用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿囡有自閉症
go

阿囡有自閉症 [複製鏈接]

啱係協x同阿囡做完心理評估,係自閉症,排s位。我好迷茫,唔知阿囡同我今後條路點行,成個人好亂。係排到位之前,唔知有啲乜訓練可以幫到佢,佢就嚟兩嵗半,到依家都未講單字,完全溝通唔到,有時望住佢,我覺得條路好難行,好灰。我依家有返工,我唔知自己要唔要辭工,全職湊佢會好啲,但成日對住佢,又唔明佢有時想點,我真係會癲。
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]
   7    0    0    0

回覆:cindychui 的帖子

首先冷靜 如能力比到 協康有些班
一星期番四日 $6200 可幫到你女女

引用:啱係協x同阿囡做完心理評估,係自閉症,排s

原帖由 cindychui 於 15-04-09 發表
啱係協x同阿囡做完心理評估,係自閉症,排s位。我好迷茫,唔知阿囡同我今後條路點行,成個人好亂。係排到位 ...
4個月前,我同你一樣剛confirm個仔有自閉症,當時佢兩歲半,佢情緒起伏好大,只肯講BB話,好彩我哋好快收拾心情,喺BK度揾到好多有用資料去幫阿仔,事隔4個月,見到阿仔日日都有進步,我覺得好欣慰,所以我想鼓勵你,記住小朋友評估嘅時候係最差嘅時候,盡快幫佢做training, 越早訓練越好。如果可以,全職媽媽當然好啲。唔好灰心呀,呢度好多同路人互相support。

回覆:阿囡有自閉症

加油呀!

回覆 奀珠 的帖子

Thank you 奀珠

有冇資料可以俾我睇下點幫阿囡可以進步快d.

我都同個仔行左差不多8年
我甘多年同仔做唔同訓練加上遇見好多唔同家長結論係要睇小朋友嚴重程度
如果唔好彩係嚴重,你用晒副身家都係嚴重
如果輕微相對容易攪掂
如果小朋友唔好彩中左自閉,睇彩數係邊款
是真的現實係甘,我見有家長月月用差不多2萬做訓練
小朋友都要入中度小學

引用:回覆+奀珠+的帖子 Thank+you+奀珠有冇資料

原帖由 cindychui 於 15-04-10 發表
回覆 奀珠 的帖子

Thank you 奀珠
開始嘅時候係領思嘅密集訓練+介口(check 食物敏感)+生物療法。訓練方面,最近改咗ABA。我覺得生物療法+介口係治本,但係要配合合適嘅訓練。老實講,靠政府真係又排等,如果我等政府,起碼要到今年年尾先排到評估,之後排S/I/E位,又要等一年,白白浪費黃金時期,如果afford到,就唔好等。其實我都排緊S位,望就望排到嘅時候,阿仔已經唔洗讀S位。

奀珠 發表於 15-4-10 16:13
開始嘅時候係領思嘅密集訓練+介口(check 食物敏感)+生物療法。訓練方面,最近改咗ABA。我覺得生物療法+介口 ...
改左邊間 ABA ? 領思密集唔好 ?

引用:Quote:原帖由+cindychui+於+15-04-10+發表

原帖由 奀珠 於 15-04-10 發表
開始嘅時候係領思嘅密集訓練+介口(check 食物敏感)+生物療法。訓練方面,最近改咗ABA。我覺得生物療法+介口 ...
好同意,訓練只係副助,生物才治本。

引用:Quote:奀珠+發表於+15-4-10+16:13+開始嘅時

原帖由 DENNIS201 於 15-04-10 發表
改左邊間 ABA ? 領思密集唔好 ?
其實領思都ok, 只係阿仔好多行為問題,再加上密集係小組,個仔經常發夢,所以先轉ABA

回覆:奀珠 的帖子

請問什麼是生物療法?邊度有得做及收費,many thanks.

回覆:阿囡有自閉症

引用:政府圖書館有本書叫「自閉症生物療法」,

原帖由 090211bb 於 15-04-11 發表
政府圖書館有本書叫「自閉症生物療法」,
我睇完終於明白,
點解我囡1歲至歲半左右開始倒退,
本書little giant 都有得買,不過我覺得睇醫生,由醫生開supplement穩陣啲。

今日去同阿囡上特殊幼兒訓練,阿囡係咁扭計,做咗三個訓練就一堂,同老師傾開,話阿囡做咗心理評估,要讀s學校,咁老師就話,讀s位,會著重小朋友自理能力,但智能方面會跟唔上讀主流嘅小朋友,通常唔會讀一年就出來,要到小學。但小學唔好揀催谷嘅,唔係有排受。
其實我自己都有認真研究排位,e位,阿囡唔啱,要家長好俾心機做家居訓練,但我次次同阿囡上完堂,返屋企根本捉唔到佢做嘢,佢淨係鍾意成日出街。i and s位係啱阿囡,睇返阿囡情況,手板眼見功夫嘅嘢,佢可以做到,但我哋話要攞乜顏色,做乜完全做唔到。但佢聽力check咗冇嘢。係理解唔到我哋講嘅嘢,讀乜學校都好,我只想佢可以開心學到嘢,選主流學校,都要小朋友吸收先得,唔係曰日坐係度發白日夢都唔係辦法,我當然都想自己小朋友同其他正常小朋友一樣,但真係會浪費佢嘅黃金時間,如果錯過咗,真係後悔都有冇用。
好多人都覺得讀s,就會被label,但小朋友能力去邊,大家會睇得出。自己嘅小朋友幾苦都要受,自閉症嘅小朋友係遺傳同腦部受損有關,係冇辦法同正常小朋友比,如果讀s依然追唔返讀主流小學,我都認了,由佢係我肚度,我都淨係望佢健康,快樂。條路有萬萬千千,總有一條啱佢,期望低啲,人生會快樂啲。我會聽專家建議俾阿囡讀s,係等期間,讀住半日普通幼稚園,會接住上特殊幼兒課程,至於密集課程,太貴了,負擔唔到,唔知學津會唔會幫到?條路太長,希望係度可以同大家分享下,互勉之。

引用:今日去同阿囡上特殊幼兒訓練,阿囡係咁扭計

原帖由 cindychui 於 15-04-11 發表
今日去同阿囡上特殊幼兒訓練,阿囡係咁扭計,做咗三個訓練就一堂,同老師傾開,話阿囡做咗心理評估,要讀s ...
特殊幼兒課程內容係咩?同密集訓練有咩唔同?

奀珠,
特殊幼兒訓練課程係訓練小朋友坐定定,聽指令,但上堂學嘅嘢要做家居訓練,但密集未上過,唔知。

回覆:cindychui 的帖子

系邊間中心上特殊班?

引用:奀珠,特殊幼兒訓練課程係訓練小朋友坐定定

原帖由 cindychui 於 15-04-11 發表
奀珠,
特殊幼兒訓練課程係訓練小朋友坐定定,聽指令,但上堂學嘅嘢要做家居訓練,但密集未上過,唔知。
  ...
系邊間上?

引用:啱係協x同阿囡做完心理評估,係自閉症,排s

奀珠 發表於 15-4-11 19:02
特殊幼兒課程內容係咩?同密集訓練有咩唔同?

我個女而家上緊密集,佢地除左係教聽指令外仲會教部份日常生活會接觸的事和物,我今日收到信阿女有 S 位

‹ 上一主題|下一主題