用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 隨機編號派位次序一問
go

隨機編號派位次序一問 [複製鏈接]

如甲學生乙部選校次序為:
A校 / B校 / C 校 ......
而乙學生在乙部則選:
B校 / D校 / E校 ......
如兩人同 band, 隨機號碼甲學生優先。當甲學生入不到 A校 而B校又只剩一個位,電腦會派給甲學生(第二志願),還是乙學生(第一志願)?

janice917  會跟同成績, 再跟號碼去分先後   發表於 15-4-18 11:25
   6    0    0    0

回覆:隨機編號派位次序一問

乙學生,因為會先派第1志願先,其實選校光碟有講

引用:如甲學生乙部選校次序為: A校+/+B校+/+C+

原帖由 wong.shirley.ky 於 15-04-15 發表
如甲學生乙部選校次序為:
A校 / B校 / C 校 ......
而乙學生在乙部則選:
當甲學生第一志願入唔到A校而第二志願B校有一個位剩,乙學生一早在第一志願入咗B校了。甲學生要同其他第二志願揀B校的學生一齊爭嗰一個位。

回覆:khmama 的帖子

明白了。

回覆:隨機編號派位次序一問

家長會否知道自己的編號?

MariaTsui  不會  發表於 15-4-16 10:37

引用:家長會否知道自己的編號? +

引用:家長會否知道自己的編號? +

呢個編號真係好神秘.不如吾好叫隨機編號啦.叫命運編號啦...隨時攞你命...

但我又想問, 如果填表甲部只填一間心儀中學, 甲二三都漏空唔填, 乙一照填同甲一同一間中學, 咁到攪珠時, 甲一如落空, 會唔會因為冇填甲二, 三, 會比別人早D可以入到乙一去佔位, 有冇著數?

janice917  甲部, 想填哂, 就一定要填同等級   發表於 15-4-18 11:27

妹妹頭 發表於 15-4-16 10:34
但我又想問, 如果填表甲部只填一間心儀中學, 甲二三都漏空唔填, 乙一照填同甲一同一間中學, 咁到攪珠時, 甲 ...

不會,大家一齊甲1,甲2,甲3,抽完甲部,大家一齊抽乙部

ydoris 發表於 15-4-16 08:31
呢個編號真係好神秘.不如吾好叫隨機編號啦.叫命運編號啦...隨時攞你命...

MariaTsui 發表於 15-4-16 10:39
不會,大家一齊甲1,甲2,甲3,抽完甲部,大家一齊抽乙部
請問甲部同乙部都係大抽獎,咁正確甲乙部的填表的分別在那裡呢?

kin818kin 發表於 15-4-16 10:46
請問甲部同乙部都係大抽獎,咁正確甲乙部的填表的分別在那裡呢?

甲部可以填本區或其他區學校(全港18區都可以)
乙部只可填本區和他區學校

甲部和乙部的學額是分開計的,互不影響.

妹妹頭 發表於 15-4-16 10:34
但我又想問, 如果填表甲部只填一間心儀中學, 甲二三都漏空唔填, 乙一照填同甲一同一間中學, 咁到攪珠時, 甲 ...

統一派位的機制如下:

1. 甲部;
    - 每間中學在甲部的學額 = (該中學的中一學額 - 留班位 - 自行位 - 直屬或聯繫學校保留位) X 10%

- 電腦開始派 BAND 1 學生志願
    - 電腦會先派所有學生的甲一志願
    - 然後是甲二
    - 最後是甲三
    - 電腦開始用相同的方法派 BAND 2 學生志願
    - 電腦開始用相同的方法派 BAND 3 學生志願

2. 乙部:
    - 每間中學在乙部的學額 = (該中學的中一學額 - 留班位 - 自行位 - 直屬或聯繫學校保留位) X 90%
                                               + 該中學剩餘的自行學位
                                               + 該中學在甲部派位後的剩餘學位

- 電腦開始派 BAND 1 學生志願
   - 電腦會先派所有學生的乙一志願 (有直屬/聯繫中學的學生可抽該中學的保留位)
   - 直至所有志願都派完
   - 仍未有學位的學生,電腦會隨機將仍有學位的官津學校學位派給該生
     (不會派參加派位直資學校學位)

- 電腦開始派 BAND 2 學生志願
   - 電腦會先派所有學生的乙一志願 (有直屬/聯繫中學的學生可抽該中學的保留位)
   - 直至所有志願都派完
   - 仍未有學位的學生,電腦會隨機將仍有學位的官津學校學位派給該生

- 電腦開始派 BAND 3 學生志願
   - 每間中學的保留位 (如有) 會放出變成每間中學的非保留位
     (若某間學校願意讓 直屬/聯繫 小學的 BAND 3 學生抽保留位的話,該校的保留位不會變成非保留位)

- 電腦會先派所有學生的乙一志願  (有直屬/聯繫中學的學生,在該中學准許下可抽該中學的保留位)

- 每間中學的保留位 (如有) 會放出變成每間中學的非保留位
   - 直至所有志願都派完

憫父 發表於 15-4-16 11:18
統一派位的機制如下:

1. 甲部;
憫父

謝謝﹗資料好清楚﹗

另外請問大抽獎是否只會派學生有填的學校?如果學生無填但仲有band 1 學位,是否比回學校自己安排?

kin818kin 發表於 15-4-16 11:29
憫父

謝謝﹗資料好清楚﹗
會變成該中學的叩門位

憫父 發表於 15-4-16 11:31
會變成該中學的叩門位
謝謝﹗

kin818kin 發表於 15-4-16 11:29
憫父

謝謝﹗資料好清楚﹗
如果三十個志願後仍未有學位的學生,電腦會隨機派學校,因教育局唔會為中學定 banding ,所以有機會會派到 band 3C 學校。

憫父 發表於 15-4-16 11:53
如果三十個志願後仍未有學位的學生,電腦會隨機派學校,因教育局唔會為中學定 banding ,所以有機會會派到  ...

憫父 發表於 15-4-16 11:31
會變成該中學的叩門位
如果填甲部:是否選三間同LEVEL 一,二,三都可以呢?定選一級級落會更好呢?
‹ 上一主題|下一主題