用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們學校有預默嗎?
樓主: 燁燁媽
go

你們學校有預默嗎? [複製鏈接]

tws2010 發表於 15-4-17 23:27
回覆 little_yolky 的帖子

Agreed with you.  But I saw the teacher also scold the parent.  Poor she,  ...
吓, 位家長個樣好林善架? 定係30年前發生既事? 30+年前我班主任因為有個男仔計數教極唔識, 一巴掌打到流血流到成件白裇衫都係, 打電話叫屋企人攞衫去學校換, 連阿媽都鬧埋, 至於具體鬧阿媽D乜就唔記得咗了。個男仔平時都唔係好曳, 係學業差D。

今時今日都可以咁對家長? 真想見識見識。我响惡人谷長大, 未見過惡人的。

回覆 little_yolky 的帖子

個樣好 幾林善, 3 年 前 啦, 個 家 長 都幾embarrassed...

回覆 YinMichelleBaby 的帖子

非常同意!

YinMichelleBaby 發表於 15-4-19 22:56
我只是路過的。燁燁媽,你有你的堅持,我覺得你不讓你小朋友補習,有膽色,有遠見。你女兒入得名校,一定很 ...
如你, 共我心不相同, 一生愛情都白送............

相信老師預默的目的是要讓小孩提前溫習, 不要在默書前一天才溫, 我認為這個做法沒有問題, 經過"長時間"的溫習, 才會正式入腦, 記憶才會長久.

PS. 女兒學校亦是這樣做的, 這樣每天溫一點, 反覺輕鬆.
‹ 上一主題|下一主題