度針?可以pm我嗎?

針過3間,第1間佐敦針頭留針、手不留針,針左1個療程(4個月),認知眼神好左。第2間旺角舌針,只針脷,由入門口到出門口5分鐘完成,針左100次,針頭幾次就出詞語。到第3間灣仔針全身留針,岩岩開始未夠10次,但出句子行路好左,應該會keep住針,目標針到6月。

但第3間要有心理準備,之前針頭同脷我冇咩感覺,呢間好多針(好多完全數唔到幾針)我喊左

引用:針過3間,第1間佐敦針頭留針、手不留針,針

原帖由 maggie814 於 15-04-23 發表
針過3間,第1間佐敦針頭留針、手不留針,針左1個療程(4個月),認知眼神好左。第2間旺角舌針,只針脷,由 ...
我諗你説的佐敦是姓岑的醫師,旺角舌針的是姓孫醫師,灣仔的是姓張醫師,請問你覺得那一個比較好,謝謝您

引用:針過3間,第1間佐敦針頭留針、手不留針,針

原帖由 maggie814 於 15-04-23 發表
針過3間,第1間佐敦針頭留針、手不留針,針左1個療程(4個月),認知眼神好左。第2間旺角舌針,只針脷,由 ...
小朋友能乖乖被針嗎??

先盡早揾醫生轉介發展心理學家做診斷,揾出原因,然後對症下藥做治療先有方向喎。

你排埋I/S位穩陣D,我果個之前返埋 pre N playgroup,兩歲行唔到所以無得升PN。到26個月都未行到,最後有S位就轉去啦。

‹ 上一主題|下一主題