用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 孖胎兄妹在小學大抽獎時有咩方法可以在同一間小學 ...
go

孖胎兄妹在小學大抽獎時有咩方法可以在同一間小學 [複製鏈接]

孖胎小學大抽獎時是否很有可能派到唔同學校,有咩方法可以派到同一間學校,有冇知嘅?謝謝

5    0    0    0

回覆:孖胎兄妹在小學大抽獎時有咩方法可以在同一間小學

如果選男女校,抽中其中一個就必收另一個。

回覆 C.Humphrey 的帖子

原來係咁咁咁如果兩個都抽唔同咁係咪有得揀?thx

引用:回覆+C.Humphrey+的帖子 原來係咁咁咁如果

原帖由 Boboboma 於 15-04-15 發表
回覆 C.Humphrey 的帖子

原來係咁咁咁如果兩個都抽唔同咁係咪有得揀?thx
如兩個抽唔同學校就當分開兩間抽,不會聯結

回覆:C.Humphrey 的帖子

都係唔係好明,是不是雙胞胎一定是同一間學校定係可以抽到不同學校後自己要去為其中一個去到另一間叩門?

如想派同一間學校的話,2張表格上選校的次序要必需完全相同

bingstarcorp 發表於 15-4-15 16:10
都係唔係好明,是不是雙胞胎一定是同一間學校定係可以抽到不同學校後自己要去為其中一個去到另一間叩門?
  ...
以我以前既了解,好似係咁.....
如果係孖生,報自行個張表入面係有個空格位置要填番另外一張表既號碼(即阿哥個張填阿妹個張個號碼,阿妹個張填阿哥個張個號碼),咁樣教局會留左個記錄,計分時二合為一當一個人嚟抽,派到同一間學校。
到大抽獎時,無同樣既空格位置,不過阿哥阿妹兩張表填番同一個選校排序,抽籤時都會派到同一間學校。

最好打電話去問教局求證 / 睇下教局網上條短片有無講。

回覆:nkf 的帖子

明了!thx

回覆:bingstarcorp 的帖子

呢張係教育局小一入學常見問題找到的

cmybabies 發表於 15-4-16 10:48
呢張係教育局小一入學常見問題找到的

用同一個隨機編號,咁係咪即係兩兄妹, 只抽一次? 即係兩個ACCOUNT,但抽一次,中就中,唔中就唔中。咁咪少了個機會抽咁囉。
睇唔明。

自行派位,可以不同? 而乙部才相同可以嗎?

回覆 lamhoilam 的帖子

以我理解,如果你在填FORM時選擇了"有兄弟姐妹同年參加統一派位",而你又將他們選的學校填成一樣,教育局只會給他們一個隨機NUMBER。即係兩個人都只抽係一次。
如理解有錯,請各位更正!

lamhoilam 發表於 15-5-16 23:43
用同一個隨機編號,咁係咪即係兩兄妹, 只抽一次? 即係兩個ACCOUNT,但抽一次,中就中,唔中就唔中。咁咪 ...
應該係甲部都要一樣喎, 因為用同一組編號嘛!
‹ 上一主題|下一主題