用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們學校有預默嗎?
go

你們學校有預默嗎? [複製鏈接]

今年小2後, 發現沒有中英預默, 下學期英默更怪, 默書紙都未抄哂,便 說默書, 接著測驗, 測驗後2天放復活節假, 派了默書紙後復課就即默書, 到底學校現在咩會事?
同班主任教仔女方式意見不合後, 竟然有問題不再找我, 只找我老公, 我老公一向不理仔女功課, 經常要我老公轉接給我才知道, 但老公根本不知情下再告訴我, 我亦根本唔知老師講咩??? 我主動打電話給班主任, 她竟然問我係咪同老公離了婚分了居, 唔係我老公都係監戶人, 班主任喜歡找誰就找誰~

2    0    0    0

回覆:燁燁媽 的帖子

你意思指平常默書? 我對仔女(唔同校)從來都冇這支歌仔唱喎. 只喺考默就會預默詞語(正式默喺段落). 亞女學校直頭冇添.

燁燁媽 發表於 15-4-15 23:33
今年小2後, 發現沒有中英預默, 下學期英默更怪, 默書紙都未抄哂,便 說默書, 接著測驗, 測驗後2天放復 ...
預默有乜好? 餐餐都默兩次.
阿女學校無預默, 又唔需要抄默書紙, 一次過派半年默書笵圍, 一早温定半年默書都得,
默書前一星期再縮窄小小笵圍. 再集中D温.  

pooh仔 發表於 15-4-16 00:15
你意思指平常默書? 我對仔女(唔同校)從來都冇這支歌仔唱喎. 只喺考默就會預默詞語(正式默喺段落). 亞女學校 ...
有D學校好煩架, 個個星期中英文默書, 而且又要預默, 変成差不多日日都默.
通常預默唔計分, 正式默要計考試分

阿仔學校小一小二有預默,不過唔會通知要預默,老師鍾意就預默。其實我睇唔明,咩係默書紙。放完假後默書有咩問題?

阿女嗰間仲犀利,第二段考成績表都未派,下星期便開始第三段考評估,但到現在連範圍都冇! 默書紙,唔洗諗!

我最嬲既係, 教女既係我, 同女温書都係我,
我只不過係想老師個女有問題, 直接搵我, 點知得到句, 你同你老公離左婚? 分左居?
我唔知老師咁講咩意思?
係咪唔順從學校意思要迫女去補習? 老師之後再打了幾次電話比我老公, 都係要求我老公迫女去補習?
我個女分數又唔係特別抵! 中數都有7x, 係英文差小小, 時合格時不合格, 但都係差個1分半分!

燁燁媽 發表於 15-4-16 01:04
我最嬲既係, 教女既係我, 同女温書都係我,
我只不過係想老師個女有問題, 直接搵我, 點知得到句, 你同 ...
我哋學校一直都係無預默的, 係我哋自己同小朋友預默。一般2-3星期前派默書紙, 自己搞掂。

其實, 你可以請老公同老師講, 叫老師直接有事搵你, 然後cup線, 唔聽, 咁老師有事就自然搵你了。我哋寫手冊後, 如果老師覺得有需要電聯, 老師會認筆跡, 見係爸爸筆跡就call爸爸, 媽媽筆跡就call媽媽。

不過, 老師咁樣同你講嘢, 問你係咪離左婚, 真係好無禮貌下。下次再咁講, 你就直接問佢咩意思, 何解佢唔可以直接搵你, 成日搵你老公唔搵你, 有咩意圖。

小二英文都係grammar吧, 俾少少練習+睇下書, 合格應該都唔太難吧, 我唔知你學校英文俾分結構係點, 我哋英文科包括卷、listening、oral、默書、作文, 九萬咁多嘢加埋。如果你只差一兩分, 就响默書度著手, 次次100分, 山大斬埋有柴, 好易合格。至於oral, 如果預先有派範圍, 就同佢溫下, 無都無辦法, listening咪睇多D英文卡通囉, 小二都係學緊present tense同past tense, 叫小朋友小心啲, 做多D練習, 好易追番, 唔難的。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:你們學校有預默嗎?

其實除左老師態度唔好,我睇唔到有咩問題wor 。樓主,真心講,7x分,合格邊緣,真係唔理想

little_yolky  但係,老師咁講說話真係唔多好。   發表於 15-4-16 11:50
Jane1983  同意  發表於 15-4-16 09:34

我朋友, 小一, 佢話佢囡拿8X分, 比老師訓話....(佢自已覺得係鬧)
低小, 佢地認為要起碼八,九十先OK

冇預默咪仲好,唔使成日默。
我女間冇。

初小有唔合格,要➕油呀!

小五,普通地區津小,五年來中英文從沒有預默。

唔好講預默,我地得小雞三、四次默書,仲要唔計入成績表。我自己加两个女讀書,都从無預默呢回事。或者小—時学校好心俾小朋友適应先設預默,小二大个咪無呢样野?

英文有時有, 在正式的前幾日, 抽一些生字,  幾時不知, 我個好多時不知定, 冇溫到, 過左說算, 好彩好似不計分, 主要目的可能是提小朋友要溫習,  因為他們的正式內容都多且深, 如果不溫好可能好低分.   

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 08:40
其實除左老師態度唔好,我睇唔到有咩問題wor 。樓主,真心講,7x分,合格邊緣,真係唔理想

...
同意!
老師想提樓主,呢個唔係理想分數,可能你收唔到,所以同你老公講.

不過個老師說話上係有問題,但小朋友係得間學校讀書,多少大家要合作下.

小二無預默係正常,自己有溫書的話,預默反而多餘,浪費上堂時間.

引用:今年小2後,+發現沒有中英預默,+下學期英

原帖由 燁燁媽 於 15-04-15 發表
今年小2後, 發現沒有中英預默, 下學期英默更怪, 默書紙都未抄哂,便 說默書, 接著測驗, 測驗後2天放復 ...
沒有預默

我講既預默不是學校同小朋友預默, 是功課, 在家長在家同小朋友預默.....

little_yolky  ??????  發表於 15-4-16 15:11

回覆 燁燁媽 的帖子

地區津小, 無預默 (無論是係學校預默, 抑或是功課係屋企要預默 ------ 4年來都未試過)

反而我差不多每日自己夜晚同女溫習時間, 自己編排大約二十分鐘預留俾小女溫/抄/默書內容

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 08:40

...
係唔理想...但有無想下....個小朋友係無補習....情況下...得到既分數?
幾多小朋友...去補習都係得呢個分數?
我自己仔當年都係.....補習補習補習...都無呢個分數呀....陰公.....!

我想講既係.....預默不預默都不是重點....
重點係.. 就咁派了默書紙...就說放完假溫書....
連炒默書內容既功課都沒有........
下學期....就係咁...上次默書...仲要只抄到一半就說要默.......
安排上有問題....
‹ 上一主題|下一主題