用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校網一問
go

校網一問 [複製鏈接]

請問大抽煙是否一定抽番本區?會唔會被派左去第區架?統一派位又係咪完全不受地區影響?學校會唔會因為住得遠而唔揀?

1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

大...抽...煙...?!

siden    發表於 15-4-13 21:44
恐龍家

引用:請問大抽煙是否一定抽番本區?會唔會被派左

原帖由 ccfrances 於 15-04-13 發表
請問大抽煙是否一定抽番本區?會唔會被派左去第區架?統一派位又係咪完全不受地區影響?學校會唔會因為住得 ...
抽煙係露天就得,唔計區

siden    發表於 15-4-13 21:44

醒目開學勳章 王國長老

咪咁衰啦

請問大抽煙是否一定抽番本區?
抽獎分甲乙部, 甲部唔限區可揀3間, 係統一派位的10%
乙部只可揀自己區, 可揀30間

會唔會被派左去第區架?
唔會, 因為教育局會預夠學額, 除非一早預左唔夠數, 要向第2區借位(在填表前已經知道)

統一派位又係咪完全不受地區影響?
統一派位即係大抽獎LOR

學校會唔會因為住得遠而唔揀?
津校受制於小一派位制度, 無得揀學生 (除左叩門)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

haha, 打錯左,唔好意思!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

thanks for your comments!
因為我朋友話自行分配如果超額,學校會睇埋住址去揀同分既學生,我想揀跨區,所以有啲擔心唔夠同區既人爭

ccfrances 發表於 15-4-13 21:04
因為我朋友話自行分配如果超額,學校會睇埋住址去揀同分既學生,我想揀跨區,所 ...
自行階段....若有同分....又唔夠位....係會抽簽~~~

引用:thanks+for+your+comments! 因為我朋友話自

原帖由 ccfrances 於 15-04-13 發表
因為我朋友話自行分配如果超額,學校會睇埋住址去揀同分既學生,我想揀跨區,所 ...
理論上唔會,實際上有人話可以學校自己操作。

little_yolky  識神父應該叩門位入吧  發表於 15-4-15 08:36

回覆:ccfrances 的帖子

第一階段 自行交全港任何一間官/津小(計分收生), 第二階段 甲部填全港任何一至三間官/津小 乙部自己居住地區官/津小,有幾多填幾多! 甲乙部可以重複填寫

回覆:ccfrances 的帖子

自行同分要抽,學校一係比教育局抽 一係學校自己抽,應該有第三者監督去抽,但過程係點,有冇機會出術就唔知了!

回覆:kirstyau 的帖子

我識人就咁入咗。

引用:第一階段+自行交全港任何一間官/津小(計分

原帖由 kirstyau 於 15-04-13 發表
第一階段 自行交全港任何一間官/津小(計分收生), 第二階段 甲部填全港任何一至三間官/津小 乙部自己居住地 ...
識神父

回覆:kirstyau 的帖子

大抽獎甲部都可跨區?機會率跟本區一樣?
大家知唔知如果自行分配出左結果先搬for 大抽獎趕唔趕得切?

醒目開學勳章 貢獻勳章

ccfrances 發表於 15-4-14 20:05
大抽獎甲部都可跨區?機會率跟本區一樣?
大家知唔知如果自行分配出左結果先搬for 大抽獎趕唔趕得切?

...
甲部,人人機會均等,無分本區定他區
搬屋最好大抽獎交表前搞掂,但交表後一個月 (即二月)改地址,聽過可能再揀過
太遲就無得揀過,只會被安排一個學位

恐龍家

小曳人 發表於 15-4-14 20:57
甲部,人人機會均等,無分本區定他區
搬屋最好大抽獎交表前搞掂,但交表後一個月 (即二月)改地址,聽過可能 ...
請問在自行後、抽奬前改地址, 有甚麼程序?
是否要帶新租約去教局改地址?

小曳人  yes  發表於 15-4-15 08:09

引用:第一階段+自行交全港任何一間官/津小(計分

原帖由 kirstyau 於 15-04-13 發表
第一階段 自行交全港任何一間官/津小(計分收生), 第二階段 甲部填全港任何一至三間官/津小 乙部自己居住地 ...
咁請問係咪每間學校都必須要預留學位給甲, 乙大抽獎?會預留多少個?填表時會唔會知?會唔會D熱門學校在第一自行計分階段已收滿生, 唔會有位剩給大抽獎?

yufanny1 發表於 15-4-15 09:11
咁請問係咪每間學校都必須要預留學位給甲, 乙大抽獎?會預留多少個?填表時會唔會知?會唔會D熱門學校在第 ...
會唔會D熱門學校在第一自行計分階段已收滿生, 唔會有位剩給大抽獎?

歷史上未出現個呢種情況. 如果真係有學校有呢個情況, 我相信教育局會作特別安排
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yufanny1 發表於 15-4-15 09:11
咁請問係咪每間學校都必須要預留學位給甲, 乙大抽獎?會預留多少個?填表時會唔會知?會唔會D熱門學校在第 ...

咁請問係咪每間學校都必須要預留學位給甲, 乙大抽獎?  會預留多少個?
甲部係有一定%,如果無記錯係5%學額 (定係餘額10%?? 請高人更正)
乙部就要睇自行派咗幾多,俾數好簡單:總學額 = 自行+甲部+乙部
如果自行無人揀,就乙部多d,如果自行超額,就乙部少d

填表時會唔會知?

會,會有個全網有嘅學校可抽學額俾家長參加嘅

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題