用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想找校風好,天主教男女學校
樓主: kvvvcheung
go

想找校風好,天主教男女學校 [複製鏈接]

kvvvcheung 發表於 15-4-14 17:01
囡係首名呀!請問20分抽邊間油天機會較高,謝謝!
舊油機會大小小.

引用:Quote:kvvvcheung+發表於+15-4-14+17:01+囡

原帖由 必必 於 15-04-16 發表
舊油機會大小小.
謝謝你

kvvvcheung 發表於 15-4-16 23:04
謝謝你
油天都只係屬於九龍區20分較值搏既學校, 如果要我揀, 寧願揀中西區個幾間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-17 09:17
油天都只係屬於九龍區20分較值搏既學校, 如果要我揀, 寧願揀中西區個幾間
...
請問是否指跑馬地寶血, 中西區兩間聖安多尼, 甚至中西區聖嘉祿呢幾間學校呀?謝謝

hkpapa852  係  發表於 15-4-17 10:36

kvvvcheung 發表於 15-4-17 10:33
請問是否指跑馬地寶血, 中西區兩間聖安多尼, 甚至中西區聖嘉祿呢幾間學校呀?謝謝 ...
中尼、薄尼筍到爆

hkpapa852 發表於 15-4-17 09:17
...
你係指嗰幾間好過油天? 定值搏率較高, 比較易入?

ok3 發表於 15-4-17 11:33
1. 無論用20分, 定係大抽獎, 都比油天更易入
2. 升中校網比油天更好 (中學校網一線學校學位充足率更高, 更容易入到)
3. 升中派位成績, 和油天相約 (兩間聖安多尼) 或只差一點 (聖嘉祿, 寶血)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 15-4-17 11:33
其實油天只係"名氣"夠響, 升中派位表現, 其實只和不少新界區及港島區既地區一線/二線頭小學相約, 甚至有所不及.

滬江, 田灣始南, 大埔墟公立升中派位表現都比油天出色. 沙田陳元喜, 馬鞍山主風, 青衣主恩升中派位表現其實亦和油天相若  

hkpapa852 發表於 15-4-17 11:46
其實油天只係"名氣"夠響, 升中派位表現, 其實只和不少新界區及港島區既地區一線/二線頭小學相約, 甚至有所 ...
咁又唔好講到新舊油天浪得虛名咁, 油天、中尼、陳元喜、靑衣主恩的學生我都有緣接觸過, 雖然幾間學校的派位成績差不多, 但明顯油天啲學生較smart及外向, 始終新舊油天資源多、活動多, 學生見識會多啲。

hkpapa852 發表於 15-4-17 11:46
其實油天只係"名氣"夠響, 升中派位表現, 其實只和不少新界區及港島區既地區一線/二線頭小學相約, 甚至有所 ...
當然, 我都覺得20分抽兩尼抵抽啲。

有次公司接咗個小學校際choir比賽黎搞, 見到好多不同名校的學生, 發現有部份名校的學生都薯頭薯腦, 有啲名校就動靜皆宜, 始終學術只是人生的其中一環, 有時自信心、合群性、紀律、禮貌及見識都好重要。

回覆:hkpapa852 的帖子

hkpapa852, 唔係好明白,油天升中有60+%上band 1中學,而其他只有50+%(如青衣主恩),可否分享?

YSLKHL 發表於 15-4-17 18:44
hkpapa852, 唔係好明白,油天升中有60+%上band 1中學,而其他只有50+%(如青衣主恩),可否分享?

...

兩間油天入英中係有60+%但入真正一線中學亦只有50+%, 唔信可以去校網數清楚

lauwingtai 發表於 15-4-17 18:29
咁又唔好講到新舊油天浪得虛名咁, 油天、中尼、陳元喜、靑衣主恩的學生我都有緣接觸過, 雖然幾間學校的派位 ...
同意,  油天之所以受歡迎, 唔係只因派位好, 教會資源充足, 其他津校未必能及.  

kyleebc  Agree  發表於 15-4-18 20:19

回覆:hkpapa852 的帖子

請問真正一線中學是什麼?怎分辨?因為我唔係好認識,只係從學校資料得知入band 1比例。請指教。

引用:Quote:ok3+發表於+15-4-17+11:33+你係指嗰

原帖由 hkpapa852 於 15-04-17 發表
從band1看,大埔小學和油大差不多,但新界和九龍band 1 其實都有點分別?請分享

Apple_Orange_T 發表於 15-4-17 23:34
從band1看,大埔小學和油大差不多,但新界和九龍band 1 其實都有點分別?請分享

...
事實係新界不少一線中學既入U率, 比市區既一線中學還要高

回覆 hkpapa852 的帖子

請問近這兩年20分抽油天成功嗎?此外,自行和大抽獎都是同時放榜的,如是者我們怎樣得知究竟邊部分収生?請大家多多指教。

回覆 hkpapa852 的帖子

從數據看,我好同意新界有d學校唔差。
但有些東西量化不到,好似大埔,入u勁的通常都係單純的蜜蜂,螞蟻。
市區的,大機會d係靈巧的蛇,狡兔,善交際的。氣質又會有唔同。

如相信 "入到U就係好學校", 氣質的塑造不太介意,咁不一定要追某區某間學校。

‹ 上一主題|下一主題