用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 通常讀到邊個LEVEL先送仔女去外國讀?
樓主: juliewan202
go

通常讀到邊個LEVEL先送仔女去外國讀? [複製鏈接]

我覺得這是仔女的選擇,家長強迫去與留也不是好事。除非在香港發生一些事,非走不可,迫不得已要離開香港,到外國讀書。 仔女到一定歲數時,會有自己的思想和目標,現今社會不同,有不同的渠道跟仔女聯繫,可能感情比在香港還要好呢。  

所以沒有話幾時走最適合,只是看仔女幾時覺得自己適合離開父母,出去外面走走。  我的女兒自己選擇了讀完中三後離開,到外國去。

Kitty1230  super agree  發表於 15-6-15 09:42

回覆 polo819 的帖子

Totaly agreed with you.  kids go to study abroad are all their choice.  They have their only thinking or target.  Like my Daughter, she went to UK for boarding school when she had finished Form 3 in HK.  I respect her decision coz she would like to experience the life in UK such as making different natiionalities, cultures, not only a degree........She can encounter any difficulties and becoming mature during these past nine months coz this is her own choice to study overseas.   

回覆 manning2014 的帖子

哭啼的是小學還是中學生呢?

回覆 Candice1128 的帖子

是初中生。當年很少父母會送孩子去英國留學讀小學。

回覆:通常讀到邊個LEVEL先送仔女去外國讀?

以前有個同事好細出國留學(我忘了佢幾細出國),我問過佢點喜歡留學嗎?佢既答案係....佢本身唔想咁早留學,但父母想,大個回港后同父母的關係也好疏離,而且佢心中也有點嬲父母咁細個就掉佢出國,好似唔理佢咁! 所以我認為點都要等仔女大d而且佢地又肯先好。為佢地好往往只是我們為人父母的一廂情願而已。

引用:以前有個同事好細出國留學(我忘了佢幾細出

原帖由 Umi 於 15-07-22 發表
以前有個同事好細出國留學(我忘了佢幾細出國),我問過佢點喜歡留學嗎?佢既答案係....佢本身唔想咁早留學 ...
同意

Umi 發表於 15-7-22 18:24
以前有個同事好細出國留學(我忘了佢幾細出國),我問過佢點喜歡留學嗎?佢既答案係....佢本身唔想咁早留學 ...
完全同意,勉強冇幸福,好彩冇學壞。

引用:以前有個同事好細出國留學(我忘了佢幾細出

原帖由 Umi 於 15-07-22 發表
係,一定要同小朋友商量。我仔讀完小六過去,佢好鍾頭嗰面學校生活,亦學識自己溫書(因為我同佢講,讀得唔好要返嚟),同佢關係都好左,會主動打 Skype 返嚟傾。所以好睇個小朋友心態接唔接受

Ding

回覆:Ding 的帖子

想請教下,中三定中四過去英國好些?是否考完DSE後過冇咁好?謝謝!

回覆:通常讀到邊個LEVEL先送仔女去外國讀?

考完DSE直上大學好

‹ 上一主題|下一主題