用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請賜教,可能讀唔返精英班
go

請賜教,可能讀唔返精英班 [複製鏈接]

阿仔今年中一,在一間band 2學校讀英文班,但因為祇得一班,所以要全級頭三十名下年先可以升返英文班。但阿仔好似唔係太適應中學的出卷模式。因為他是一個不變通的人。所以很多細科的思考題佢就死得。今次上學期,是考五十,但他的英文數卻是全級頭幾名。首先我都唔知點幫佢,但老師又叫我唔好幫佢,訓練自學。但如果入唔返,佢又要從新學中文數。我很擔心,我們計劃讀完中二往外地升學,如果他學中文數就怕他不適應將來的英文數。第二,你們是否認為与其往外地升學。不如有佢開心過埋依二年,入唔入到英文班都不是問題?因為都會為讀書関係較緊張。請賜教。
   0    0    0    0

讀好英文係關鍵

楼上講得啱,加操英文準備出國好过,数学轉英文学習应唔会太难。如果仔已盡力,唔好為入唔入到精英班而伤感情啦。反正会出國,英文掂,其他就易話為。学习态度先係最重要。

同意!先讀好英文。數學書是否英文,但上堂是中文教?

回覆 黃巴士 的帖子

不是,都是中文書,中文教。多謝大家的分享和意見。有時見佢讀極,分數都唔係咁高,我自己都有挫敗感

試吓轉直資,多數直資都係英中,反正都係讀一年,選間校風好的直資,好過讀中文班。

tontonma 發表於 15-4-12 22:58
回覆 黃巴士 的帖子

不是,都是中文書,中文教。多謝大家的分享和意見。有時見佢讀極,分數都唔係咁高,我 ...
孩子係自己生出黎,有幾聰明有幾大能力,只要佢係有盡力,就只好接受佢就係佢。讀極都係禁可能未摸清讀書方法、答題技巧?我覚得只要佢学习态度好,就唔好睇分数禁重,反正要出國,又係另一片天。好多係HK讀得好掙扎既,出國後反而有出头。青春期睇紧品德操行比成績更重要呢~好多男仔到F3先開竅,你仔应已好生性啦~

唔好太強迫佢一定要入精英班, 小學時係中文数學,
小五开始的行常補習, 會要求老師比英文數子女做,
令佢中/英文数都掌握到, 考試至操返中文数

一般出國, 都會要求學生REPEAT一年以适應當地課程.  我諗樓主不要太憂心學業方面, 只要他"想"讀, 相信問題不大.  始終孩子年紀少, 來日方長.  
如樓上其他家長說, 最要留意是在外孩子青春期的品德多於學業.  畢竟外國生的誘惑都不少.
現在, 可以做的, (愚見) 不妨在暑假找一些英文數學班或英文班, 多吸收數學英文生字.  輕鬆些令他過渡依段時間, 可能有額外驚喜.

你們講得好啱,我都等緊佢開竅,學習態度最緊要。我對佢讀返英文班信心不大,如果真係唔得,就在出邊補下英文數,直至佢出國,多謝各位寶貴意見

tontonma 發表於 15-4-12 17:38
阿仔今年中一,在一間band 2學校讀英文班,但因為祇得一班,所以要全級頭三十名下年先可以升返英文班。但阿 ...
首先,小朋友英文好唔好?
如果英文唔好,入到英文班唔一定係好事。

回覆 王家爸爸 的帖子

他英文都可以,其實他學校的英文班,祇是數學和science 用英文書,英文教而已

tontonma 發表於 15-4-14 11:41
回覆 王家爸爸 的帖子

他英文都可以,其實他學校的英文班,祇是數學和science 用英文書,英文教而已 ...
有一點你需要考慮,雖然與同校學生比較算係英文都可以,但係幾年之後(DSE時),係需要同Band 1學校既同學比。駕馭英文既能力是否可以同Band 1學校既同學比?如果有信心,當然需要盡力爭取讀英文班。如果唔係,讀中文班可能仲好。

王家爸爸 發表於 15-4-14 15:47
有一點你需要考慮,雖然與同校學生比較算係英文都可以,但係幾年之後(DSE時),係需要同Band 1學校既同學 ...
讀完中二都出国了,唔需要同hk band1生比拼~

王家爸爸  無留意佢講讀完中二後出國   發表於 15-4-15 09:03
王家爸爸    發表於 15-4-15 09:03

回覆 tontonma 的帖子

去年就是害怕英文班, 中文班, 所以放棄香島轉投唐中

回覆:請賜教,可能讀唔返精英班

朋友一様想如邊到跌底,就邊到起番身,中-跌出精英班,中二中三是中數,中四入番英文班,俾個機會孩子=給孩子將來逆境能克服

‹ 上一主題|下一主題