用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行位
go

自行位 [複製鏈接]

請問學校自行收生個D位(幾十個位)係呢個時候是否已落實晒嘅呢?如果係,係咪會通知教育局學生資料㗎?
咁仲會唔會仲有變數呢?
請指教,謝謝!
   2    0    0    0

回覆 No.Three 的帖子

照我所知,如果自行時學校收了你子女,統一派位其實是白填,都是7/7才知結果.

自行同統一派位結果同一日公佈

回覆 connielam 的帖子

即如已被自行所選的學校選中, 學生資料和資格會被扣起, 而不會參與大抽獎,  
直到7/7號才公布 .

其實如果你甲一, 乙一都有填自行既學校, 到7/7公佈派位結果, 你都唔知係自行階段已收 or 大抽獎入.

aleung922 發表於 15-4-8 16:19
其實如果你甲一, 乙一都有填自行既學校, 到7/7公佈派位結果, 你都唔知係自行階段已收 or 大抽獎入.

...
我終於明白,點解有人為左入到心儀學校而甘願一博,甲一只填一間學校。但你地覺得會否風險太大呢?

王家爸爸  因為甲部機會很少,預左唔得。   發表於 15-4-9 11:10
王家爸爸  甲一只填一間,風險唔大   發表於 15-4-9 11:10

甲一放一間都ok,  乙部就算係要小心d.

王家爸爸  好多人甲一放QC,甲二唔填   發表於 15-4-9 11:11

回覆 kin818kin 的帖子

心理上可能會覺得浪費了甲二及三既機會.  但要睇下你對自行學校有幾心儀. 因學校扣除咗30%學額用作自行派位後,一般會將餘下學額10%作甲部抽獎,90%作乙部抽獎.  即是甲部既學位是很有限, 抽到既機會遠比乙部低.  因此如果你甲二及三放了冇咁心儀既學校而又被抽仲, 咁你沒有機會到乙部再博甲一最心儀既學校.  所以如果唔想浪費了甲二及三既機會, 你就要選兩間同甲一同樣咁心儀既學校, 入了也不會後悔.

aleung922 發表於 15-4-9 09:55

心理上可能會覺得浪費了甲二及三既機會.  但要睇下你對自行學校有幾心儀. 因學校扣 ...
收到﹗但真係好難選擇﹗

aleung922 發表於 15-4-9 09:55

心理上可能會覺得浪費了甲二及三既機會.  但要睇下你對自行學校有幾心儀. 因學校扣 ...
如果係咁,是否甲一,二,三 最好同LEVEL 的學校?誇區都無所謂?反正機會不大﹗可唔可以咁諗?

呢個遊戲係玩死家長!  所以點解會考慮直資學校.....  不過如果你嗰區係位多過學生, 而小朋友又肯定係band 1 生, 咁又唔駛咁氣餒, 我個人認為都可以一博!  衰咗唔關我事呀!

但你都要認真考慮下小朋友既能力, 跨區有幾遠先? 是否會令小朋友太勞累..等等.    如果係我自己選擇, 我會甲一同二都放原先自行嗰兩間學校.  在乙一再放自己最心儀既自行學校.  但乙二就會保守D, 因如果甲部同乙一都失敗既時候, 乙二, 三既選擇就很重要.  最穩陣係乙一至五都要非常小心選擇.   純粹個人意見, 衰咗不要怪我!

aleung922 發表於 15-4-9 12:11

但你都要認真考慮下小朋友既能力, 跨區有幾遠先? 是否會令小朋友太勞累..等等.     ...
你放心﹗衰左唔怪你﹗大家交流下姐

其實我自己區,就算BAND 1 學校,都未必間間BAND 1 學校就好,所以就算實入 BAND 1 ,我都要睇下入邊間。

有排煩﹗

但熱門既band 1學校又會多人揀,總之加油啦!希望你小朋友入到心儀既中學!

回覆:自行位

問問大家,如果小朋友是B1生,甲部分一二三填跨區神校,而乙部份填返本區B1校,可行嗎?

想問大家,囡囡係B2頭學生,自行選第一位係B1C學校,第二位選B2A學校,咁到大抽獎甲部如選B1C自行嗰間會唔會好進取,定係甲和乙第一位選番自行第二位嗰間B2A學校就算,始終小囡都係B2學生

elbar  上年有B2頭學生派入1C學校   發表於 15-4-10 17:15

gigisjmin 發表於 15-4-10 15:37
想問大家,囡囡係B2頭學生,自行選第一位係B1C學校,第二位選B2A學校,咁到大抽獎甲部如選B1C自行嗰間會唔 ...
B2 level 的學生都可以在大抽獎選B1 level 的學校嗎?我以為 B2 level 的學生只可以抽番 B2 level 的學校.....

Gloriasogashiwa  抽獎no.靚係有機會入b1  發表於 15-4-10 17:47
Gloriasogashiwa  如果band 1有位剩, 而你個band 2   發表於 15-4-10 17:45

明白啦﹗姐又係睇彩數,有靚 no. + 心儀學校有位........

elbar  band1生不用担心  發表於 15-4-10 19:14

回覆 alhy.love 的帖子

如果你小朋友可以handle到神校,我個人認為可以在甲部博。

回覆 gigisjmin 的帖子

如你嗰區band1位多過學生,都可以博一間band1尾既學校。但你自行二都已揀band2學校,有機會自行階段已收咗。
‹ 上一主題|下一主題