用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求教自行分配?
go

真心求教自行分配? [複製鏈接]

請問在自行分配中怎樣才可知道學校在每個分數的收生人數?而有哥哥姐姐讀緊的就係必收生即不計算分數?咁自行分配中必收生和計分生比例怎計算?Thanks.

1    0    0    0

回覆:YSLKHL 的帖子

1.請問在自行分配中怎樣才可知道學校在每個分數的收生人數?
呢個係唔會公佈的.

2. 哥哥姐姐讀緊的就係必收生即不計算分數?
YES. 約佔學校小一學額的30%. 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配.  如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補.  

3. 咁自行分配中必收生和計分生比例怎計算?Thanks.
佔學校小一學額不少於20%.  

http://www.chsc.hk/psp2014/chi/primary-one-admission-system.php

lauwingtai    發表於 15-4-16 11:58

醒目開學勳章 貢獻勳章

有d學校公佈時,會分兩個list
一個係必收生,一個係計分抽入嘅
你可以自己計一計個比例,有無超額另外,大抽獎前,EDB會俾各區學校學額嘅數字,用呢d數字可以數返轉頭,有無超收必收生,或者自行階段有無位剩

當然,你可以搵一下"專家們"用呢個方法得出嚟嘅數字
例如,iantsang近年都有分享佢努力收集返嚟嘅數據
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題