用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 寫作迷思? 大家對坊間的寫作班有什麼評價或意見? ...
樓主: S-Kwok
go

寫作迷思? 大家對坊間的寫作班有什麼評價或意見? [複製鏈接]

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 15-4-12 15:01
除了睇家長意向,都要睇小朋友嘅能力,有些小朋友真的可以睇吓故事書就可以寫得好好,內容豐富、文章有條理 ...
引導工作應該係老師而唔係家長嘅,如果小朋友而家無問題,即係代表佢有能力,點解要憂慮之後嘅事?如果小1要學定小3作文,小3又會要求佢有小5程度,咁永遠都係得個追字。

醒目開學勳章

scyauchris 發表於 15-4-12 22:36
回覆 bobbob 的帖子

因為我女睇classroom寫卡,唔記得係乜卡, 返來分數是B-。之前佢課堂中作, 個grade是B ...
所以我覺得出去學作文都係罐頭式居多,老師見得多都唔會比得高分。

S-Kwok 發表於 15-4-12 15:01
除了睇家長意向,都要睇小朋友嘅能力,有些小朋友真的可以睇吓故事書就可以寫得好好,內容豐富、文章有條理 ...
個個小朋友都需要引導的。
初小作文一般係賀卡、邀請卡、便條、記敍文咁。想作文好, 睇故事書幫助不大, 但小朋友喜歡睇, 當然會俾佢睇。想作文好, 最好睇短篇散文, 幾百字果D, 因為初小都係作幾百字而已, 太長佢哋都掌握唔到個結構, 而且, 初小唔會要小朋友作故事的。所以, 可以陪佢睇一D短散文或中文科既課文, 陪佢哋欣賞下有咩好, 結構點。通常, 如果遇到同佢哋有關, 有經歷既題目, 都會作得好D。所以, 睇多D書係為咗增加語滙, 去多D地方以刺激思維。

回覆:寫作迷思

回覆:寫作迷思

回覆 IloveJJ 的帖子

小朋友肯主動睇開英文書,一定英作衰極好有限,grammar更加坐極有限。中文就困難好多,我唔鐘意我女攞住本writing書係咁睇,因為我覺得是倚賴左本書同無左自己創意。佢只要攞到個技巧便可以,不過我唔懂guide佢,佢又不多聽我講。

邊有家長想自己出手教,我喜歡同佢去街玩多過做佢老師。另外小朋友對自己的寫作都有要求,唔一定係家長想追程度。
我女女小一英文做句比其她小朋友較復雜,因為佢比同學話過佢寫法是不對,結果佢返返去最基本寫法。我當時要不停同佢傾,等佢可以做返佢自己。

little_yolky  佢唔聽你講, 但又聽同學仔講:wah   發表於 15-4-13 16:15

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-4-12+15:01+除了睇

原帖由 bobbob 於 15-04-13 發表
引導工作應該係老師而唔係家長嘅,如果小朋友而家無問題,即係代表佢有能力,點解要憂慮之後嘅事?如果小1 ...
唔係想小一學定小三作文,而係覺得孩子喺寫作上唔係咁順利,唔知係孩子太多嘢想,以致無從入手, 還是真係諗唔到,要多些刺激啫。
依家如果已經有困難,想睇吓可以點幫小朋友啫,唔想將來問題再大才解決。提出問題或疑惑,只係想問吓大家嘅意見,並沒意要學定。可能我表達得唔好,但令人有此誤會我咁怪獸,實在令我感到難受。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 15-4-13 14:22
唔係想小一學定小三作文,而係覺得孩子喺寫作上唔係咁順利,唔知係孩子太多嘢想,以致無從入手, 還是真係諗 ...
咁可能我表達得唔好,我無意話你怪獸,只不過認為你太過慮。成世人流流長,放鬆啲啦。

醒目開學勳章

scyauchris 發表於 15-4-13 13:30

邊有家長想自己出手教,我喜歡同佢去街玩多過做佢老師。另外小朋友對自己的寫作都有要 ...
可能我要求低,攞B我都收貨啦,除非佢唔合格先會出手。

我仔相反,最鍾意與別不同,作句硬係唔肯寫得簡單啲。

little_yolky  我哋學校75都可以係B, 我接受唔   發表於 15-4-13 16:19

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 小朋友肯主動睇開英

引用:但中文就唔同英文,佢學校而家至開始作應用

原帖由 IloveJJ 於 15-04-13 發表
但中文就唔同英文,佢學校而家至開始作應用文,我唔知佢到時應唔應付到。但我個人經驗係,睇書多,中文底子 ...
暫時我覺得睇書最大嘅得著係喺用詞方面,但現階段都只係限於英文,中文暫未有得著,可能都係因為睇英文書比較多。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-4-12+15:01+除了睇

原帖由 little_yolky 於 15-04-13 發表
個個小朋友都需要引導的。
初小作文一般係賀卡、邀請卡、便條、記敍文咁。想作文好, 睇故事書幫助不大, 但 ...
會試吓短篇啲嘅中文故事/散文。

S-Kwok 發表於 15-4-13 14:22
唔係想小一學定小三作文,而係覺得孩子喺寫作上唔係咁順利,唔知係孩子太多嘢想,以致無從入手, 還是真係諗 ...
唔駛擔心, 小一二學校作文有圖有問題guide住的。同看圖作文差唔多。到高小至彈條題目俾你自己作。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-4-13+14:22+唔係想

原帖由 little_yolky 於 15-04-13 發表
唔駛擔心, 小一二學校作文有圖有問題guide住的。同看圖作文差唔多。到高小至彈條題目俾你自己作。 ...
明白

S-Kwok 發表於 15-4-13 16:16
暫時我覺得睇書最大嘅得著係喺用詞方面,但現階段都只係限於英文,中文暫未有得著,可能都係因為睇英文書比 ...
應該係英文課程相對較中文淺, 另一方面, 英文書好好, 由單句到一段到短文章, 唔會厚疊疊一本故事書, 小朋友跟得好D, 學都學得好D。中文書小朋友睇得快睇得深, 但未必一定可以完全output出嚟, 所以, 你都係跟一跟, 同佢賞析賞析好D。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-4-13+16:16+暫時我

應該係英文課程相對較中文淺, 另一方面, 英文書好好, 由單句到一段到短文章, 唔會厚疊疊一本故事書, 小朋友 ...
我覺得英文有level book, 即使家長唔識教,小朋友都可以睇得較有系統,可能咁,仔嘅英文亦較中文好。中文書仔最初睇基礎漢字500,然後就係西遊記,中間介紹咗好多書,仔都唔啱睇,可能係咁,中文較差。最近喺博客來買咗啲書,當中有閱讀123,介紹咗“怪博士與妙博士”,終於有少少意欲想睇其他橋樑書。不過我會再揾一啲短啲嘅,希望可以較易講到文章結構。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-04-13+發

原帖由 S-Kwok 於 15-04-13 發表
我覺得英文有level book, 即使家長唔識教,小朋友都可以睇得較有系統,可能咁,仔嘅英文亦較中文好。中文書 ...
我見你買左本“晨讀10分鐘”之類,哪本不是散文嗎?我也應little_yolky 介紹買了本“林朗爺爺700字短篇”。好好睇。我讀比個仔聽。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-4-13+16:16+暫時我

應該係英文課程相對較中文淺, 另一方面, 英文書好好, 由單句到一段到短文章, 唔會厚疊疊一本故事書, 小朋友 ...
講得好啱。
要嘗析吓

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-04-13+發表我覺

原帖由 Olympian 於 15-04-13 發表
我見你買左本“晨讀10分鐘”之類,哪本不是散文嗎?我也應little_yolky 介紹買了本“林朗爺爺700字短篇” ...
係喎,晨讀咪夠短囉,多謝你提醒

林良爺爺我都有買,不過仔未到此level.

‹ 上一主題|下一主題