用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 職業治療是可以醫好嗎
go

職業治療是可以醫好嗎 [複製鏈接]

請問自閉症係咪即係上職業治療,搵職業治療師先可醫治,除了言語治療,還有什麼課程可以報讀呢?

0    0    0    0

引用:請問自閉症係咪即係上職業治療,搵職業治療

原帖由 muffincake 於 15-04-15 發表
請問自閉症係咪即係上職業治療,搵職業治療師先可醫治,除了言語治療,還有什麼課程可以報讀呢?

...
自閉症上職業治療時要問埋佢會唔會訓練埋感统,言語就要訓練口肌,除左你講的治療外仲要加埋密集訓練先會有更加多的效果,我女而家就上緊職業治療,言語治療和密集式訓練,另加針灸

...
仲有 pst “認知訓練”

想問針灸有沒有用,在那裡做,幾錢,謝謝!

引用:想問針灸有沒有用,在那裡做,幾錢,謝謝!

原帖由 ttso 於 15-04-15 發表
想問針灸有沒有用,在那裡做,幾錢,謝謝!
有用我在廣華針,$180 一次有興趣就 pm 我啦再話你知邊一個醫師

引用:Quote:原帖由+muffincake+於+15-04-15+發表

原帖由 kiki_kittyhk 於 15-04-15 發表
自閉症上職業治療時要問埋佢會唔會訓練埋感统,言語就要訓練口肌,除左你講的治療外仲要加埋密集訓練先會有 ...
請問是否應該退學唔讀主流學校,去讀密集式課程較好呢?因讀密集式訓練就無時間返幼稚園

引用:Quote:原帖由+muffincake+於+15-04-15+發表

原帖由 kiki_kittyhk 於 15-04-15 發表
仲有 pst “認知訓練”
想問認知訓練邊到訓練

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+15-04-15+發

原帖由 waiwai2468 於 15-04-16 發表
想問認知訓練邊到訓練
只要有訓練特殊需要的小朋友的機構,好多地方都有例如:循道衛理楊震社會服務處

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+15-04-15+發

原帖由 muffincake 於 15-04-16 發表
請問是否應該退學唔讀主流學校,去讀密集式課程較好呢?因讀密集式訓練就無時間返幼稚園

...
當然係啦!在密集訓練進步左先返去主流學校會容易跟上

kiki_kittyhk 發表於 15-4-15 18:56
自閉症上職業治療時要問埋佢會唔會訓練埋感统,言語就要訓練口肌,除左你講的治療外仲要加埋密集訓練先會有 ...
在边度上密集,同埋边度针炙?

回覆:職業治療是可以醫好嗎

其實要睇返小朋友嘅能力,有D較輕微,可以照返主流外加訓練比佢已經足夠,有D較嚴重,要返密集班追進度、訓練社交再加埋其他訓練,如言語、職業治療。
其實自閉症目前係無法治癒的,主要視乎訓練期間小朋友本身的發展,有D發展好ge,睇落同一般人冇分別,有D就特徵明顯見到。最重要盡早訓練效果越好

...
職業治療並不能治療自閉症,只是自閉症各種訓練中的一個方面。小朋友應接受全面評估,才能制定適合的訓練目標和計劃。家長可以去協康會買些參考書研究一下

回覆:muffincake 的帖子

其實即係自閉症係無得醫?訓練只係改善小朋友性格行為較正常?

引用:其實即係自閉症係無得醫?訓練只係改善小朋

原帖由 muffincake 於 15-04-19 發表
其實即係自閉症係無得醫?訓練只係改善小朋友性格行為較正常?
自閉症是一種神經系統失調導致的發育障礙,其核心症狀是溝通障礙和社交障礙,現時並不能通過藥物來治療,主流方法是通過訓練來進行行為矯正。所謂“治愈”的標準是經醫生評估,自閉特征不明顯。但他們的特質不會完全消失。

這世上也有非常成功的自閉症患者,如TEMPLE GRANDIN,美國伊利諾大學畜牧科學博士,動物科學家,學校老師,巡迴講座演講者。她有寫自傳,講述自己從小的經歷。其實她現在也有自閉特征,但也能很好的適應社會。

所以家長不必糾結于“有無得醫”,現在係無得醫,但可以通過訓練來幫助孩子克服障礙,發揮潛能

職業治療係訓練小肌肉的, 而唔係醫治自閉症的.

因一般有自閉症的小朋友, 小肌肉都比較弱的, 所以要額外做訓練的, 希望可改善其靈活性.

引用:Quote:原帖由+ttso+於+15-04-15+發表想問針

原帖由 kiki_kittyhk 於 15-04-16 發表
有用我在廣華針,$180 一次有興趣就 pm 我啦再話你知邊一個醫師
Please pm me thanks! I want to try too.

‹ 上一主題|下一主題