用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童的教育
go

資優兒童的教育 [複製鏈接]

最近見大家討論資優小朋友讀書的安排,有點好奇。似乎不同家長會有不同做法。

我認識一位資優小朋友,小一考入出名教得深的名私小,小朋友輕鬆應付,名列前茅,小二插班名津,由於課程不深,更加輕鬆。小朋友情緒無大問題,與同班同學相處甚愉快,上課很守規,是老師眼中品學兼優的學生。

雖然課程淺,但小朋友的父母沒要求跳班。小朋友初時覺得悶,後來適應了,明白不能要求環境遷就自己,於是學懂在課堂中欣賞老師的教法,學習如何指導其他小朋友,亦有所得益。

由於學校功課考測能輕鬆應付,小朋友有大量時間自行閱讀,中文英文,科學歷史,全都很有興趣,亦靠此增長知識。
小朋友沒有參加其他學術深造課程,以免日後在學校上課距離太大。 課外活動不太多,有音樂有運動,但沒有特別催谷。 很多時間是親子遊玩,或自己創作和閱讀。

大家覺得這種方式,會浪費小朋友的資優潛質嗎?(因為以該小朋友的能力,其實可以讀高兩級也能應付的。)

swmami    發表於 15-4-15 01:09
   0    0    0    0

回覆 handh 的帖子

如果小朋友上學能自得其樂, 不會因課程淺而鬧情緒, 能將上學與自學分清並樂在其中, 真是最好不過!

唔覺浪費,除非小朋友自己要求學深學快

而且小學範圍遲早都學,點解要提早學?不如嘗試多d學校唔會教既野,眼光擴闊d仲好,如果唔好好享受有限既童年先叫浪費
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:唔覺浪費,除非小朋友自己要求學深學快而且

原帖由 MASAYA 於 15-04-09 發表
唔覺浪費,除非小朋友自己要求學深學快

而且小學範圍遲早都學,點解要提早學?不如嘗試多d學校唔會教既野 ...

回覆:資優兒童的教育

很多時間是親子遊玩,創作,閱讀……很好啊!

小朋友能在playground自由自在跑跑跳跳有幾多年?學習可以終生,今日早人一步學又如何?十年,廿年後,其他人都有能力同一個步伐!
只要小朋友活得開心就好,難得能夠適應,有才能人又正面,還要期望更多嗎?

引用:+本帖最後由+handh+於+15-4-9+17:04+編輯+\

原帖由 handh 於 15-04-09 發表

最近見大家討論資優小朋友讀書的安排,有點好奇。似乎不同家長 ...

小朋友上課情緒穩定,樂於和同齡同儕相處建立友誼,享受及好好利用剩餘時間,我覺得是健康成長的一部分。。。在我眼中,比起那些十二、三歲就入大學的,人生應該更完整

日日返學都學d識晒既野,係有點浪費時間。但跳级幾影響小朋友社交發展,有d保留。

多謝大家回覆。

看來這裡的家長都是贊成小朋友輕鬆快樂成長多些。

回覆:資優兒童的教育

我一直都主張開心返學為大前題,佢讀得開心,自然就會自動攞書去溫習,亦都會同同學打成一片。我小朋友,考試默書測驗前先會攞本書睇一睇,平時我都係做完功課再做少少補充,溫下書就去玩,都只係一至個半小時內完成既事。佢好enjoy返學!

我有個朋友佢小朋友派得唔好,但佢係考小學前係咁考名私同名直資,但無一間收,佢成日話佢小朋友志不在佢而家呢間垃圾學校,成日都怨天怨地。其實,小朋友都好大壓力。

"懂在課堂中欣賞老師的教法,學習如何指導其他小朋友"  
難得

"沒有特別催谷。 很多時間是親子遊玩,或自己創作和閱讀"
仲難得

引用:+本帖最後由+傻太+於+15-4-10+11:26+編輯+\

原帖由 傻太 於 15-04-10 發表

引用:+本帖最後由+handh+於+15-4-9+17:04+編輯+\

原帖由 handh 於 15-04-09 發表

最近見大家討論資優小朋友讀書的安排,有點好奇。似乎不同家長 ...
其實每個階段都唔同,我仔剛踏入12歳,話加入醫療輔助隊,我地梗支持佢,佢真係實行左,我問咁你好中意嘅hkage 課程點呀,佢話自己會因住時間黎安排,都唔使擔心,大左,佢地都知自己條路點行。

我個小朋友依家讀k1,但係我見佢成日返學都唔開心,又唔肯同小朋友玩,同醫生講,醫生建議我跳級,但係我覺得佢太細粒,我驚佢比人蝦,所以我反而同佢轉咗間英文學校,佢依家個人又開朗咗,肯同其他小朋友玩,返學返到唔願走,見到佢咁開心,我都好開心,查實只要揾到啱佢嘅學校,又洗乜跳級呢!

回覆:olivia601 的帖子

我又係考慮左好耐,決定俾小朋友返活動教學既幼稚園,希望返得 happy

我總覺得外國人會比較接受呢類小朋友

回覆 gingerm 的帖子

我個仔本來讀緊本地課程嘅幼稚園,但係轉咗之後,直頭喺2個人,每日都見佢好開心,社交都好咗好多。

olivia601 發表於 15-5-2 16:48
我個小朋友依家讀k1,但係我見佢成日返學都唔開心,又唔肯同小朋友玩,同醫生講,醫生建議我跳級,但係我覺 ...

其實英文對我仔黎講,佢話好易,26個字母only,佢捨難取易去閱讀,變左個番書仔,到小五先好好多,而家同佢講出師表,辛棄疾準備升中,中文,先係難架,英文對佢地黎講好容易。

回覆 qwop 的帖子

係味所以資優嘅小朋友都鍾意英文呢?

引用:回覆+qwop+的帖子 係味所以資優嘅小朋友都

原帖由 olivia601 於 15-05-04 發表
回覆 qwop 的帖子

係味所以資優嘅小朋友都鍾意英文呢?
應該咩類都有。我覺得我仔普普通通小朋友一個,而家年代小朋友一都好叻醒,如果要我講我覺得仔特别嘅地方,就係佢異常堅毅,無論咩挫敗,佢都可以好快重新起步,仲正面過我,同埋佢從來無講過任何人壞話。

回覆 qwop 的帖子

咁樣已經好難得嘞

引用:Quote:原帖由+olivia601+於+15-05-04+發表

原帖由 qwop 於 15-05-04 發表
應該咩類都有。我覺得我仔普普通通小朋友一個,而家年代小朋友一都好叻醒,如果要我講我覺得仔特别嘅地方,就 ...
我仔都係咁,只要有目標,佢嗰種堅持著實令我做媽媽嘅都甘拜下風

‹ 上一主題|下一主題