用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望 pn offer
樓主: patrick7749
go

聖若望 pn offer [複製鏈接]

回覆:聖若望 pn offer

我覺得佢地專收细B,大B多數waiting, 想知有無1, 2月B收到offer

我個係超大B,12年尾B,收咗呀

我囡細B都有offer ,interview遲到,諗住一定fail

引用:我囡細B都有offer+,interview遲到,諗住一

原帖由 heeee 於 15-04-14 發表
我囡細B都有offer ,interview遲到,諗住一定fail
我都遲到,被reception 狠狠的在面試信上寫上"late"字, 以為冇啦,但竟然收咗。。😦

Sjc 打手何其多!

juemilia    發表於 15-4-22 17:43

Do anyone know about the fee ? My son got an offer too

2014至2015年度學費5250 /月,雜費半年1500包書薄同茶點,利申我是家長才咁清楚,唔係個數字媽媽所講係打手

mikiwu 發表於 15-4-16 22:20
2014至2015年度學費5250 /月,雜費半年1500包書薄同茶點,利申我是家長才咁清楚,唔係個數字媽媽所講係打手 ...
我見到有另一個Topic, 講到SJC既小朋友只肯用英文去溝通, 唔肯用中文。
我想問下, 其實係有中文架嘛, 無佢講到咁嚴重嘛? 個位家長講到, 讀左SJC上小學中文會完全跟唔到喎。
英文固然係好重要, 但我又唔可以忽略中文喎。請賜教!!!

回覆:corn819 的帖子

咁我小朋友又未讀到k3升小,不過我自己都諗過呢個問題,所以有考慮日後出去讀中文作輔助。。。因為轉校讀其他有粵語中文課程,但英文/普通話到時又要補習,我自己家中以粵語為溝通,英文同普通話是偶爾教小朋友講,所以個人認為在學校又數小時全英語等小朋友可以有時間浸,而中文在家中或外出讀中文我自己覺得都可以幫到。。。純粹是我留SJC升k的想法,其他家長持不同想法都冇問題,不喜勿插

回覆:corn819 的帖子

我有朋友女兒在sjc讀已經K3了,我同佢家庭一起去飮茶gathering, 佢女女全日都係講廣東話,一句英文都冇,我反而唔知道sjc到底英文好唔好,相信因人而異,家庭和環境也有影響,不過佢女兒好照顧我個仔是真的
其實你去佢學校門口睇下佢地放學,跟幾個行下又問下咪知道攞,如果好擔心會咁的話様

引用:我有朋友女兒在sjc讀已經K3了,我同佢家庭

原帖由 boyandes 於 15-04-17 發表
我有朋友女兒在sjc讀已經K3了,我同佢家庭一起去飮茶gathering, 佢女女全日都係講廣東話,一句英文都冇,我 ...
佢哋英文溝通無問題嘅!屋企講廣東話,學校都有,我仔中英都講,睇佢對咩人,自己轉語言,不過寫中文字就不願囉!

引用:Quote:原帖由+boyandes+於+15-04-17+發表我

原帖由 toutou1024 於 15-04-18 發表
佢哋英文溝通無問題嘅!屋企講廣東話,學校都有,我仔中英都講,睇佢對咩人,自己轉語言,不過寫中文字就不 ...
請問sjc既中文程度上到傳統小一會否吃力?涵接到嘛?

我覺得小朋友係對方問乜語言就用對應的語言回答,或者對方是外籍人士都會自動轉頻道,都唔係讀邊間學校問題。。。我見朋友們的小朋友讀不同學校,聚會時全廣東話,但他們英文水平唔代表差哎,所以小朋友講英文,普通話是睇環境多。。。。

回覆:patrick7749 的帖子

如果你小朋友喜歡中文都可以的,因為sjc嘅中文詞彙都唔淺的。

回覆 mikiwu 的帖子

多謝你既意見。我都覺得中文係屋企可以幫到, 因為仔仔平日放學後係公公婆婆湊, 都可以睇到中文。夜晚我自己湊都係廣東話多。宜家我個仔英文識聽唔識講, 對住鬼佬老師都係講廣東話, 好搞笑。希望返左學會好D。

可以直升K其實對我黎講都好緊要, 我個仔係細B, 考學校呢個game我玩左兩年。重要比婆婆話我報咁多學校, 佢又唔明今時唔同往日, 宜家競爭太大。如果SJC可以直升, 佢又比AM Offer我, 如無意外都會take架啦。咁今年唔駛又玩多一年, 其實家長幫小朋友報學校都攰架。

agree

回覆:Johnsonkaty 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:原帖由+boyandes+於+15-04-17+發表我

原帖由 toutou1024 於 15-04-18 發表
佢哋英文溝通無問題嘅!屋企講廣東話,學校都有,我仔中英都講,睇佢對咩人,自己轉語言,不過寫中文字就不 ...
Touyou 1024 你好!想問你是否用家?想請問一下中文佔課程的比例是多少?k2&k3是否全日制?謝謝你!

回覆:Mcmugs 的帖子

我仔現讀k3.如果按比例,一定英文佔多,但中文學校都無忽略,都好着重啲筆畫,現在教閲讀理解,重組句子。每一星期有一次中文默書,英文默書。默詞語同句子。k2&k3係全日制,0900至1530 hrs. 學校有nap time.

‹ 上一主題|下一主題