用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們學校有預默嗎?
樓主: 燁燁媽
go

你們學校有預默嗎? [複製鏈接]

燁燁媽 發表於 15-4-16 12:55
我想講既係.....預默不預默都不是重點....
重點係.. 就咁派了默書紙...就說放完假溫書....
連炒默書內容既功課都沒有........
下學期....就係咁...上次默書...仲要只抄到一半就說要默.......
安排上有問題....

我女學校中文無抄默書功課然後默書. 英文就只係抄一次默書功課. 如果只係靠學校功課當作溫默書, 咁我唔係咁做了. 英文抄得一次點會識背默那部份呢? 另外, 阿女依家小4英文默書啲字好深及張默書紙啲字密麻麻, 抄一次嘅功課點會默書合格呢? 所以我真係每晚用大約20分鐘溫英文默書.

中文默書好啲, 每晚用十幾分鐘溫, 學校無抄中文默書的.

反而小女成日上堂口多多, 每星期必有1-2次俾老師罰抄中文默書, 因為上堂講野, 咁算唔算學校幫小孩預默呢?!!

同埋老師很過份....
女既我教既...書係我溫既.....我已經表明希望老師有問題係同我講...
老師對我老公講都無用.....我老公從不教仔女..亦不會溫書....
我叫老師有野可以直接問返我....點知老師反問我....你係咪同老公離左婚.......分左居......??  
唔係你老公都係監護人....點解我唔可以搵他??

燁燁媽 發表於 15-4-16 12:55
我想講既係.....預默不預默都不是重點....
重點係.. 就咁派了默書紙...就說放完假溫書....
連炒默書內容既 ...

係另一個討論帖: 初小如何準備上高小英文? http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2991617&extra=&page=1, 我分享過小女學校英文科, 係今年我發現阿女的功課袋內有一本英文 self learning 學校簿仔 (老師係唔教的, 原來係要自學), 裏面開頭幾版都係課文的英文生字, 然後查字典中文解釋, 都係好少十數個生字吧. 但, 我發覺最後幾版係密麻麻的字, Notes for Writing 7 張紙, 我看後問小女老師有無講咩, 佢話無, 派完呢幾張紙已打落堂鐘了.

所以, 默書無預默功課我唔覺係咩野, 可能我已經俾人魚肉慣了.

反而, 我覺得樓主好似不憤班主任嘅態度, 講真, 班主任又真係..........

我覺得我同學校點意見分歧都好......(係咁強迫我要幫女搵補習社)
都唔應該咁樣打電話去搵我老公.....我問老師...你搵我老公有用咩? 有好到咩?
個老師竟然話有用...有好到....真好笑.......
我老公一樣都無做到...手冊不會簽....體溫計不會寫......功課一樣欠交......回條不會簽........
我真係頂唔順.....未見到一個老師會咁樣同家長鬥氣......真係想講....點解咁抵能架.......

小時了了  妳冷靜啲先,唔好咁燥先啦!   發表於 15-4-16 14:05
小時了了  妳仔讀陳瑞祺(喇X)小學好似名校   發表於 15-4-16 14:03

.現在看到6年前同6年後的分別......
6年前我做怪獸媽咪.....6年後我不做怪獸媽媽...但我看見的是怪獸老師.......

醒目開學勳章

燁燁媽 發表於 15-4-15 23:33
今年小2後, 發現沒有中英預默, 下學期英默更怪, 默書紙都未抄哂,便 說默書, 接著測驗, 測驗後2天放復 ...
你係咪同個班主任有積怨?佢咁講真係有啲過份,為人師表更加唔恰當。我仔小一都無預默,佢話好似渣啲嘅學生先會有喎

無積怨...只係意見分歧........
唔明老師點解要咁講....

咩現在覺得小學生.....6點半起身返學.....4點才回到家....仲唔夠倦同辛苦...仲要迫學生去補習才夠皮??

小朋友係學校學唔識野...唔係老師應該去教...而係留比家長去搵補習社教?
我咁唔洗去返學啦......去補習咪仲好.........
老師返工係打份工........姐......
咁我個女返學又係咩呢???? 想請問.......?

回覆 燁燁媽 的帖子

係度呻吓就算了,同老師嘈,嘈完家長吾使見佢,但小朋友就受罪。而家都4月中,話咁快放暑假,下年吾一定見番佢。

燁燁媽 發表於 15-4-16 14:27
無積怨...只係意見分歧........
唔明老師點解要咁講....
唔............點講呢, 我只會講, 我未見過咁講嘢既老師..........無論家長點態度, 都唔應該咁樣問家長, 真係有D過份。而且, 家長係有權請學校選擇與哪位監護人聯絡吧。所以, 都係果句, 下次叫你老公唔好接, 直接叫老師call你, 然後cup線。

小二又唔駛咁緊張, 不過, 聽講你果間係名校, 咁老師係著緊D啦, 我有油天家長朋友話, 小朋友今年小四, 測考成績唔夠90, 老師就會打電話同你傾計了。

我囡囡都係小二, 都係無補習, 我仲無理佢, 由得佢自己溫書, 如果佢中數70+, 英文差少少合格, 我諗我完全接受唔到, 佢依家只有數學70+, 已經成日俾我搵佢麻煩了..............不過, 其實只要家長接受到, 我都覺得無乜所謂的。

醒目開學勳章

我仔都係小二生,我仔學校好多時都係打比爸爸少數打比我,其實而家唔同以前,管教小朋友唔應該只係媽媽嘅責任,好多學校愈來愈注重爸爸嘅參與ka!所以好多時係直接搵爸爸, 其實你唔使太敏感
至於成績,其實初小真係算簡單,如果中數70+,英文剛合格,真係要注意下,始終底子打得唔好,只會愈來愈吃力!

老師早前講過, 小朋友說如果不見了功課是不能信任, 要家長親自寫手冊確認.....個女尋日中文申延工作紙給同學拿了.....書包找不到, 在手冊上寫, 老師回覆又要女自己同學校講...
唔明到底個老師想點?  
個女自己同老師講沒有, 老師又不會信, 要求家長寫手冊.....家庭寫手冊又說要女自己講.......
呢個老師真係不知所謂......自己到底想點???  
家長要點樣跟?

回覆 燁燁媽 的帖子

個老師係好年輕,定係比較老一輩?

回覆 燁燁媽 的帖子

I overheard a case, a little girl was scolded by her teacher during a parents' event.  It was said all students should wear   整 齊 校 服.  The little girl wore PE uniform。  But the teacher said 
PE uniform is not school uniform。  Then during 
another event, the partipated students are requested to put on 整 齊 校 服, but there was PE lesson on that day, But after the girl put on 整 齊 校 服, then the PE teacher said, ’you know there is PE lesson today, why you don;'t wear PEuniform。’  The little girl was so 
frustrated。  

tws2010 發表於 15-4-16 21:22
回覆 燁燁媽 的帖子

I overheard a case, a little girl was scolded by her teacher during a parents' e ...
呢個情況, 我哋學校就會教埋有體育堂既班小朋友要點著。其實初小尤其小一二, 小朋友儍儍地, 唔可以expect佢咁醒識得問老師, 學校無咁小心, 小朋友著錯都無辦法。無法啦, 小朋友就係咁經一事, 長一智了, 俾人鬧得多, 咪醒D囉。

燁燁媽 發表於 15-4-16 18:17
老師早前講過, 小朋友說如果不見了功課是不能信任, 要家長親自寫手冊確認.....個女尋日中文申延工作紙給同 ...
如果係咁, 為免下次誤會, 我會再寫手冊, 表明因某某時候, 老師表示要家長寫手冊, 現卻要求學生直接表達, 請校方釐清規則, 以便家長跟從, 云云。

回覆 little_yolky 的帖子

Agreed with you.  But I saw the teacher also scold the parent.  Poor she, so many people around heard their conversation...

回覆:你們學校有預默嗎?

老師和家長的要求有分岐,一係考慮轉校,一係盡量配合學校。
我仔一年級下學期已不是有你所講的的"預默"-寫生字,便跟著默書。寫生字這一環似乎是學校減功課量的一個選擇。現在學習重點不在識幾多字,而是運用和理解。你要達到默書的標準,回家自己預備吧!

校服一事, 有時我仔校寫明個日要穿formal 校服, 因有一些formal event, 試過放學是童軍, 我地都帶衫去換, 係煩D, 尤其童軍衫有好多野, 鞋都不相同.  不過都不想小朋友在formal event 同其它人穿得不同.   

聯絡監護人一事, 我都好奇樓主的教師說得好白, 個老師又懷疑人地家庭是否單親, 好怪, 單不單親佢都冇權理啦,  同埋而家單親好普遍, 佢算歧視? 不驚家長投訴咩.   況且我地就算不是單親, 通常2公婆分左工, 教仔野, C6有時真是不知頭不知路, 老師通知左都不會有咩效果.

老師這樣做, 到底是好心做壞事定壞事好心做?
因為老師, 我同老公最後炒大獲~
重要當著女兒面前嘈~
到底一個完整健全的家庭重要, 還是補習重要?

老師覺得女功課做唔好或真係欠交, 可以罰留堂做功課, 而唔越線挑戰父母迫人地父母去迎接老師的要求~

人地媽媽1而再, 再而3地拒絕, 必有理由~還要去挑戰, 找人地爸爸~
人地爸爸幫唔到, 係咪找人地爺爺麻麻,公公婆婆?  必要攪到人地好好的家庭出現問題?
還是最好真的如老師願, 好好的家庭, 父母要離婚? 變單親?

或者不如我將女兒送比老師管教照顧, 我更樂得輕鬆~

‹ 上一主題|下一主題