用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat 英粵 ,T T英普 (請比d 意見)
go

St cat 英粵 ,T T英普 (請比d 意見) [複製鏈接]

阿仔較開朗,個人係比較喜歡st. cat 教學方法,但無奈龍年競爭太大,出面又風大雨大,T T有小學back up收幼稚園生有6,7成,而且語境不錯,真心想聽下大家,或用家意見

0    0    0    0

回覆:ppdada 的帖子

我仔讀緊TTk1英普,語境的確幾好,亞仔本身喜歡英文,現在看書喜歡英文,講,聽英文都幾好,但中文就要在家幫手,因學校用普通話,而家就廣東話,故認及讀中文都比較弱,這些我的經驗

回覆:St cat 英粵 ,T T英普 (請比d 意見)

龍年選安全龍校好些!

中文就要自己花多d時間,英文大致上無問題?想問下st cat 既英粵既語境如何?

屋企講廣東話??

屋企大部份講廣東話,英語都經常

當然TT啦, SC係比人話到好勁咁, 但一年出7xx幾人有幾多可以如願入到第一自願? 在背後又補左多少課程???? 同重係龍B效應, 小學競爭如何?不難想像吧.....

chungayu2 發表於 15-4-16 12:11
當然TT啦, SC係比人話到好勁咁, 但一年出7xx幾人有幾多可以如願入到第一自願? 在背後又補左多少課程???? 同 ...

咁如果St cat 英粵 ,T T英粵,
那是否  ST CAT較有優勢呢?

回覆 hkvdak 的帖子

個人會覺得sc好d了!!

引用:回覆+hkvdak+的帖子 個人會覺得sc好d了!!

原帖由 chungayu2 於 15-04-16 發表
回覆 hkvdak 的帖子

個人會覺得sc好d了!!
Thanks

回覆:chungayu2 的帖子

謝謝你既意見~龍年効應~考K1巳經領教過~自問唔想阿仔同家人都咁辛苦~最擔心私立,直資無offer,大抽獎又未如理想~係咪應該穩陣d 呢

引用:謝謝你既意見~龍年効應~考K1巳經領教過~自

原帖由 ppdada 於 15-04-17 發表
謝謝你既意見~龍年効應~考K1巳經領教過~自問唔想阿仔同家人都咁辛苦~最擔心私立,直資無offer,大抽獎又未如 ...
你問自己覺得崇小ok就TT,讀SC考崇小都未必係難事。。。。我到e+都無後悔當年放棄仲有學卷的TT英普

回覆:傻太 的帖子

你為左邊間放棄TT?而家小朋友係邊到讀?

如果喜歡TT小學,應該揀TT幼;但如果一半半,我見TT小到八月仲call人讀,即揀SC你仲可以考TT.不過你要預左心考小一心理壓力好大!SC真的是happy school!

回覆:jessyeasy 的帖子

另一間c幼,仲讀緊

回覆:傻太 的帖子

可唔可以分享下,點解認為無簡錯??

可以分享下崇幼考直資或私立,結果如何?

回覆:ppdada 的帖子

考得返崇小,但有更適合的。。。(不是什麼神校勁校)。。。幾年幼稚園都是玩玩玩只在外加強phonics/grammer,沒再補學術,返學亦很開心。。。 其實當年放棄主要因為崇小是否自己滿意的安全線。。。

只要你多去了解, 其實TT都是happy school ! 我只覺得佢地注重小朋友既語言溝通多D, 以全人教育為主...... 學校小學至中學雖然不是TOP個層,但本身都不俗.......幼稚園如外考直私很多人會想一定不及 SC吧!!!因為半龍的幼稚園一定不多谷小朋友去考其他小學, 父母要靠自己.....
如果你小朋友是資質高的, 其讀那間亦無所謂, 本人亦見很多小朋友讀村校到今天都有TOP既中小學校收.......
SC雖然很多人說好好, 但相比下我會給小朋友幼年輕鬆些...選TT
PS: 本身有1朋友1老師在SC工作, 及有參加TT的幼兒PALYGROUP,作比較.....

may I ask TT means? 崇小 or Tutor Time?
‹ 上一主題|下一主題